De Duitse herder los leren volgen
Opvoeden
Ralph Siebers
Opvoeden
08/27/2021

De Duitse herder los leren volgen

08/27/2021

Duitse herder los leren volgen? Dat doe je zo!

De gouden regel om een hond te leren los te volgen is “zorg ervoor dat je voor de hond interessanter bent dan de omgeving en uiteraard straal je uit dat jij de leider bent”.

Los lopen op een veilige plek

Leer los lopen op een veilige plek waar de hond niet de straat op kan rennen of op andere honden af kan gaan. Een hond mag niet overal loslopen, let daar goed op!

“Hij dient eerst goed te luisteren, zodat jij op hem kunt vertrouwen dat wanneer de roept of hem terug fluit, dat ook altijd gebeurt”

Heb je thuis de ruimte dan train je een poosje thuis, bekend terrein en minder prikkels dan daarbuiten. Dit zal hij snel onder de knie hebben mede om het feit dat er weinig afleiding is.

Buiten de poort begin je het leren los lopen met een lange lijn. Je hebt de hond nog steeds 100% onder controle omdat jij de riem “bedient”. De hond krijgt door de lange lijn meer vrijheid. Hij kan wat verder van je vandaan gaan.

Geef hem het commando wacht als hij moet stoppen met lopen. Vervolgens roep je hem bij je, doe dat enthousiast en hij zal vrolijk naar je toe komen, dan uitbundig belonen.

Komt hij niet dan haal je rustig de lange lijn naar toe en zegt dat is “hier”, als dit het commando is dat je gebruikt om te komen. Elke oefening dien je zorgvuldig af te maken.

Dat betekent dat wanneer je het commando “wacht” hebt gegeven om te stoppen met lopen je niet meteen daarop het commando “hier” moet geven. Even rust op de plaats en met je stem belonen, pas dan geef je het volgende commando.

Oefenen, oefenen en oefenen

Als je dit een tijdje hebt geoefend kun je voorzichtig een stapje verder gaan. Je laat de lange lijn los (deze kun je snel oppakken indien nodig) en je herhaalt het bovenstaande.

Gaat ook dat prima, dan kun je de lange lijn eraf halen. Lukt het niet en gaat de hond zijn eigen gang zodra hij de vrijheid proeft (en hij is slim…), dan begin je opnieuw en komt hij voorlopig niet meer helemaal los.

Vrijheid door los lopen

De ene hond zal de vrijheid beter aankunnen dan de andere. Ervaar het, wees geduldig met deze oefening: het los leren lopen. Word niet boos als hij niet luistert, want dan durft hij de volgende keer helemaal niet meer te komen. Een hond moet graag naar je toe komen.

Deze oefening dien je niet te doen als de hond nog erg jong is, speels en steeds op onderzoek gaat, waarbij de omgeving erg interessant is. Het vergt enig inzicht van de baas van de hond wanneer je hiermee kunt starten.

“Tip: gaat hij er vandoor zodra hij los is, raak niet in paniek en ren er niet achteraan. Hij zal nog harder gaan lopen, omdat hij weet dat jij mee komt”

Loop juist de andere kant op (ja, dat is moeilijk, want je bent bang!). De hond merkt dat, want hij houdt je heus wel in de gaten en zal op je af komen. Heb je de pech dat hij niet komt licht de dierenarts en het asiel in.

Als de hond een naamplaatje met telefoonnummer heeft en/of gechipt is, weet men jou te vinden. En nog even dit: blijf nog een poosje op de plek waar hij verdween, een hond vindt vaak zelf de weg terug.

Reacties