Omgaan ongewenst hondengedrag
Opvoeden
Inge Vos
Opvoeden
03/14/2024

Tekenbeet hond? Dit is wat je moet weten!

03/14/2024

Een tekenbeet die jouw hond heeft opgelopen moet in de gaten worden gehouden.

Noteer de datum dat de hond is gebeten, of in elk geval het moment dat jij het hebt ontdekt.

Dit is belangrijk om te weten als de hond over een poosje ziek wordt.

Komt dat door de tekenbeet?

Noteer de datum en de plek van de tekenbeet.

Houd deze plek ook goed in de gaten.

Komt het tot een ontsteking? 

Komt er een harde schijf onder deze plek, is de plek rood? Al deze gegevens zijn van belang als je naar de dierenarts moet.

Middel tegen vlooien- en tekenbeten

Voorkom dat jouw hond wordt gebeten door vlooien en teken.

De gevolgen zijn heftig, zeker als jouw hond allergisch is voor vlooien en ook van een tekenbeet kan hij erg ziek worden. Als jij jouw hond behandelt tegen vlooienbeten werkt dit middel vaak ook tegen teken.

Lees de verpakking of vraag de dierenarts wat je het beste kunt gebruiken om vlooien en teken geen kans te geven jouw hond te steken en daardoor te besmetten.

"Het hoort bij de (dagelijkse) verzorging om te controleren of jouw hond vlooien en/of teken heeft opgelopen"

In bepaalde periodes van het jaar (februari tot oktober) is de kans groter dan in de winter.

De laatste jaren komen er echter ook in de zachte winters teken voor. Wanneer jij een heerlijke wandeling door de bossen, struiken of graslanden hebt gemaakt controleer jij de hond telkens bij thuiskomst, maar ook in je eigen tuin kunnen teken aanwezig zijn.

Je kunt de hond een middel toedienen dat voorkomt dat hij lastig wordt gevallen door teken en vlooien. De nek, hals, de poten en de oren zijn geliefde plekken voor de teken om zich te “verstoppen”, maar ze kunnen zich overal nestelen.


"Dus controleer de hond van top tot teen, van kop tot staart. En ben ook zelf voorzichtig, ook jij kunt gebeten worden"

Haal de tekentang of het tekenhaakje in huis

Haal de tekentang of het tekenhaakje vandaag nog in huis als je er geen hebt, ook een tekenpincet werkt prima. Beter nog koop er een paar (ze zijn niet duur). Leg de tekentang, het -haakje of -pincet op een vaste plek in de keukenla, in de auto, neem hem mee op vakantie. Een teek dien je meteen te verwijderen als je hem hebt gezien.

Een teek ziet eruit als een klein bruinzwart bolletje op de huid. Het zit goed vast op de huid, je wrijft het er niet af. De pootjes van de teek zitten in de huid. Met een tekentang draai je de teek er in zijn geheel uit (let er goed op dat de pootjes ook mee komen, anders gaat de boel ontsteken).

"Draai met de klok mee totdat de teek de huid los laat!"

Komt de teek er niet goed bezoek de dierenarts. Deze kan het ontstane wondje ontsmetten en de restjes van de teek eruit halen. Na het verwijderen kan er tijdelijk een bultje ontstaan, dat ook weer snel verdwijnt, zo niet raadpleeg de dierenarts. Je kunt een teek ook op de huid zien lopen, dan is verwijderen een stuk eenvoudiger, hoewel hij snel van plaats verandert en met een dichte ondervacht is hij dan snel onvindbaar.

De ziekte van Lyme

Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken bij honden en bij mensen, soms met grote gevolgen. Probeer daarom een tekenbeet te voorkomen door de hond een anti tekenmiddel toe te dienen. Let er goed op hoe lang het middel werkzaam is en vervang op tijd om er zeker van te zijn dat het zijn werk kan doen.

Je kunt kiezen uit een spray, druppeltjes of een anti tekenband. Laatstgenoemde werkt vaak ook tegen vlooien (staat op de verpakking genoteerd). Lees voor de werking altijd nauwkeurig de verpakking, voordat je iets toepast bij jouw hond. Geef Lyme geen kans en tref de juiste voorzorgsmaatregelen.

Reacties