hond frisbee
Opvoeden
Inge Vos
Opvoeden
05/15/2024

Verkoeling voor de hond in de zomer

05/15/2024

Als hondenbezitter weet je hoeveel last een hond van de warmte kan hebben. Je wilt daarvoor graag de nodige maatregelen nemen.

Hond uitlaten routine

Onderstaand enkele voorbeelden om het voor de hond een stuk aangenamer te maken op hete dagen.

 • Je houdt de hond op de heetste uren van de dag binnen, in de koelste kamer van het huis.
 • Geef de hond in huis een koelmat.
 • Zet een paar keer per dag een bak fris en vers water voor hem neer.
 • Eet hij tijdens de hitte niet, geen probleem als hij maar voldoende drinkt.
 • Zet een badje voor hem neer, waarin hij zijn poten kan koelen, zorg voor een antislip bodem tegen uitglijden.
 • Laat fysieke inspanning achterwege, zorg voor mentale uitdaging tegen verveling door hem spellen en puzzels aan te bieden.
 • Geef hem een hondenijsje.
 • Een bijtring als kauwspeeltje die je een poosje in de diepvries legt geeft verkoeling.
 • Laat hem zwemmen in zee, pas op voor zonnesteek of oververhitting.
 • Laat hem zwemmen in stromend water dat veilig is.
 • Bezoek de honden trimsalon en vraag advies over of een behandeling van de vacht waardoor hij het minder warm heeft. Wat er nodig is, is afhankelijk van het ras en zijn vacht.

puppy-speelgoed-kopen-duitse-herder

IJsjes, artikelen voor verkoeling en verkoelende hondenspeeltjes

Tegenwoordig krijgen mensen en dieren steeds vaker last van extreme temperaturen. Toch willen jij en je huisdier de zomer zo goed mogelijk doorkomen.  Je zet de airco aan. Je drinkt meer als het warm is en je neemt wat vaker een ijsje. Dit is ook voor de hond aan te bevelen. Er zijn speciale hondenijsjes. Je kunt deze online bestellen en in de diepvries bewaren totdat je deze nodig hebt. Wist je dat er online recepten staan om zelf honden ijsjes te maken?

Geef jouw hond gerust een ijsje op een snikhete dag, maar overdrijf het niet. Zoals wij mensen buikpijn krijgen of diarree van teveel ijs, kan dat ook het geval zijn bij honden. Ook bij een oververhitte hond is het eten van een ijsje geen goed plan.

Koelmat en meer

Naast het geven van een ijsje kun je een koelbandana of koelhalsband gebruiken voor de hond. Daarnaast kun je een koelmat, een watersproeier of waterfontein inzetten om de hond enige verkoeling te geven. En weet je dat er ideale waterflessen speciaal voor honden te koop zijn? Een waterfles is een drinkfles en waterbakje in één. Handig voor onderweg en aan je riem vast te maken, dus eenvoudig om mee te nemen.

duitse herder pup groei van een puppy

Rustig aan doen met warm weer

Je geeft de hond op warme dagen niet teveel fysieke inspanning en dat is prima. Hij heeft snel last van de warmte. Je kunt hem wel bezighouden met andere zaken om verveling te voorkomen. Met een kauwbotje, een hondenspel of –puzzel kan hij in jouw koele huis de heetste uren van de dag doorbrengen. Daarnaast kun je jouw hond verwennen met speciale hondenspeeltjes die verkoeling brengen. Een voorbeeld daarvan is een verkoelende bijtring, een ijsbal of een botje.

Je kunt deze speciale speeltjes vullen met water en in de diepvries leggen. Bij het gebruik ervan zal het ijs smelten als hij eraan likt en verkoeling geven. Een fijne manier om de hond tijdens heet weer extra water toe te dienen.

Reacties