De Duitse Herder leeftijd is 8 à 9 weken voordat hij/zij het nest mag verlaten. En als zijn of haar leven goed verloopt volgens het boekje dan wordt hij/zij 12 tot 14 jaar. Een mooie leeftijd voor deze middelgrote hond.
Uiteraard zijn ook bij dit ras uitzonderingen en worden sommige Duitse Herders ouder. Het zal je niet verbazen dat er ook Duitse Herders op jongere leeftijd overlijden: verkeersongeval, kanker, HD (heupdysplasie) en vele andere aandoeningen kunnen hem parten spelen.
Euthanasie is een humane oplossing als het dier teveel lijdt zonder uitzicht op een toekomst zonder pijn en klachten. Als het nodig is, moet je hiervoor durven kiezen.
De Duitse Herder ondanks alle pijn en ongemak bij je houden is niet eerlijk tegenover jouw hond. Je kunt en wilt hem niet missen, maar je gunt hem ook deze pijn niet.
Een hond die geen hond meer kan zijn heeft geen leven en kan beter uit zijn/haar lijden worden verlost. En dit is het moeilijkste besluit in het leven van jou samen met je Duitse Herder als je dat moet nemen.
Een gezonde Duitse Herder kan zijn leven lang hetzelfde voedsel eten, vers vlees of brokken of een combinatie daarvan.
Toch is het soms aan te raden om jouw hond op een bepaalde leeftijd een andere brok of vlees te geven van hetzelfde merk doch met een andere samenstelling, omdat de behoeftes van de hond naarmate hij/zij ouder wordt veranderen.
Eigenlijk doe je dat al als je van de puppy brokken overstapt op een grotere brok. Kijk op de zak van de brokken dan zie je voor elke leeftijd de hoeveelheid brokken die hij nodig heeft.
Ook bij een bepaalde aandoening kan het nodig zijn het voer of de hoeveelheid voer aan te passen. De dierenarts kan je hierbij prima adviseren.
De Duitse Herder leeftijd en voeding dienen op elkaar te worden afgestemd. Veranderingen van het voedsel dienen altijd stapsgewijs te gebeuren.
Dat wil zeggen: je bouwt het aanbod van de “nieuwe” brok langzaam op. Je vervangt het oude voer in ongeveer een week door het nieuwe.