Herder en energie – De Duitse Herder één brok energie
Energie
Ralph Siebers
Energie
02/18/2021

Herder en energie - De Duitse Herder één brok energie

02/18/2021

“Weet wat je in huis haalt!”

De Duitse herder heeft energie voor 10!

Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt. Kun jij dat bijbenen en heb je de tijd en ruimte daarvoor, prima.

Je krijgt er een heel fijne hond bij, een intelligente en energieke hond. Een hond die uitdaging nodig heeft en niet de hele dag in huis moet liggen. Dat is zo jammer, want daar wordt deze hond niet gelukkig van. Hij wil graag met en voor zijn baas werken. Hij moet zijn energie kwijt in sport en spel, dan zal hij zich in huis prima gedragen.

Hoe geef je jouw Duitse Herder een heerlijk leven?

Een Duitse Herder heeft een goed leven als hij fysiek en mentaal voldoende wordt uitgedaagd en zijn leven mag leven in de buurt van zijn baasje (met zijn gezin). Deze stoere hond is namelijk zeer trouw en aanhankelijk.

Fysieke uitdaging:

 • Wandelen/lopen, hardlopen als de conditie van de hond goed is. Gebruik een riem die je om je middel vastmaakt. Het is belangrijk dat de hond heeft geleerd keurig aan één kant van je te lopen, voordat je dit gaat doen. Dit oefen je tijdens het volgen.
 • Langs de fiets meelopen, het is belangrijk dat je de hond door een dierenarts laat nakijken of deze fysieke belasting verantwoord is. Het hart en de gewrichten moeten in optimale conditie zijn.
 • Zwemmen, de meeste herders vinden dit heerlijk en het werkt niet belastend op de gewrichten. Ook op oudere leeftijd kan de hond hiermee gerust doorgaan, ook de hond met gewrichtsklachten.
 • Apporteren.
 • Speuren.
 • Circuit lopen.
 • Cursus volgen.
 • Met een bal spelen, zonder dat daarbij teveel draaibewegingen worden gemaakt.
 • Spelen met andere honden.

Mentale uitdaging:

 • Speuren is naast een fysieke ook een mentale uitdaging
 • Diverse spellen/puzzels zijn er te koop voor de hond die mentale uitdaging nodig heeft. Het aanbod is te groot om hier op te noemen. Bezoek de websites met spellen voor honden en maak je keuze. Er wordt verschil gemaakt in moeilijkheidsgraad. Begin met een spel voor beginners en bouw dit op tot de hoogste moeilijkheidsgraad. Erg leuk ook voor het baasje!
 • Favoriete speeltje verstoppen en laten zoeken.
 • Spelen in een groep met andere honden. Ga hierbij verantwoord te werk, niet alle honden zullen dit zonder slag of stoot doen. Kijk met welke honden je dit zonder problemen kunt doen.
 • Snuffelkleed.
 • Trainen en herhalen van oefeningen. Varieer de oefeningen, zodat het geen gewoonte wordt. Bijvoorbeeld: als je de hond wilt leren om goed te volgen (of om dit te herhalen) is het belangrijk dat je niet steeds dezelfde weg neemt. Draai een keer linksaf in plaats van de gebruikelijke weg. Dit zorgt ervoor dat de hond je beter in de gaten houdt.
 • Maak oefeningen steeds wat moeilijker. Gaat het af liggen goed als jij op afstand staat, dan is de hond toe aan een nieuwe uitdaging. Hij moet af liggen en jij stapt weg, maar je gaat nu verder weg en als je er nog een schepje bovenop wilt doen, loop je weg en gaat uit zijn zicht (moeilijke oefening).
 • Met de hond naar onbekende plekken, deze zijn zoveel spannender dan de straat waarin jullie elke dag lopen.
 • Losloopgebieden verkennen, bossen en strand.

Start met weinig afleiding

Nieuwe oefeningen leer je de hond eerst aan op je eigen terrein of op de cursus. Gaat de oefening goed, dan mag er meer afleiding komen. Dat maakt het voor de hond een stuk moeilijker om de aandacht op jou gericht te houden: een ware uitdaging.

Je doet de oefening in het bijzijn van andere personen, maar ook in de buurt van soortgenoten (en dat is echt heel moeilijk, uitdaging voor baasje en hond). Blijf altijd geduldig en voel je dat het je niet meer lukt om positief te blijven, stop dan.

Het is namelijk 1000 keer beter jouw hond te belonen dan te straffen. Teveel straffen kan ervoor zorgen dat de hond bang van je wordt, onzeker, en dat wil je toch zeker voorkomen?

duitse-herder-energie-bal

De Duitse herder heeft enorm veel energie – iedere dag bewegen is een must

Herder en energie – tip 1

Met een puppy is het leuk om contact te houden met de andere eigenaren van puppy’s uit datzelfde nest. Je kunt ook eens met de hele groep afspreken, op het strand bijvoorbeeld als dat praktisch mogelijk is. Leuk voor de honden, maar zeker ook voor de baasjes.

Herder en energie – tip 2

Leg het lievelingsspeeltje na het spelen weg, de Duitse Herder kan namelijk eindeloos doorgaan. Het is aan jou dit in goede banen te leiden. Doe je dit niet dan bepaalt de hond wanneer er gespeeld gaat worden en dat ben je snel beu. 

Herder en energie – tip 3

Een Duitse Herder, maar ook alle andere honden horen graag bij een roedel, laat hem niet (te vaak) alleen en je hebt een trouw maatje voor het leven.

Reacties