hond-niet-bedelen
Opvoeden
Inge Vos
Opvoeden
03/13/2024

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn hond niet bedelt?

03/13/2024

Als een hond bij jou als puppy in huis komt, hoef jij nooit last te hebben van een bedelende hond als je het meteen goed aanpakt: geen hond aan tafel en zeker niet voeren aan tafel. Een hond die al wat ouder is als hij bij jou komt wonen en bepaalde gewoontes heeft zal hij deze bij jou ook laten zien, dat kan bijvoorbeeld het geval zijn om aan tafel te komen en te bedelen om voedsel.

Geef de hond niets

Een puppy zal niet gaan bedelen als hij nooit iets van tafel krijgt. Hij kent dat gedrag dan niet, hij eet alleen uit zijn bak op een vaste plaats en uit jouw hand als hij beloond wordt. En als je nooit iets van tafel krijgt waarom zou je dan de moeite doen? 

Dat lijkt dus heel eenvoudig: geef hem nooit iets van jouw eten als je aan tafel zit. Toch zijn er honden ook puppy’s, die heerlijk vlees ruiken of vleesbouillon en daarom dichtbij en zelfs op de tafel proberen te komen. Voorkom dit gedrag of negeer het, maak zelfs geen oogcontact en dit gedrag zal zeer waarschijnlijk stoppen. 

Heb je een erg opdringerige puppy dan kun je hem beter niet in de ruimte laten waar jij eet

Zet hem even apart, niet als straf, maar om bedelen te voorkomen. Dat laatste kan namelijk erg lastig zijn/worden. Sommige honden gaan kwijlen, piepen en zelfs blaffen als het naar hun zin te lang duurt voordat ze iets krijgen. Ook al vind jij het geen probleem het kan wel een probleem worden als je gasten krijgt, die met je mee-eten. 

Voed ook de kinderen op!

Ook met kleine kinderen aan tafel geeft bedelen een probleem. Omdat de kleintjes nog niet zo goed weten wat te doen en wellicht wat voor de hond op de grond gooien, heeft de hond succes en zal hij dit ongewenste gedrag herhalen en dichtbij de kinderen gaan zitten. Wil je de puppy toch bij je hebben tijdens het eten, instrueer de kinderen dan goed en zorg ervoor dat de puppy of hond gaat zitten of liggen.     

Bedelen kan stelen van de tafel tot gevolg hebben

Een bedelende puppy/hond ruikt dat er lekkers op tafel staat. De brutale puppy of hond zal het niet nalaten om als je even niet in zijn buurt bent, iets van de tafel te pikken. Eenmaal succesvol zal dat vaker gebeuren en is er niets meer veilig op tafel voor de puppy of volwassen hond. Het kan zelfs gevaarlijk zijn, denk aan de krentjes en rozijntjes in een bakje op tafel, nootjes bij de borrel, chocolaatjes, kippenbotjes. 

Het is belangrijk de puppy of volwassen hond te leren bij de tafel weg te blijven en zeker niet te stelen.
Voor alle zekerheid neem jij geen risico en zorg je dat er een volwassene aan tafel zit, zodra er eten, hapjes of snoepjes op tafel worden gezet. De ene hond zal de verleiding niet kunnen weerstaan om het lekkers te pakken, zodra er zich een kans voordoet, terwijl de andere hond keurig zijn beurt afwacht totdat hij in zijn bak wat lekkers krijgt als beloning voor zijn goede gedrag.

Voorkomen van bedelen doe je zo….


  • geef de puppy of volwassen hond nooit iets te eten als hij er zelf om vraagt (bedelt);
  • leer hem het commando “blijf” of “plaats”, zodat de puppy of volwassen hond op zijn plaats blijft als het baasje eet, de inzet van een bench kan je hierbij helpen, eerst met het deurtje dicht en later als hij het commando begrijpt met het deurtje open;
  • geef de puppy of volwassen hond iets te knabbelen terwijl jij eet.

Wanneer de puppy of volwassen hond goed luistert beloon je hem met een hondensnack, nooit iets van tafel. Zorg ervoor dat je altijd wat lekkers in huis hebt. Er is altijd wel een reden om de hond te belonen.

Weet je dat een hond niet alleen bedelt om eten, maar dat hij dit gedrag ook kan vertonen als hij aandacht wil?

Reacties