Aanschaf eerste Duitse Herder pup
Duitse herder pup
Inge Vos
Duitse herder pup
05/29/2023

Aanschaf eerste Duitse Herder pup - Waar moet je aan denken? DuitseHerder.net

05/29/2023

Wanneer jij denkt over de aanschaf van een eerste Duitse herder pup is het vooral belangrijk om te weten te komen wat de ras kenmerken en het karakter zijn.

Passen die bij je? 

Je koopt de Duitse herder pup niet alleen om zijn fraaie uiterlijk (het gevaar van populaire tv series als Rex en Lassie).

Bekijk de inhoudsopgave die hoort bij de aanschaf van jouw eerste Duitse herder pup:

Eerste Duitse herder pup:

duitse-herder-handboek-2Dé beste manier om je goed voor te bereiden op je komende pup!

Jouw eerste Duitse herder pup

De Duitse Herder is een krachtige hond. Hij kan diverse kleuren hebben: zwart, ijzerkleurig, grauw, askleur en nog vele andere kleuren en combinaties.

De Duitse Herder is een intelligente hond, die je eenvoudig kunt trainen, omdat hij leergierig is.

Hij is gehoorzaam, waaks, moedig en beschermend naar zijn baasje (en zijn gezin, de roedel) toe.

Hij is afstandelijk en afwachtend naar vreemden. Hij zal niet snel naar onbekenden toegaan.

Waarom een Duitse herder?

De reden waarom je een Duitse Herder aanschaft kan heel divers zijn:

 • Je zoekt gezelschap van een middelgroot ras, een energieke hond.
 • Je wilt een hond die de boel bewaakt en daarnaast prettig gezelschap is.
 • Je bent dol op honden en hebt er nu de tijd voor. Een middelgroot ras waarmee je eropuit kunt.
 • Je zoekt een maatje voor je huidige hond (een klein ras bijvoorbeeld) en wilt nu een groter ras.

duitse-herder-handboek-2Op al jouw Duitse herder puppy vragen een goed antwoord!

Wij willen een Duitse herder pup!

“Er is veel en langdurig over nagedacht of er al dan niet een hond in huis (bij) zou komen. Prima, een hond mag nooit een impuls aankoop zijn”

Je hebt de voor- en de nadelen overwogen en wilt er voor gaan. Je bent er ook uit welk ras je graag wilt: de Duitse Herder, een intelligente en energieke hond.

Je hebt je in het ras verdiept, want enige kennis over dit ras is erg belangrijk, voordat je de knoop doorhakt.

De Duitse Herder is namelijk een hond die uitdaging nodig heeft, mentaal en lichamelijk.

Het is ook een hond die een baas nodig heeft, een baas waarop hij kan rekenen, die consequent is en duidelijk maakt wat hij van de hond wil.

Als jij je dat realiseert is het een prima keuze en krijg je er een vriend voor het leven bij. Als je al een hond hebt of hebt gehad dan weet je de invloed van hem of haar op je leven. Toch zal iedere hond, klein of groot anders zijn. Het is leuk de verschillen te zien.

Met een Duitse Herder haal je een prachtige en krachtige hond in huis, wat betreft uiterlijk en karakter.

Hij kan prima deelnemen aan het gezin en zal het beschermen.

Je hebt een keuze gemaakt en heel goed nagedacht over het volgende:

 • Heb ik genoeg tijd voor de puppy?
 • Is er voldoende bewegingsruimte voor de puppy, die straks een middelgrote hond wordt?
 • Heb je geld voor het voer en onverwachte dierenartskosten en andere benodigdheden?
 • Een puppy en straks een middelgrote hond in huis en tuin brengt extra werk met zich mee, wil ik dat wel?

Waar koop je een Duitse Herder?

Als je een Duitse herder puppy wilt aanschaffen dan dien je een erkende en betrouwbare fokker te zoeken. Je moet nadenken of je een reu of teefje wilt.

Als je een fokker hebt gevonden, dan maak je een afspraak en stelt vragen. I

 • Is er binnenkort een nestje? 
 • Kom je op een wachtlijst? 
 • Wat is de prijs van een puppy? 

Je vraagt naar de ouders van het (nieuwe) nestje. Is er op dit moment al een nestje en kom jij in aanmerking voor een puppy uit dat nest, dan kun je een kijkje gaan nemen.

“Een betrouwbare fokker zal er geen enkele moeite mee hebben als je een paar keer op bezoek komt om de ontwikkeling van de pup te volgen (dat is zo leuk!). Een goede fokker heeft de boel in orde”

Een nestje dat gezien mag worden. Het is fijn voor het socialiseren op heel jonge leeftijd als het nestje in de woning van de fokker een plekje heeft.

De Duitse herder puppy’s wennen al vroeg aan alle huiselijke geluiden, dat geeft jou een voorsprong bij het socialiseren.

duitse-herder-handboek-2Vóórdat je een Duitse herder aanschaft is dit een topboek om door te nemen!

Het is een wisselwerking

Zoals jij wilt weten of je bij een goede fokker bent, wil de fokker ook weten of haar/zijn puppy’s op een goed adres terecht komen.

De fokker heeft een belangrijke rol in de beginfase van de puppy’s.

Zij of hij is dag en nacht bij de pups en kan je goede tips geven welke puppy het beste bij jou past.

“Veel fokkers stellen het op prijs als er zo af en toe contact mogelijk blijft over de hond”

Tip: indien mogelijk bezoek je de fokker voordat er een nestje is, om een indruk van hem of haar te krijgen. 

Is er eenmaal een nestje dan zul je meteen zijn verkocht bij het zien van zoveel mooi en nieuw leven. Daardoor zul je minder kritisch kijken. 

Welke kosten maak je voor jouw Duitse Herder naast het aankoopbedrag?

duitse-herder-pup-opvoeden-luisterenGeniet en ga samen ontdekken met jouw eerste Duitse herder puppy!

Jouw Duitse herder puppy komt in huis

Feest, eindelijk mag de puppy het nest verlaten en bij jou komen wonen. Vergeet niet om een spuugbakje of handdoek mee te nemen in de auto, de puppy kan wagenziek worden.

De verhuizing van de fokker naar zijn nieuwe plek vindt plaats, leuk voor jou (en eventueel andere huisgenoten), maar voor de puppy is dit heel ingrijpend. Je haalt de puppy bij zijn moeder en uit zijn vertrouwde omgeving weg.

Zorg er dan ook voor dat de Duitse herder puppy zich geborgen voelt, laat hem niet alleen als hij jankt, het gaat echt voorbij en nee, je verwent hem daarmee niet teveel.

De puppy leert al jong dat hij op jou kan bouwen en vertrouwen. Jij laat hem niet in de steek.

Geef hem de aandacht en troost die hij nodig heeft. Je krijgt er een zelfverzekerde hond voor terug.

Zindelijk

In het begin is de puppy waarschijnlijk nog niet zindelijk.

Een goede fokker zal er zijn/haar best zeker voor hebben gedaan en de pup zal zijn eigen nest niet bevuilen.

Echter de verhuizing naar jouw huis heeft veel impact en je zult er aandacht aan moeten besteden om de puppy buiten te leren plassen en poepen.

Dat kost je nu even wat extra tijd en inzet, maar dan zal hij het snel door hebben wat er van hem wordt verwacht.

“Belonen is bij het zindelijk maken essentieel, niet straffen bij een ongelukje binnenshuis”

Geef de puppy een vaste plek in huis

Geef jouw Duitse herder puppy een vaste plek in huis en koppel er een commando aan (bijvoorbeeld: “plaats”). Een plek waar hij zich kan terugtrekken als hij moe is en waar hij ’s nachts veilig kan slapen.

“Stop hem niet weg op een plek waar niets gebeurt en waar niets te zien is, laat hem alles meemaken wat er zich in een gezin afspeelt” 

Veiligheid speelt zeker bij een heel jonge hond een grote rol. Als jij gaat slapen moet je er zeker van kunnen zijn dat de puppy niet aan bedrading, kabels of iets dergelijks kan gaan knabbelen.

Een bench is een veilige plek. Hij kan alles rondom hem goed zien. Laat hem eraan wennen. Overdag zet je de bench bijvoorbeeld open en geeft hem hier zijn eten. Het wordt een prettige plek voor de puppy, met de herinnering aan eten!

Leg er kranten in of een handdoek of kies voor een uitwasbaar hondenkleed. Een bench kun je ook meenemen als je op vakantie gaat of een weekend naar vrienden.

aanschaf-eerste-duitse-herder-pup-spelen

Jouw eerste Duitse herder – Genieten!

De eerste dagen van de puppy op zijn nieuwe adres

Zowel jij als de hond moeten aan elkaar wennen. Neem daar de tijd voor. Plan enkele dagen vrij als de puppy in huis komt.

Laat niet meteen de hele familie en de hele buurt op kraamvisite komen. Dit zijn teveel prikkels. Eerst wennen dan kun je straks samen van alles ondernemen.

Ook een bezoek aan de dierenarts doe je bij voorkeur niet de eerste dagen dat de puppy bij je is, wacht er even mee (je gaat er uiteraard wel heen als de puppy ziek is).

Daarna is het belangrijk dat je met enige regelmaat bij de dierenarts binnenloopt om hem te wegen bijvoorbeeld. De puppy went er dan aan en zal vrolijk kwispelend naar binnen lopen.

Thuis kun je een bezoek aan de dierenarts goed voorbereiden door de puppy elke dag te betasten, oren en tanden te bekijken. Doe dit niet als je gehaast bent of als de puppy vol energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie - De Duitse Herder één brok energie" data-excerpt="“Weet wat je in huis haalt!” De Duitse herder heeft energie voor 10! Een herder heeft energie! Als je de aanschaf van een Duitse Herder overweegt, weet dan dat je een brok energie koopt . Kun jij dat bijbenen en.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/duitseherder.net/8953/duitse-herder-energie-1170x500.jpg?t=1613636723" class="smart-content-link sc-link" href="https://duitseherder.net/herder-en-energie/">energie zit. Kies het juiste moment. Niets forceren werkt het beste.

Wat je wel moet doen en wat heel leuk is, de puppy observeren. Neem de tijd om naar die gekke capriolen van deze pias te kijken. Hij ontdekt van alles, blijf in de buurt, zodat de ontdekkingsreis zonder gevaar verloopt.

duitse-herder-handboek-2Opvoeden kan lastig zijn, maar niet met dit handboek!

Waarom een Duitse herder kopen?

De verkeerde redenen om een Duitse herder aan te schaffen zijn: hij is in de mode, hij is zo leuk en slim in de film, ik kan hem goedkoop van iemand overnemen, ik neem hem voor de kinderen.

Als dat jouw beweegredenen zijn voor de aankoop van een herder, moet je een en ander toch nog een keer goed overwegen. Kijk liever naar het karakter en zorg dat je daarover alles te weten komt.

Uiteraard  heeft elke hond ook de Duitse herder zijn aardigheden en eigenaardigheden.

Zelfs honden die uit hetzelfde nest komen kunnen zeer verschillend zijn. De ene zal vaker blaffen, de andere zal een stuk rustiger zijn. Er kan een groot verschil zijn tussen een teef en reu. 

De fokker heeft de eerste weken, dat zij de puppy’s verzorgt, al een bepaald beeld van de honden en kan je helpen een keuze te maken uit het nest.

Als jij aangeeft wat je graag wilt, zal de fokker daaraan proberen te voldoen om de juiste puppy voor je te reserveren.

De fokker observeert de puppy’s tijdens de weken dat ze nog bij de moederhond verblijven (ongeveer 8 tot 9 weken) en ziet bepaalde zaken duidelijk: de volgzame, de meest dominante, de blaffer, de rustigste en de meest energieke puppy.

Ofschoon je in het nest al veel kunt zien van het karakter van een puppy, heeft de manier van opvoeden uiteraard een heel grote invloed op zijn of haar ontwikkeling.

Je koopt een Duitse herder….

 • omdat je van huis uit fan bent van dit ras, je bent dol op dit ras;
 • omdat je graag je gezin en huis laat bewaken tegen ongenode gasten;
 • omdat je graag gezelschap wilt van een middelgrote en intelligente hond;
 • omdat je graag met de hond wilt gaan sporten, trainen, wandelen, fietsen, zwemmen;
 • omdat dit ras ontzag krijgt van de omgeving en je daarom ook in de avond gerust de straat op durft te gaan;
 • omdat je het leuk vindt en interessant om de hond fysiek en mentaal met behulp van spellen uit te dagen;
 • omdat je graag veel tijd wilt besteden aan een hondenmaatje en graag veel tijd met hem of haar wilt doorbrengen;
 • kortom omdat jij vindt dat het karakter en de eigenschappen van de Duitse herder prima bij jou in je leven passen.

Korte samenvatting als je een Duitse Herder pup wilt aanschaffen:

Een Duitse herder pup kopen doe je dus bij een erkende fokker. Je wilt namelijk een hond die er goed uitziet, je wilt er trots op zijn. Nog belangrijk is dat hij een goed karakter heeft, stabiel en betrouwbaar.

“De namen van erkende fokkers vind je online of je vraagt info bij een rasvereniging die is aangesloten bij de Raad van Beheer”

Een raszuivere hond betekent dat je al weet wat het karakter en de eigenschappen van deze hond zijn. Natuurlijk weet je nooit hoe de puppy zich precies zal ontwikkelen. Dat hangt ook af van de opvoeding.

Weet dat je een hond koopt met fysieke kracht, dus  opvoedkundig inzicht is erg praktisch.

Een puppycursus volgen als de hond volledig is ingeënt is aan te raden.

Voordelen cursus:

 • De hond vindt het (bijna altijd) leuk
 • De baas krijgt goede tips
 • De hond komt in contact met soortgenoten
 • Thuis oefenen en de hond aandacht geven zijn niet vrijblijvend meer

De Duitse herder puppy kiezen

Wanneer je een goed adres hebt gevonden, neem je contact op of deze fokker een nestje heeft (staat vaak ook online). Is dat het geval dat zul je wellicht al te laat zijn en zijn de pups al besproken.

Laat je inschrijven voor keuze uit een volgend nest. Dat kan even duren, want goede fokkers fokken niet het hele jaar non stop door.

De fokker houdt je op de hoogte en laat je weten wanneer een volgend nest aanstaande is. Je geeft aan of je een reu of teef wilt. 

Zodra de puppy’s zijn geboren mag je een keer op bezoek gaan. Heb jij de eerste keus van een puppy of laat jij de fokker vertellen hoe zij of hij de puppy’s in het nest ervaart (de meest dominante, de rustigste)?

Dat kiezen kan nog best moeilijk zijn, want ze zijn allemaal zo schattig. Je kunt ook kijken welke puppy er op jou af komt. Veel plezier en succes! Geniet.

duitse-herder-handboek-2Hét boek om te bekijken voor- en na aanschaf van je Duitse herder!

Reacties