De Duitse Herder kan in principe in de winter dag en nacht buiten. Tijdens extreme weersomstandigheden, die in elk seizoen kunnen voorkomen, als extreme hitte, strenge vorst, storm (met gevaar voor omvallende bomen bijvoorbeeld), onweer (bij angst zou een hond weg kunnen lopen) maak je een andere keuze en laat je de hond binnen. Dat kan in huis zijn, of in de berging waar hij geen of minder last zal ervaren.
Ben je van plan je hond zoveel mogelijk buiten te laten, laat hem dan vanaf puppy leeftijd eraan wennen, ook zijn vacht went er dan aan.
Zorg voor een goed onderkomen, een hondenhok bijvoorbeeld dat water- en winddicht is en niet de hele dag in de zon staat. Een vlonder zorgt ervoor dat de hond van de grond af ligt.
Heb je de ruimte dan hoort er een ren bij, zodat de hond meer bewegingsvrijheid heeft. Dat laatste heeft de Duitse Herder echt nodig. Laat hem niet verpieteren in een hok van een paar meter.
In het Nederlandse klimaat kan een Duitse Herder prima buiten slapen, mits hij op een tochtvrije en droge plek kan slapen.
"De constante warmte van de centrale verwarming binnenshuis is helemaal niet zo goed voor hem"
Heb jij jouw Duitse Herder om het erf te bewaken dan slaapt hij buiten. Zorg ervoor dat hij van de grond af kan liggen op een houten vlonder bijvoorbeeld, dat er altijd water staat.
Bij strenge vorst kun je overwegen de hond enkele nachten binnen een slaapplek te geven. Uiteraard doe je dat in elk geval bij de wat oudere hond en de hond met gewrichtsproblemen of een andere aandoening.
Een Duitse Herder die je buiten laat slapen moet geen overlast in de buurt geven door continu geblaf. Als hij van jongs af aan gewend is om buiten te slapen zal hij alleen aanslaan als er onraad is. Een betere bewaking van jouw terrein vind je niet!
Ken je de term wintervacht? Honden die met regelmaat buiten zijn, daarvan zal de vacht dichter en dikker worden naarmate het kouder wordt. Dat regelt de natuur!
Als de Duitse Herder een goed nachtverblijf heeft kan hij buiten slapen. Dat hondenhok dient goed geïsoleerd te zijn. De hond mag niet op een ijskoude vloer liggen.
Ook de voeding van de hond die altijd buiten woont, zou aangepast moeten worden in de winter. In de kou verbruikt de hond namelijk meer energie.
Controleer de hond op kloofjes en wrijf de kussentjes bij de hond in met een soort vaseline, verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak.
Ligt er sneeuw, is het glad zorg er dan voor dat jouw hond geen wilde en drukke bewegingen buiten maakt, ook hij kan zijn poten breken.
Er kan zich ijs tussen de tenen zetten, waardoor irritatie ontstaat en hij mank zal gaan lopen. Laat hem zich niet op glad ijs begeven of op het erf rondrennen als het glad is. Bij extreem winterweer haal je de hond binnen, dat spreekt voor zich.