hond-laten-komen
Inge Vos
01/11/2024

Technieken om de hond te leren komen als je hem roept

01/11/2024

Een belangrijke voorwaarde wanneer je jouw hond iets wilt aanleren is dat jij en de hond een goede band hebben en dat de hond een goede gezondheid en conditie heeft. 

Hij moet je vertrouwen en zal dan graag met je willen “werken”. Met een puppy kun je niet meteen die band hebben, die moet groeien.

Hoe kun je er toch voor zorgen dat de hond of puppy naar je luistert en komt als jij hem roept?

Pup laten komen

Een puppy volgt je overal. Voor hem ben je zijn moeder, verzorger, degene waar het eten vandaan komt. Maak daar gebruik van. Roep enthousiast tegen hem als hij je volgt. Beloon hem als hij naar je toekomt met wat lekkers, een aai of een kort spel. 

Gebruik een eenvoudig woord als commando bijvoorbeeld, “kom” of “hier”. Dit woord, jouw enthousiasme, de beloning associeert de puppy snel met naar je toe gaan. Het moet steeds opnieuw de moeite waard zijn om naar je toe te lopen. Zorg voor een passende beloning.

Verleiding is groot

De eigenwijze puppy zal zich hierdoor niet laten verleiden. Voor hem is een andere methode nodig. Ga bijvoorbeeld op je hurken zitten of op je knieën en doe alsof je iets ontdekt. 

Nieuwsgierig als hij is, zal hij snel naar je toe rennen. Je roept enthousiast “kom” en beloont hem als hij bij je is.

Lange lijn oefenen

Ook met een lange lijn kun je prima de “hier” oefening trainen. Jij hebt namelijk letterlijk de touwtjes in handen. Geef het commando en haal de lijn rustig naar je toe. Hij zal snel de bedoeling begrijpen.

Belonen

In het begin beloon je elke keer als hij netjes naar je komt als je hem roept. Een puppy doet alles voor een beloning en doet niets wat niets oplevert. Het afbouwen van de beloningen kan later.

Positief zijn

Probeer altijd een positief resultaat te behalen, dat wil zeggen dat je de hond kunt belonen. Is jouw hond op een bepaald moment erg onrustig door allerlei geurtjes en prikkels in zijn omgeving dan zal luisteren naar het baasje erg moeilijk zijn. 

Heb begrip, zeker voor de jonge hond en de hond die alles nog moet leren. Oefen daarom in het begin op een rustige plek. Train deze oefening vaak maar niet vaak achter elkaar. Train kort voor het beste resultaat, hij houdt dan het beste zijn aandacht bij de les.

Tip: je kunt ook zijn naam gebruiken om hem bij je te roepen.

Hier komen en meer oefeningen

Wil je graag zien hoe anderen de oefening “hier komen” trainen? Online staan video’s die je kunt bekijken. Weet echter dat jouw hond uniek is en vergelijk hem niet met andere honden, die wellicht een training voor gevorderden doen. Kijk welke tips jij kunt gebruiken en doe er je voordeel mee.

Commando hier

Hier komen op commando is erg belangrijk. Je kunt er zijn leven mee redden. Maar het is ook erg praktisch als de hond komt als hij wordt geroepen. Begin daarom al op jonge leeftijd van de hond met deze oefening.

Zorg steeds voor een positief einde van de training door hem te belonen. Verloopt de training niet goed en raak je gefrustreerd, laat het niet merken en ben blij als hij eindelijk wel komt. Tja, het kost heel veel geduld en je moet veel begrip opbrengen om deze oefening op den duur te laten slagen op elk moment, op elke plek.

O. ja, op elke plek is ook belangrijk. Train het hier komen op verschillende plaatsen en met diverse prikkels als de basis goed is, pas dan kun je verder in moeilijkheidsgraad van de training.

Reacties