Duitse herder opvoeden tips
Duitse herder opvoed tips vind je hier… en veel. Bekijk mijn artikel en ik sta open voor vragen. Mocht je willen reageren dan kan dat onderaan deze pagina. Ik help je graag!
Duitse Herder opvoeden – inhoudsopgave:
- Wel of geen hondenleven?
- Gouden tip bij opvoeden Duitse herder
- Een hele kluif 😉
- Duitse herder opvoeden – voorbeeld:
- Een hond doet nooit zomaar iets, hij heeft er een doel mee
- Duitse herder opvoeden – voorbeeld 2:
- Niet op de bank!
- Een consequente opvoeding zorgt voor veiligheid van mens en dier
- Duitse herder opvoed tip:
- Duitse herder voor beginners?
- Duitse Herder opvoeden tips voor beginners – Checklist
- De Duitse herder en andere honden
Eerst even dit, te belangrijk om niet te vermelden en te lezen, voordat je een Oud Duitse herder (of ander ras) aanschaft:
- Heb je tijd, aandacht en ruimte voor een hond, een kleine, middelgrote zoals de Oud Duitse herder of een nog groter ras?
- Heb je geld voor de entingen en andere dierenartskosten, hondenbelasting, voer en beloningskoekjes en andere zaken die je nodig zult hebben?
- Kies het ras dat goed bij je past, is een Oud Duitse herder jouw favoriet? Kies geen hond omdat hij “in de mode” is.
- Heb jij geduld en tijd voor de opvoeding, eventueel een puppy cursus of cursus voor volwassen honden?
- Kun jij je leuke uitjes ontzeggen als de hond ziek is?
- Accepteer jij de modder, de haren, de spetters als hij schudt bij nat weer tegen meubels en muren en de kwijl die een hond in huis achterlaat?
- Heb je een oplossing voor de vakantie, of gaat hij met je mee? Sowieso extra kosten, of het pension of extra betalen voor je vakantiewoning.
- Kun jij het handelen als een hond erg aanhankelijk is of wordt naarmate hij ouder wordt en constant in jouw buurt wil zijn?
Wel of geen hondenleven?
Denk over genoemde punten goed na. Een hond heeft recht op een goed hondenleven, een vast honk en mensen die om hem geven.
De gevolgen als een hond herplaatst dient te worden hebben een grote impact op jou, maar zeker ook voor de hond. Als je dit allemaal kunt bieden, ga je een leuke toekomst tegemoet en heb je er een trouwe maat bij.
Gouden tip bij opvoeden Duitse herder
De Gouden regel bij de opvoeding van de Duitse Herder is consequent zijn (maar dat geldt bij elke ras, toch?). Begin meteen met het opvoeden, ook al vind je hem zo klein en zo lief. Opvoeden is namelijk geen straf, het is op een verantwoorde manier bezig zijn met je hond.
De Oud Duitse herder bijvoorbeeld wordt een middelgrote hond, dus het is belangrijk dat de hond naar je luistert, want met kracht zal hij of zij het straks van je winnen. Dat laatste moet je niet willen en dat is ook helemaal niet nodig, want deze herder luistert graag zijn baasje en wil hem of haar graag te vriend houden. Daarvoor hoef jij alleen maar consequent te zijn.
Een hele kluif 😉
Nou ja, alleen maar, het kan een hele kluif zijn (niet voor de hond, maar voor jou) om dat vol te houden. Misschien heb je kinderen, dan weet je hoe moeilijk dat is en hoe zij telkens weer de grens opzoeken.
Een Oud Duitse herder is een slimme hond en vergeet niets. Sta jij even wat minder sterk in je schoenen (figuurlijk) dan zal hij of zij daar graag gebruik van maken, trouwens ook letterlijk lees maar verder.
Duitse herder opvoeden – voorbeeld:
Je hebt haast en jouw puppy heeft een schoen mee naar buiten genomen. Nou ga je onderhandelen met de hond “jij een koekje, ik de schoen”. Schoenen pakken is verboden en nu krijgt hij er een koekje voor…
Snap je nu waarom de hond de volgende keer dat hij kans ziet een schoen te veroveren hij deze weer zal pakken? Logisch toch, hij wordt er immers voor beloond.
Achter hem aan hollen om de schoen te pakken zal hij zien als een spelletje, dus aandacht, die ook als beloning geldt. Negeren is dan beter, maar dat is moeilijk als hij met een dure schoen de modder in gaat. Als er niets leuks tegenover staat zal hij straks minder geneigd zijn schoenen te pakken, de lol is eraf.
Een hond doet nooit zomaar iets, hij heeft er een doel mee
Het begint meestal met een lolletje. Jouw grappige pup met een grote schoen of laars. Er wordt hartelijk om gelachen en de pup heeft aandacht. Je wilt niet dat hij dit gedrag blijft vertonen. Je wilt namelijk je schoenen en laarzen geen 14 jaar voor hem verbergen.
Meteen de kop indrukken is effectief. Ruil de schoen of laars tegen een speeltje, telkens wanneer hij een schoen pakt. Soms moet je een lange adem hebben, maar de aanhouder wint en de hond zal weten dat het speeltje oké is en de schoen niet.
“Gebruik de juiste intonatie van je stem, dat onthoudt hij”
Of zoals vermeld, is negeren bij sommige honden de oplossing. Je komt er vanzelf achter wat er het beste werkt bij jouw hond.
Duitse herder opvoeden – voorbeeld 2:
Nog een voorbeeld van gedrag dat even leuk is, maar straks niet meer. De pup weet van geen ophouden en blijft aandacht opeisen. Dat is even leuk, maar wordt al snel vervelend.
Na een dag van voldoende aandacht, beweging en speelmomenten mag je van je pup verwachten dat hij rustig is (behalve als hij moet poepen of plassen, maar dan merk je dat wel).
Een puppy die de hele avond speeltjes voor je voeten blijft gooien en aandacht vraagt is even leuk, maar dat geldt niet voor de hele avond. Dergelijk gedrag wordt als vervelend en dwingend ervaren.
Onbewust heb jij dit gedrag echter aangeleerd dan wel aangemoedigd door telkens als de puppy contact zoekt, jij daar gehoor aan geeft en een speeltje weggooit, dat de puppy gaat halen.
Jij leert hem apporteren en hij wil zijn baasje behagen. Wat je in zo’n geval kunt doen is het speeltje wegleggen als er niet meer gespeeld wordt. Jij bepaalt de speelmomenten door het speeltje te pakken en jij beëindigt ze door het weg te leggen. Het speeltje is weg, de prikkel is weg en de puppy zal tevreden gaan slapen als hij overdag voldoende is uitgedaagd.
Niet op de bank!
Een bekende uitspraak, die o zo vaak niet wordt nageleefd: “als ik een hond neem mag hij of zij nooit op de bank”. Een puppy of volwassen hond snapt niet dat hij het van de ene persoon wel mag en van de andere niet.
Hij snapt het ook niet dat het vandaag mag en morgen niet. Maak het jezelf en de hond niet zo moeilijk, voorkom gedoe daaromtrent en zorg dat de neuzen van alle huisgenoten dezelfde kant op staan.
Geef de hond een eigen plek in de bench, op een matras of kussen of in een mand. Dat kun je hem prima aanleren.
Vind je echter gezellig dat de hond bij je op de bank komt liggen, geen probleem, maar een Oud Duitse herder bijvoorbeeld is een middelgrote hond, die de plaats van een volwassene of meer inneemt, ook als hij modderpoten heeft.
Leg een handdoek of kleed voor de hond waarop hij op de bank mag liggen. Ook dat kun je hem aanleren, een Oud Duitse herder is een slimme hond, maar gaat zeker ook de grenzen opzoeken aan jou de taak deze goed aan te geven.
Een consequente opvoeding zorgt voor veiligheid van mens en dier
Een consequente opvoeding zorgt naast het feit dat je een prettige hond in huis en daar buiten krijgt ook voor veiligheid van de hond en de passanten.
Als de commando’s: stop, wacht en blijf goed zijn ingeoefend, dan kan dit in bepaalde gevallen zelfs het verschil betekenen tussen leven en dood, bijvoorbeeld als hij je ontglipt en dreigt een drukke straat over te steken.
Maar… consequent opvoeden is moeilijk, niet voor de hond, maar voor jou. Een pup kan zo grappig zijn en je gaat voor de bijl. Wees niet te streng voor jezelf als het even niet volgens de regels gaat, maar geniet vooral van die rare capriolen, zonder jouw verantwoordelijkheid uit het oog te verliezen.
Het opvoeden gaat tussen hond en baas. De hond zal je meteen laten zien als het niet goed gaat. Misschien ben je niet duidelijk genoeg bijvoorbeeld.
“Consequent zijn betekent niet dat een harde aanpak nodig is, al zal de ene hond een wat strakkere hand nodig hebben dan de andere”
Weet je dat je vaak met je stem veel kunt bereiken? Niet gaan schreeuwen, maar juist fluisteren. De pup wordt nieuwsgierig en zal dichterbij komen.
Ook op je hurken gaan zitten werkt als de pup naar je toe moet komen, maar dat nog even uitstelt, omdat hij iets heeft ontdekt wat interessanter is. Probeer het en ervaar hoe snel dat nieuwsgierige aagje naar je toe komt.
Duitse herder opvoed tip:
Probeer interessant te zijn en te blijven voor de hond, zodat zijn voorkeur steeds naar jou gaat. Zorg voor koekjes in je zak en beloon meteen bij goed gedrag.
Belangrijk om te weten: de puppy gewenst gedrag aanleren gaat eenvoudiger en sneller dan het afleren van ongewenst gedrag. Ben je van plan om bijvoorbeeld een Oud Duitse herder uit een asiel te halen, dan weet je dat hij een rugzakje heeft en dat het heropvoeden tijd gaat kosten en misschien wel veel tijd.
Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over zijn verleden al is dat niet altijd duidelijk.
Duitse herder opvoed tip – de laatste:
Bij alles wat je aan de hond nieuw aanbiedt moet jij hem ermee kennis laten maken. Kennismaken doet een hond door mensen en zaken te besnuffelen, de bench, het kussen of matras, zijn riem of tuigje.
Duitse herder voor beginners?
De Duitse herder voor beginners? Staat hier met vraagteken. Waarom is dat? Omdat veel mensen denken dat dit ras niet moet worden aangeschaft door mensen die geen ervaring met honden hebben.
Het is wel begrijpelijk dat er zo gedacht wordt, want de Duitse herder is een flinke en sterke hond en er zijn bijtincidenten die het nieuws halen (maar kent men ook de oorzaak daarvan?).
Toch geldt dat bij een goede en consequente opvoeding die met veel aandacht en liefde wordt gegeven een Duitse herder een geweldige hond is. Een hond die graag met je speelt en voor je werkt.
“Heb je zelf je twijfels, dan wordt het een slechte start. De hond voelt dat. Men zal dit ras niet snel aanraden voor beginners, maar toch kan het”
Duitse Herder opvoeden tips voor beginners – Checklist
- Aan de aankoop gaat een zoektocht vooraf naar een erkende fokker van dit ras. Lees veel over het ras. Luister naar de verhalen van mensen die een Duitse herder hebben, de leuke en minder leuke dingen. Ben je nog steeds enthousiast? Prima, lees verder….
- Ga naar een cursus, waar jij wordt begeleid om de puppy op te voeden.
- Neem geen volwassen herder, deze is al gevormd. En omdat ieder baasje zo zijn eigen aanpak heeft zal dat moeilijk worden, ook voor de hond! En je weet nooit wat hij in zijn verleden heeft meegemaakt.
- Romantiseer de hond niet omdat hij zo leuk is in de film.
- Kom je (zonder dat je een hond hebt) altijd tijd tekort, begin er niet aan…..
- Ervaringsdeskundigen helpen je graag als je vragen hebt bij de opvoeding, kijk eens online.
- Vraag de fokker die puppy voor jou te reserveren die het minst dominant is, dat is namelijk vaak al in het nest te zien door de omgang met de broertjes en zusjes en het gezin waar hij/zij is geboren.
- Enthousiasme is prima, maar overvraag de hond niet, de hond kan erdoor onzeker worden en jij raakt gefrustreerd. Eindig een oefening altijd succesvol zodat je de hond kunt belonen. Regelmatige herhaling van commando’s en oefeningen is belangrijk en gebruik ook altijd dezelfde woorden als je een commando geeft.
- Observeer de hond goed, let op zijn gedrag. Je zult dan leren om te zien wanneer de hond de fout in dreigt te gaan en dat kun je dan voorkomen door hem af te leiden of een bepaald commando te geven.
- Maak ook lichamelijk contact door de hond te aaien en te borstelen, betasten toelaten is belangrijk. Denk aan een bezoek bij de dierenarts, daar zal dat ook nodig zijn als hij klachten heeft.
- Heb je jonge kinderen, die voorlopig nog geen overwicht kunnen hebben op de hond? Laat ze nooit met de hond alleen, laat ze nooit met de hond aangelijnd de weg op gaan hoe schattig dat ook lijkt.
- Een commando moet duidelijk zijn, maar ga vooral niet schreeuwen. Tip: als de hond jouw commando negeert en je geen aandacht geeft, ga fluisteren. Hij zal nieuwsgierig worden. Loopt de hond te ver bij je vandaan draai zelf om en hij zal je volgen (hij houdt je namelijk goed in de gaten) of ga op je hurken zitten en ook dan zal hij snel bij je komen.
- Onthoud het voor altijd: een hond is een dier met gevoelens en kan ook weleens zijn dag niet hebben. HET IS GEEN ROBOT, die je instelt waarna hij zijn kunstjes doet. Behandel hem met respect en je krijgt er respect voor terug.
- De Duitse herdereigenaren zullen je vertellen dat er geen fijner ras bestaat.
De Duitse herder en andere honden
De Duitse herder kan behoorlijk fel reageren op andere honden. En omdat het een fysiek zeer sterke hond is, moet zijn baas letterlijk stevig in zijn schoenen staan.
Uiteraard moet hem dit ongewenste gedrag afgeleerd worden, maar dat is niet eenvoudig. Een andere hond in het gezin zal hij in de roedel accepteren, als je een en ander zelf als roedelleider goed begeleidt vanaf het begin dat de honden elkaar ontmoeten.
“Accepteer dat de ene hond de baas is over de ander. Observeer ze allebei en je weet snel wie dat is”
Hoe leer je jouw Duitse herder minder fel te reageren op andere honden?
- Door de hond rustig toe te spreken en niet te gaan schreeuwen als jouw hond uitvalt tegen een andere hond, kun je al veel bereiken. Als jij je stem gaat verheffen zal de hond dit opvatten als “er is inderdaad iets aan de hand”. Blijf zelf rustig, je mag wel met een lage stem laten horen dat je dit gedrag niet accepteert.
- Je kunt ook proberen hem af te leiden, voordat hij uitvalt. Je moet daarvoor anticiperen, de hele weg kijken wat er op jullie af komt (je scant voortdurend de omgeving) en daar op tijd een wending aan geven.
- Op cursus gaan waar hij andere honden ontmoet en waar je onder begeleiding het juiste gedrag aanleert. Een positieve aanpak, aanleren hoe het moet in plaats van afleren en straffen van hetgeen er gebeurt. Het nadeel van constant straffen is dat je steeds negatief bezig bent. Gebruik een hoge en enthousiaste stem om hem te laten merken dat hij goed bezig is.
- De hond die agressief is tegen andere honden kan een te grote natuurlijke bewakingsdrift hebben, het beschermen van de roedel (jij en je gezin) waartoe hij behoort. De andere honden zijn indringers als ze zijn territorium binnenkomen.
- Zijn de problemen erg groot, roep dan de hulp in van een gedragsdeskundige speciaal voor honden.
- Geef de hond veel beweging, daar wordt hij gelukkiger en liever van (dat is bij mensen ook zo).
- Straal discipline en rust uit, ben de stabiele factor, een hond heeft een leider nodig, die hem laat weten wat er van hem wordt verwacht. Maak duidelijk wat je van hem wil en houd je daaraan. Gebruik ALTIJD dezelfde commando’s, dan ben jij duidelijk en daar wordt de hond blij van, want een hond luistert graag naar zijn baas. Volgt hij een commando niet op dan is het commando niet goed aangeleerd, je gebruikt niet consequent hetzelfde woord of hij hoort het niet, door teveel andere prikkels. Onthoud dat hij niet ongehoorzaam is omdat hij je wil treiteren.