slapende-hond
Opvoeden
Inge Vos
Opvoeden
06/07/2023

Hondentips voor de lente en de zomer

06/07/2023

Onderstaand volgen vele tips wat je kunt doen met de hond, wat er allemaal voor hem te koop is, wat jij kunt doen om het voor jezelf eenvoudiger te maken de hond mee op vakantie te nemen of juist niet. Waar je allemaal aan moet denken en op moet letten als je een hond in huis neemt en nog veel meer. Lees het op je gemak door en kijk of er iets voor je bij staat. Doe er je voordeel mee en geniet nog meer van een hond in huis.

Basiscommando oefenen

Oefen de basiscommando’s nog voordat jij de hond buiten je eigen terrein los laat lopen. En vraag je af of hij die vrijheid wel aankan. Gaat hij achter wild en vogels aan? En vergeet vooral niet de voorbij scheurende wielrenners die jou laten schrikken en voor de hond een soort prooi kunnen zijn die hij wil vangen. Oefeningen herhalen hoort ook bij het socialiseren van je hond!

Tips voor in de tuin

Ben je graag buiten met je hond? Heel goed natuurlijk maar waar moet je buiten extra alert op zijn?

  • Let op met schoonmaakmiddelen en onkruidverdelgers nu iedereen zijn stoepje en tuinmeubels gaat schoonmaken.
  • Heeft jouw hond last van een allergie, ook die speelt in de lente weer op. Neem maatregelen op advies van een dierenarts. Zorg dat je een hondvriendelijke tuin hebt! 
  • Je moet zelf wennen aan hogere temperaturen na de winter. Datzelfde geldt ook voor de hond. In de lente kan al het ook al snel (te) warm worden. Laat de hond ook dan niet achter in de stilstaande auto (doe het gewoon NOOIT).
  • Ook buiten kan je hond op een koelmat liggen als het warm is, maar wel uit de zon!

Hondentips voor de lente- en zomerperiode!

Bescherm je hond tegen teken en vlooien!

Misschien heb je in de winter de hond geen anti teken en anti vlooien toegediend, begin daar zeker in de lente mee voor de juiste bescherming. Van tekenbeten kunnen honden erg ziek worden en van vlooien krijgen ze enorme jeuk, waardoor ze de huid stukbijten of krabben. Voorkom dit alles en gebruik de juiste bestrijdingsmiddelen.

Weet je niet welke je voor hond zonder problemen kunt gebruiken? Vraag de dierenarts om advies.

Samen erop uit!

Wellicht ga je vaker eropuit en neem je de hond overal mee naar toe, ook naar de supermarkt waar hij buiten op je kan wachten. Toch dien je er rekening mee te houden dat sommige mensen overal geld in zien, ook in jouw hond en dat hij meegenomen kan worden. Zou je dus nog steeds jouw hond bij de winkel aan een paaltje vastleggen? Denk je eens in hoe vreselijk het is voor jou en je huisgenoten en zeker voor de hond als hij wordt meegenomen voor de handel of om mee te gaan fokken.

Let op grasaren!

Heb je heerlijk in de bossen gewandeld, controleer de hond op onregelmatigheden op de huid. Er kan van alles in de vacht kruipen waarvan hij last kan krijgen. Bekijk tevens de zooltjes ook die kunnen beschadigd raken door het rennen op ongelijke paden met stokken, steentjes en doorns. Je zult het trouwens snel merken als je hond mank gaat lopen en zijn poten blijft likken.

Grijp meteen in, zodat er geen ontsteking kan ontstaan.

Fietsen met de hond

Wil je graag met de hond fietsen? In de lente zijn de temperaturen vaak ideaal. De zomer is al snel te warm. Wanneer je graag wat verder fietst dan de hond kan lopen, huur een fietskar of schaf er zelf een aan. Het zal je prima bevallen waarvoor je deze allemaal kunt gebruiken. Zet de hond vast (ook in de auto zet je je hond vast), want je komt ongetwijfeld voor de hond interessante mensen en dieren tegen, waar hij graag heen zal gaan. Kies voor veiligheid! Een kleine hond kan ook in een fietsmand

Vakantieverblijf met je hond

Wil je de komende zomer, herfst of winter op vakantie boek nu een vakantieverblijf waar de hond welkom is. Gaat hij niet mee, reserveer een plekje bij de erkende opvang. Neem van tevoren een kijkje om een indruk te krijgen. Vraag anderen naar hun ervaringen met het pension. Stel het boeken en het reserveren niet uit, want een fraaie vakantieaccommodatie en een goed dierenpension zijn snel volgeboekt. Let er ook altijd op dat je je hond een GPS tracker omdoet, je wil namelijk niet dat hij vermist raakt en niet wordt teruggevonden! 


Riem en halsband controleren

Omdat de lente bij uitstek een periode is om met de hond eropuit te trekken controleer je de riem en de halsband. Misschien overweeg je de overstap van halsband naar tuig(je). Je hebt verschillende soorten hondentuigen, kies een geschikt hondentuig met riem

Wanneer jouw hond veel aan de riem trekt dan hebben zijn hals- en nekwervels veel te verduren. 

Een tuig is in dit geval beter voor het welzijn van de hond.

Lange hondenlijn

Kan jouw hond nergens loslopen of neemt hij de benen als hij de vrijheid krijgt? Neem een lange hondenlijn (ook fijn om mee te trainen). Zowel de hond als zijn baasje kunnen in dat geval hun eigen tempo bepalen en de hond kan heerlijk snuffelen onderweg. Let er wel op dat hij onderweg niets van de grond opeet. Houd hem ondanks de grotere afstand tussen jullie in de gaten. Loop je graag met de hond naast je? Dan is een 2 meter lijn een goed idee, als je de hond graag wat ruimte geeft met wandelen kun je de 20 meter lijn kiezen of de tien meter lijn.

Hondenspeeltjes en leuke aanbiedingen

Houd aanbiedingen van hondenspeeltjes, zakken voer, vers vlees (ontdooi de diepvries en vul deze met aanbiedingen) en hondenzwembaden in de gaten. Wat kun je gebruiken, van welke kortingen ga jij profiteren? Vooral hondenspeeltjes als waterspellen en honden zwembaden kun je het beste nu bestellen. Het aanbod is groot en zeer gevarieerd. Er valt wat te kiezen.

Praktische honden benodigdheden

Bekijk tevens het aanbod van praktische honden benodigdheden voor onderweg nu de langer wordende dagen je uitnodigen meer naar buiten te gaan. Bijvoorbeeld het honden drinkflesje en de grondpen of aanlegspiraal, zodat jij de hond hieraan veilig kunt vastleggen met de lange lijn (waardoor hij voldoende bewegingsruimte heeft) tijdens de picknick.

En omdat je niet de hele dag zult lopen of wandelen met de hond maar wel veel met hem bezig wilt zijn nu de dagen langer worden, zijn hondenpuzzels, denkspellen, een snuffelkleed, een ballenbak en boeken met tips om de hond zijn neus optimaal te laten gebruiken een goed idee om aan te schaffen. Ook boeken met tips om zelf hondenspeeltjes te maken zijn volop te koop. Je vindt ook online leuke tips. Sowieso is het goed dat je je hond ook gaat verzekeren, je weet nooit wat er kan gebeuren! 

Alles wat je wil weten vind je ook in dit handboek:

duitse-herder-handboek-2

Nieuwe slaapplek hond, hondenkussen misschien?

Grote voorjaarsschoonmaak in huis? Heeft jouw hond een nieuwe slaapplek nodig? Heeft zijn matras zijn beste tijd gehad en ruikt het niet fris? Gun hem iets nieuws. Bij de oudere hond houd je bij de aankoop rekening met zijn leeftijd, kies voor een lage en eenvoudige instap. Voor de hond met gewrichtsproblemen en ook ter voorkoming ervan kies je bij voorkeur een orthopedisch matras. Kies de juiste maat zodat de hond er helemaal op past. Deze aankoop is prettig voor de hond en door de degelijke uitstraling ervan past het matras prima in elk interieur. Bij twijfel praat je erover met de dierenarts of de fysiotherapeut van jouw hond, deze zullen dit artikel toejuichen. En het belangrijkste is dat de hond er zich op kan ontspannen.

Samen bezig zijn met je hond

Veel mensen die van plan zijn een hond in huis te nemen doen dat in de lente. Het is een fijne periode waarin jij de hond snel zindelijk kunt maken. Je gaat ook graag naar buiten om hem de basiscommando’s aan te leren en bovenal om met hem te spelen om een goede band op te bouwen. De dagen zijn al wat langer en je bruist zelf van de energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie die je samen met de hond buiten prima kwijt kunt. Als je een bepaald ras wilt zul je al ruim voor de lente een hondje uit een nest hebben gekozen. Overweeg echter een hond uit een asiel. Er wachten er veel op een nieuwe thuis. Zorg ervoor dat je de ruimte, geld en energie hebt en veel tijd met de hond kunt doorbrengen.


Nog meer tips voor het hele jaar door!

Alle genoemde tips gelden voor de lente maar in meer en mindere mate ook in de zomer. Al zul je wellicht pech hebben om een plekje in een hondenpension te bemachtigen als je wacht met reserveren tot het voorjaar of de zomer. Doe dit ruim van te voren. Een goed pension zit snel vol. Mensen reserveren soms al een jaar van te voren. Ook kun je mispakken op bepaalde honden spullen. Denk aan een honden zwembad, dat is uitverkocht als je te lang wacht met bestellen. Zeker als de zomer voorafgegaan wordt door een warme en droge lente. Kijk wat je wilt en wat je nodig hebt en wacht zeker niet te lang om het te realiseren. 

Nog een belangrijke tip: zorg dat de hond de juiste entingen heeft als hij naar een pension gaat of als hij meegaat op een buitenlandse reis.

Wat heeft je hond nodig?

Voor de honden die meestal buiten verblijven plaats je een tentdoek of een stevige parasol bij zijn hondenhok met ren. Natuurlijke schaduw heeft uiteraard de voorkeur, maar dat heeft niet iedereen. Kun je een boom of bomen planten, doe het! Goed voor schaduw en meer leven in de tuin door de vele vogels die de bomen bezoeken. Hoe je het doet is aan jou, maar voor de hond is het van belang dat hij in de schaduw kan liggen. Ook dient de plek droog en tochtvrij te zijn. De wind en de regen mogen geen vrij spel hebben in het hondenhok. Zorg dat de hond op elk moment water kan drinken door het plaatsen van een waterbak. Een waterbak op hoogte die je vastzet heeft de voorkeur. De hond heeft dan geen kans om de bak om te springen, waardoor hij zonder water zit. Bouw een ruime ren zodat de hond voldoende bewegingsruimte heeft. Haal hem binnen bij noodweer en vuurwerk, waar de meeste honden erg bang voor zijn.

Wat zijn voor de hond giftige planten?

Loop door je huis en de tuin en bekijk of er voor de hond giftige planten staan. Verwijder deze om alle risico’s uit te sluiten en geef de planten cadeau aan iemand zonder huisdieren. Eet de hond van planten waarvan je niet weet of deze giftig zijn en wordt hij ziek, raadpleeg de dierenarts en neem indien mogelijk een deel van de plant mee.

Hittegolf? Let goed op!

Tijdens een hittegolf (die zowel in de lente als zomer voorkomen) beperk jij de wandelingen met de hond en je houdt hem zoveel mogelijk binnen in een koel huis. De meeste honden kunnen slecht tegen de hitte. Gaat jouw hond in de hete zon liggen, houd het in de gaten en haal hem eruit als het te lang duurt. Een hond kan namelijk ook zonnesteek krijgen. Ga ’s avonds met hem naar buiten als het wat is afgekoeld. Uiteraard staat er altijd fris water dat je tijdens een hete periode nog vaker ververst en je houdt de bak goed schoon. Koel zijn voetjes dat is effectief, als de hond last heeft van de warmte. Koop een koelmat. Let eens op hoe graag hij hier op gaat liggen. Loop en fiets niet op heet asfalt, die inspanning is te groot en kijk ook uit op het hete strand. Er zijn schoentjes te koop om de zooltjes te beschermen. Eet hij een keer niet, geen paniek. Als hij goed drinkt hoef jij je geen zorgen te maken. Oogt hij echter niet fit, raadpleeg de dierenarts. Denk er steeds aan dat een hond eerder last heeft van de warmte dan een mens en pas de dagelijkse bezigheden daar op aan.

Afkoelen in zee

Afkoelen in zee? Het is goed bedoeld om de hond in zee te laten afkoelen. Echter de meeste honden maken zich erg druk op het strand en in het water zodat ze het nog veel warmer krijgen. Bezoek de zee niet als het erg heet is. Het strandzand is dan ook heet en de weg naar het strand ook. Die weg is vaak ook erg lang en de zooltjes van de hond zijn zeer gevoelig. Laat hem geen zeewater drinken, neem voldoende water mee. 

Ga bij voorkeur vroeg in de ochtend en laat in de avond. Als je op het strand wilt gaan liggen, zorg voor en parasol voor de hond.

Cadeautje voor de pup?

Krijgt een kennis, vriend of vriendin, iemand uit de buurt of een familielid een puppy in huis dan is het leuk om op “kraamvisite” te gaan. Uiteraard neem je dan een cadeautje mee. Online vind je de leukste, grappigste en meest praktische spullen en ook de dierenspeciaalzaak heeft een fraai aanbod. Cadeautjes als een hondendagboek, een boek over het opvoeden van een puppy, een boek over een bepaald ras, hondenspeeltjes (frisbee, veilige bal), een naamplaatje, een bordje met tekst   bijvoorbeeld “ik waak voor mijn baas” en andere. En wat te denken van een EHBO koffer. De meeste mensen zullen er niet aan denken om dit item aan te schaffen, maar het is erg praktisch en je hebt meteen die spullen bij de hand die je nodig kunt hebben bij een ongelukje. De EHBO kit bevat onder andere: honingzalf, een schaartje, sokjes, vaseline, isolatiedeken, betadine zalf, ontsmettingsmiddel alcohol, een pincet om doorns en splinters te verwijderen, een tekentang. Je kunt een EHBO doos kopen voor thuis en/of onderweg. Ook aan te raden als je op vakantie gaat. De inhoud van het aanbod van dit product varieert. Kijk wat jij nuttig vindt om in huis te hebben of bij je hebben voor onderweg.         

Reacties