Bol.com AlgemeenBol.com AlgemeenDier

2-duitse-herders

Duitse Herder en fysiotherapie

Waarom zou je met jouw hond naar de fysiotherapie gaan?

Daarvoor zijn verschillende redenen aan te voeren:

  1. ter voorkoming van een aandoening, vertoont een puppy klachten die bij de ouders van de puppy chronisch zijn, raadpleeg de fysio, deze heeft goede tips en kan in veel gevallen met oefeningen erger voorkomen.
  2. om te genezen, na een operatie of ongeval bijvoorbeeld.
  3. om pijn te verlichten, denk aan chronische gewrichtsklachten, heupdysplasie.

Fysiotherapeut voor jouw hond

Een fysiotherapeut kan veel voor jouw hond betekenen als hij last heeft van zijn gewrichten en van zijn rug bijvoorbeeld.

Wellicht heb jij die ervaring al en heb  je gezien hoe rustig hij de behandeling ondergaat. Hij “weet” dat de behandeling verlichting van pijn geeft.

"Ook voor de oudere hond met stijve gewrichten, een hond die moeilijk kan opstaan is er een behandeling mogelijk"

Naast het verlichten van pijn en soepel en sterker maken van spieren zal de fysiotherapeut tips geven over de slaapplek bijvoorbeeld.

Hij of zij kan een orthopedisch matras adviseren, een matras dat (uit eigen ervaring) een fantastische aankoop is.

Ook een loopplank kan ervoor zorgen dat jouw hond minder springt of een andere belastende beweging maakt als hij in de auto vervoert moet worden.

Bij een hond die te zwaar is zal hij of zij een dieet adviseren (maar dat wist je zelf ook al, toch?) om de gewrichten en rug minder te belasten.

Hydrotherapie bij de fysiotherapeut

Hydrotherapie kan een onderdeel van een behandeling zijn bij de fysiotherapeut

Hydrotherapie ook wel aquatraining genoemd, waarbij de hond in het water gaat, is een voorbeeld van een behandeling die een fysiotherapeut kan geven.

"Deze therapievorm wordt vaak ingezet als honden moeten revalideren"

Gewrichten worden in het water minder belast, spieren daarentegen moeten harder werken. Dat zorgt voor spieropbouw en sneller herstel.

Hydrotherapie wordt vaak ingezet na een operatie, een hernia en bij heupdysplasie. Gewrichten worden soepeler en er wordt gewerkt aan de conditie.

Denk je dat jouw hond hierbij baat zal hebben? Praat erover met de dierenarts of rechtstreeks met de fysiotherapeut in jouw buurt als jouw hond klachten heeft. De mogelijkheid van hydrotherapie is er ook voor paarden.

Reactie plaatsen

Bol.com AlgemeenBol.com AlgemeenDier