hond frisbee
Opvoeden
Inge Vos
Opvoeden
07/08/2024

Leer de puppy speeltjes los te laten - hoe moet dat?

07/08/2024

Loslaten van een speeltje is moeilijk voor de puppy. Hij vindt het speeltje leuk en wil het behouden.

Toch is het belangrijk dat hij leert iets los te laten als jij hem het commando “los” geeft.

Wanneer de puppy iets heeft opgepakt van de straat dan wil je niet dat hij dat in zijn bek houdt of erger nog opeet.

"De oefening loslaten is dus in het belang van zijn veiligheid"

Hij zal iets leuks niet graag aan je geven. Hij wil dat wel als er iets aangenaams tegenover staat, zodat je kunt ruilen.

Zonder te mopperen krijg jij wat je wil.

Je begint deze oefening met het ruilen van niet zo’n heel interessante spullen, bijvoorbeeld een handdoek die hij heeft gepikt ruil je tegen wat lekkers.

Je bouwt de oefening in moeilijk op.

Vindt hij later een beschimmelde boterham, dan ruilt hij die met je tegen een heerlijke hondensnack.

Het lekkers moet onweerstaanbaar voor hem zijn, anders zal hij niet willen ruilen.

Dit voorbeeld maakt duidelijk dat je (bijna) altijd koekjes bij de hand moet hebben.

Het woord "los"

Het woord “los” zal hij kennen van het apporteren en daarmee gaat het je lukken. De hond leert dat ruilen hem meer oplevert dan wat hij heeft.

Oefen dit vaak, thuis, onderweg op diverse plekken. Het woordje “los” moet je blijven herhalen, ook als hij wat lekkers van je aanpakt waardoor hij zijn speeltje laat vallen.

Je kunt dit voor hem bekende woord “los” gebruiken als hij iets gevaarlijks oppakt en daarmee zijn leven redden of in elk geval hem behoeden voor iets naars.

Praktijkvoorbeeld

Grappig: hij kan ruilen tegen je gaan gebruiken.

Een leuk praktijk voorbeeld. Een hond pakt een handdoek en leert hem terug te geven in ruil voor iets lekkers.

Deze slimmerd gaat voortaan vaker een handdoek pakken in de hoop dat jij weer wilt ruilen…..

Ja, zo slim zijn honden!

Waarom volgt de puppy binnenshuis de commando’s op en buiten niet?

Je zult met de puppy binnenhuis beginnen met hem oefeningen (zit op commando bijvoorbeeld) aan te leren.

Dit herhaal je vaak.

Ben je buiten dan lijkt het alsof hij dit commando nog nooit heeft gehoord. Je vergeet één ding.

Heb jij deze oefening ook buiten aangeleerd en herhaald? 

Een hond denkt anders dan een mens. Wat hij binnenshuis kan, lukt niet automatisch ook buiten, in een andere omgeving. Wat je hiervan leert, is dat je alles, ja echt alles vaak en in steeds wisselende situaties moet herhalen.

Een andere reden waarom hij buiten de poort de commando’s niet opvolgt is dat hij wellicht teveel wordt afgeleid en teveel prikkels krijgt. Ook kan hij gespannen zijn, de reden ken jij niet altijd. Is het jouw houding wellicht omdat je zo graag wilt dat het oefenen goed gaat, waardoor je gespannen kijkt. Hij merkt het!

Tip: lijkt het erop dat de puppy niets meer heeft onthouden van de oefeningen en geen commando opvolgt, kijk dan eens goed rond, scan de omgeving. In de meeste gevallen zul je erachter komen wat zijn aandacht pakt, waardoor hij niet naar jou kan luisteren.

Van 28 melktanden naar volwassen gebit met 42 tanden

Ook puppy’s wisselen hun tanden zoals dat ook bij kinderen gebeurt en ook zij kunnen er last van hebben. Dat wisselen van de tanden gebeurt rond de 5 maanden.

Je kunt het merken doordat ze minder eten en/of wat hangerig zijn. Na enkele maanden is het leed voorbij.

Wanneer tanden en kiezen niet goed kunnen doorkomen of wanneer er melktanden afbreken plan een bezoek aan de dierenarts. Het is aan te raden, ook al zijn er geen problemen, aan het einde van de wisselperiode de dierenarts te laten kijken of het gebit oké is. Een goed en gezond gebit is essentieel voor de gezondheid van de hond.

Tip: de puppy kauwt graag, zeker tijdens het wisselen van de tanden, geef hem regelmatig een veilig kluifje.

Aandacht afleiden met “kijk eens” of “let op”

Je hebt gekozen voor een positieve opvoeding. Woorden als foei, nee of een vloek worden niet door jou gebruikt, jij hebt een andere oplossing, toch?

Klinkt goed, die positieve opvoeding, maar wat als hij aan jouw nieuwe en dure kleed ligt te “kluiven”?

Je wilt dat hij er meteen mee stopt.

Geen boze woorden die hem bang maken of die gewoon niet werken, maar een vriendelijk “kijk eens” of “let op” dat werkt.

Zorg dat je iets lekkers in je hand houdt en roep het enthousiast. Hij laat het kleed verder met rust en heeft aandacht voor de versnapering.

Je leidt hem af waarmee hij bezig was. De vrolijke woorden “kijk eens” of “let op” zal hij na enkele keren herkennen en weten dat er iets lekkers op volgt.

Samen spelen, samen werken

De puppy is graag bij zijn baasje en andere huisgenoten, vooral als er actie is. 

Wanneer het baasje in de tuin gaat werken, zal hij daarbij graag aanwezig zijn. Niet altijd handig voor jou, maar wel goed om hem van alles te leren. Trek er voldoende tijd voor uit om samen te tuinieren.

Je hebt er een heel hondenleven lang plezier van en de hond ook. Natuurlijk is het niet leuk als er plantjes kapot getrapt worden of als er gegraven wordt op een plek waar jij bollen en knollen (let op kunnen giftig zijn) hebt gezet.

Maar wat wil je nou? Een showtuin of een vrolijke hond die zich heerlijk kan bewegen in de tuin?

Pas de inrichting van de tuin erop aan als je een hond in de tuin laat lopen. Geef de hond de ruimte in de tuin en leer hem waar hij op commando mag graven. Hij kan je dan zelfs helpen een plant of struik te zetten. Maak hem enthousiast door gewenst gedrag uitbundig te benoemen en bejubelen.

Hij zal je graag helpen zonder de hele tuin om te ploegen, maar je moet het wel goed begeleiden. Een hond die uren alleen in de tuin wordt gelaten kun je niets aanleren, je ziet niet wat hij doet, hij verveelt zich misschien en gaat flink graven, ook in het mooie groene grasveld.

Eigen schuld! Je moet samen ondernemen om hem te kunnen sturen. Leer hem de handveger te dragen of een gieter. Hem leren hout te sjouwen kan gevaar opleveren als het hout splintert, dus extra voorzichtig daarmee. Heerlijk samen bezig zijn en dan mogen er best wat plantjes “sneuvelen”.

Tip 1: kies voor niet giftige planten, zowel in huis als in de tuin.

Tip 2: zet gevoelige planten in een bak, een bak zonder bodem kan ook.

Reacties