Bol.com AlgemeenBol.com AlgemeenDier

duitse-herder-en-teken

Duitse herder en teken

Duitse herder en teken  

Naast vlooien zijn teken zeer hinderlijke en zelfs ziekteverwekkende insecten. Ook voor jou zijn teken gevaarlijk. Het is dus van belang de vacht van je hond regelmatig te controleren. 

Ze zijn vaak moeilijk te zien, maar als je de hond betast voel je ze zitten. Verwijder de teken meteen als jij ze aantreft. 

Kijk goed of je de teek in zijn geheel dus met kop te pakken hebt. Blijft de kop achter dan zal die in de huid van je hond voor een ontsteking zorgen. 

Gebruik voor het verwijderen een speciale pincet, GEEN alcohol om de teek te verdoven. Dit is achterhaald, de teek laat namelijk een stofje achter in de huid zodra jij deze probeert te verdoven met alcohol.

Op welke plekken van de vacht dien jij de hond extra te controleren?

Teken zitten het vaakst in de nek, onder de oksels, rondom de bek, op de kop, op de lippen, in de oren, tussen de tenen en zelfs in de bek. 

Controleer hier extra en regelmatig. Als je een rond bultje voelt kijk dan of het pootjes heeft en of het beweegt. Als de teek veel bloed heeft opgezogen bij de hond dan kun je dat bultje goed voelen. Het is dan belangrijk de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Let op: de tepels van een hond lijken soms op een teek!  

Duitse herder en teken voorkomen

Zoals dat bij vlooien het geval is kun je beter voorkomen dan genezen. Bij achteraf handelen is het leed meestal al geschied, want een tekenbeet kan je hond behoorlijk ziek maken. 

De teek brengt verschillende ziekteverwekkers naar de hond, ziekteverwekkers waarvan de klachten op de ziekte van Lyme lijken

Het anti vlooienmiddel is vaak ook een anti tekenmiddel. Lees het etiket op de verpakking, neem de gebruiksaanwijzing goed door en volg de adviezen precies op. 

Zo’n anti tekenmiddel kan een band zijn, die de hond om de hals draagt, of een flacon met druppels die je verspreid over de huid van de hond aanbrengt

De halsband heeft als nadeel dat je de hond op die plek niet mag aanraken. Bij het gebruik van druppels dien je de hond slechts een dag niet te aaien. 

Reageert jouw hond allergisch op deze middelen dan kun je knoflook door het voer van de hond doen en proberen of dat werkt (en of hij dat opeet). Knoflook geeft een natuurlijke bescherming tegen parasieten.

Reactie plaatsen

Bol.com AlgemeenBol.com AlgemeenDier