Bol.com AlgemeenBol.com AlgemeenDier

chocoladevergiftiging-honden

De Duitse herder socialiseren

De Duitse herder socialiseren

Socialiseren is jouw hond met verschillende situaties in contact brengen, waardoor zijn gedrag onder alle omstandigheden goed is. Wel blijven oefenen! 

Enkele voorbeelden: de kermis bezoeken, een optocht die langs komt, in een druk winkelcentrum wandelen, over een plein of speelplaats waar kinderen spelen met de hond lopen, dierenarts bezoeken, op bezoek bij vrienden, op vakantie

"Hoe meer een hond in zijn jonge jaren mee mag maken, des te gemakkelijker hij op latere leeftijd alles ondergaat en in alle situaties gewenst gedrag vertonen zal"

Socialiseren kost tijd

De tijd die jij steekt in het socialiseren is zeker geen verloren tijd, jouw hond wordt daardoor een hond die overal zonder problemen mee naar toe genomen kan worden. 

Laat hem wennen aan de harde geluiden en knipperende verlichting op de kermis en wellicht zal hij niet bang worden voor onweer en vuurwerk. 

Ga hem als puppy met enige regelmaat wegen bij de dierenarts en ook die bezoekjes komen hem bekend voor als je voor andere zaken daar moet zijn

Een hond die gezellig en rustig bij je gaat liggen, als je bij iemand op bezoek gaat, is overal welkom.

Geluiden komen hard binnen

Socialiseren is naast veel verschillende plekken en situaties opzoeken ook bekend en gewend raken aan stofzuigen en grasmaaien bijvoorbeeld. 

Dit voorkomt dat hij deze met rust laat, zodra jij ze gebruikt en niet als een razende tekeer gaat tegen iets dat beweegt en herrie maakt. 

Alles moet geleerd worden door te oefenen en te trainen. Niet één keer, maar vaker totdat hij geen ongewenst meer vertoont

Denk je in, dat alles nieuw is voor een puppy. Leg niet onnodig druk op hem, maar maak wel duidelijk wat je van hem wilt, telkens opnieuw totdat het een gewoonte wordt (het is ingesleten). 

"Dit vraagt van jou veel geduld en doorzettingsvermogen. Je kunt hierin alleen falen als je opgeeft!"

Een sociale hond

Je krijgt een sociale hond als je tijd steekt in het socialiseren. Je laat de hond met diverse situaties kennismaken. 

Dat doe je niet op één dag. Teveel prikkels in te korte tijd zal bijna altijd averechts werken. Begin rustig aan en bouw het verder op. 

Als je hond mee is geweest naar het winkelcentrum dan zal hij thuis in slaap vallen, ga dan geen oefeningen met hem doen. Die rust heeft hij nodig. 

Overprikkeling bij jouw Duitse Herder

Overprikkeling kun je herkennen. De hond gaat de boel slopen, bijten, is rusteloos, je krijgt moeilijk zijn aandacht, hij gaapt, piept, blaft meer dan anders. 

Overprikkeling leidt vaak tot gedragsproblemen (te weinig prikkels echter ook). Ook bij socialiseren is een juiste balans tussen rust en op ontdekking gaan belangrijk.

Reactie plaatsen

Bol.com AlgemeenBol.com AlgemeenDier