Bol.com AlgemeenBol.com AlgemeenDier

duitse-herder-en-de-tuin

Duitse Herder en blaffen

Duitse Herder en blaffen

De Duitse Herder is een prima bewaker van huis en tuin (erf, terrein), maar beschermt ook het gezin waartoe hij behoort. Dat geldt voor de werklijn en de showlijn. Er zal niemand ongemerkt jouw huis en tuin betreden.

Ook katten worden verjaagd door hun geblaf en de postbode en pakketbezorger zullen jouw huis onthouden (sommige honden nemen de post vanuit de brievenbus van de postbode aan).

Blaffen en overlast

Je wilt uiteraard op goede voet blijven met de buurt als je een hond koopt. Zorg ervoor dat er geen overlast ontstaat door jouw Duitse Herder en zijn geblaf.

Bewaking van “zijn” gezin en huis is natuurlijk gedrag en moeilijk te stoppen, je kunt het wel binnen de perken houden door de hond te roepen als hij teveel blaft (al zal hij er telkens wel een reden voor hebben). Waarschijnlijk vind je het zelfs prettig en geeft het je een veilig gevoel als de hond waakt.

Duitse Herder en blaffen, houd het binnen de perken

Blaffen kan diverse oorzaken hebben:

 • Een hond die voortdurend blaft of jankt als hij alleen wordt gelaten, is een probleem voor de buren. Voorkom dit! Leer je hond als hij nog een puppy is, dat alleen zijn niet eng is. Bouw de tijd van alleen zijn rustig op. Geef de hond voldoende aandacht en beweging, laat hem plassen en poepen voordat hij alleen moet blijven en koop geen hond als jij de hele dag van huis bent en de hond alleen achterblijft.
 • Het waakse in hem zorgt ervoor dat hij blaft. En dat is moeilijk af te leren, want je wilt wel dat hij de boel bewaakt. Wanneer een hond goed luistert (en dat kun je een Duitse Herder heel goed leren) kun je hem terug roepen als hij blijft blaffen. Zorg dat je zijn aandacht krijgt en uiteraard beloon je hem als hij voor jou kiest.
 • Hij wil spelen en aandacht. Een “klier”blaf, zo zou je het kunnen noemen. Hij verveelt zich en wil actie. Geef daar niet meteen aan toe. Hij zal het snel begrijpen en je niet meer met rust laten, totdat jij op het geblaf reageert. Jij bepaalt wanneer er gespeeld wordt. Denk er wel even over na of hij wel voldoende beweging en aandacht krijgt als hij dit gedrag vertoont.
 • Er is werkelijk iets aan de hand. Ga zeker kijken en beloon hem voor zijn oplettendheid. Praktijkvoorbeeld: bij de buren ziet hij een grote rookwolk. Het was gelukkig geen brand, maar een barbecue die werd aangemaakt. Ook als hij ’s nachts blaft, ga kijken wat er is. De hond weet dan dat wanneer hij blaft er reactie komt van zijn baas. Is hij goed opgevoed dan blaft hij alleen als er werkelijk wat aan de hand is. Duitse herder blaft naar andere hondenAls jouw Duitse herder naar andere honden blaft kan dat diverse oorzaken hebben:
  hij is dominant
  hij wil spelen
  hij is angstig
  hij is beschermend
 • Een haan kraait, een hond blaft, maar daar is een reden voor. Door jouw hond goed te observeren kom je erachter waarom hij blaft. Als de postbode aan de deur komt zal het je meteen duidelijk zijn waarom hij aanslaat. Hij vertelt door te blaffen dat er iemand op zijn terrein komt en waarschuwt daarom het baasje. Fijn als je de bel niet hebt gehoord, de hond kondigt de pakketbezorger aan.
 • Het blaffen naar andere honden heeft een andere reden: dominantie, uitnodiging om te spelen, angstig of onzeker, hij wil jou en/of je gezin beschermen als een andere hond jullie benadert. Ook weer door te observeren en te luisteren naar het blaffen achterhaal jij de reden. Je zult heel snel het onderscheid kunnen maken tussen een vrolijke blaf en het blaffen bij onraad.
 • Wanneer een hond teveel blaft (te waaks is) en overal op reageert, leer je hem het commando “stil”, zodat de buren niet gaan klagen.
Reactie plaatsen

Bol.com AlgemeenBol.com AlgemeenDier