Honden en december maand tips
De maand december is voor velen vaak een stressvolle maand door de verjaardag van Sinterklaas, kerst en de drukte op het werk.
Heb je huisdieren dan willen die toch evenveel aandacht als ze gewend zijn te krijgen. Ze moeten hun energie kwijt ook al heb jij het drukker dan normaal. De honden zitten al langer binnenshuis, omdat het winterweer niet bepaald uitnodigt om buiten wat te gaan doen.
Toch is dat nu juist waaraan je niet moet toegeven. Ga eropuit de bossen in bijvoorbeeld. Goed aangekleed is het best uit te houden. Je zult het zelfs lekker warm krijgen als je in de buitenlucht beweegt met je hond.
Samen wandelen, joggen, fietsen er is zoveel mogelijk als er geen sneeuw ligt en als het niet glad is. De hond zal dit een stuk aangenamer vinden dan de hele dag bij de verwarming liggen. Het is ook voor zijn vacht beter als hij meer buiten is. En…. ook honden kunnen last krijgen van die extra feestmaand kilo’s, omdat ze minder bewegen.
Wat doe je bij hondenweer?
Bij hondenweer houd jij het liefste de gordijnen dicht, je zet de thermostaat omhoog en blijft lekker lang in je bed liggen. Maar ja, de hond moet toch echt naar buiten om zijn behoefte te doen.
Goed aangekleed zul je merken dat het buiten best meevalt als je eenmaal buiten in beweging bent. De thermostaat kan zelfs een graadje lager als je terugkomt, door de inspanning van jou met de hond. Is het erg nat dan kun je overwegen de hond een regenjas aan te trekken. Hij zal er wel aan moeten wennen en in het begin flink schudden om “dat rare ding” van zich af te werpen.
Naast de regenjas bij nat weer is er ook tegen de kou voor de hond gepaste kleding te koop. Er is dus geen enkel excuus om er bij hondenweer niet opuit te gaan. Anders is dat wanneer er sneeuw en ijs ligt. Dat kan bij de hond problemen geven.
IJs en pekel kunnen tussen de tenen van de hond ijsklonten vormen. Nog een gevaar is het uitglijden als een drukke hond trekt of wil rennen, ook hij kan zoals mensen iets breken. Dus bij sneeuw en ijs ga je slechts even naar buiten en neemt geen enkel risico op uitglijden of bevriezing.
Je kunt wel enkele voorzorgsmaatregelen nemen onder andere het insmeren van de voeten van de hond met vaseline. Vaseline voorkomt kloofjes en andere wondjes in de zooltjes en stoot pekel af. Ook een ander speciaal vet dat je bij de dierenwinkel of online koopt is prima. Geef de hond binnenshuis een veilige kluif extra, zodat hij toch wat energie meer kwijt kan als je langer dan normaal binnenshuis verblijft.
Overlast vuurwerk en bange hond
In december begint vaak al vroeg overlast door vuurwerk waar niet alleen jij maar ook je hond last van kan hebben.
Hij kan erg bang zijn of bang worden, omdat hij is geschrokken van een enorme knal. Dat is een traumatische ervaring en is niet zo snel verdwenen. Je kunt jouw hond helpen door:
- hem te laten wennen aan knallen en sissers dat kan met behulp van een speciaal bandje waarop die geluiden te horen zijn,
- hem van jongs af aan mee te nemen naar de kermis, waar lichtflitsen en harde geluiden te zien en te horen zijn,
- in huis een radio of tv aan te zetten zodat de geluiden minder hard binnenkomen,
- hem niet alleen te laten, door de stress kan hij in huis veel gaan slopen, de nabijheid van het baasje is belangrijk als een dier het moeilijk heeft,
- kalmeringsmiddelen bij de dierenarts te halen, doe dit alleen als het niet anders kan en in goed overleg met jouw dierenarts.
Hond en kat slopen de kerstboom
Heb jij dat probleem ook, dat jouw huisdieren de kerstboom slopen? Niet bewust natuurlijk, maar de hond die zijn eigen kracht niet kent en niet weet wat zijn staart allemaal teweegbrengt kan behoorlijk huishouden als de kerstboom in de weg staat. Dat geeft een heleboel rommel en wellicht ook ergernis.
Houd het gezellig en zet geen kerstboom als jouw kamer erg klein is en de hond zich niet vrij meer kan bewegen. Je kunt ook voor een kleine boom kiezen, waardoor de doorloop in de woonkamer open blijft.
Doe wat wijs is, een kerstbal kan de hond behoorlijk verwonden als hij in de stukjes ervan trapt. Veiligheid voor alles: zet je toch een kerstboom, neem dan geen echte kerstballen, maar ga voor plastic ook al vind je dat niet zo mooi. En…. zorg dat de hond ook in de decembermaand voldoende uitdaging buiten de deur heeft, zodat hij binnen rustig is.
Puzzel voor de hond onder de kerstboom
De hond is tegenwoordig een lid van het gezin. Een kerstpakketje onder de kerstboom zal daarom niet misstaan. Hij kan zijn cadeautje zelf uitpakken als je zorgt voor een veilige verpakking.
Neem een doos en leg daarin het denkspel met eventueel een lekkernij, zodat hij gaat snuffelen en zoeken in de doos. Het denkspel of de puzzel gebruik je op de dagen dat de hond buitenshuis minder uitdaging heeft, of als hij het leuk vindt (en dat vindt ie) elke dag, weer of geen weer!
Wanneer je voor de eerste keer een puzzel of denkspel voor de hond koopt let je op de moeilijkheidsgraad. Je kiest een spel voor de beginnende speurneus. Vervolgens kun je de moeilijkheid verder opbouwen, waardoor de hond wat langer met het spel bezig zal zijn, totdat….. je begrijpt het al, hij ook dit spel snel doorheeft.
Op zoek naar een nog moeilijkere puzzel. En gelukkig is het aanbod online groot en divers, zodat jij en je hond een lange tijd voldoende uitdaging hebben.
De neus van de hond is zijn beste zintuig
Als jouw hond puzzels en denkspellen kan oplossen kun je hem ook heel blij maken met een snuffelkleed. Een snuffelkleed is een kleed waarop diverse zakken zijn genaaid waarin iets lekkers zit verstopt.
Laat de neus van de hond werken om het beloningskoekje te vinden. Je kunt zelf een snuffelkleed maken van denim bijvoorbeeld, want het materiaal moet tegen een stootje kunnen. Er zijn online ook snuffelkleden te koop, naast de spellen is ook dit leuk voor onder de kerstboom.
Verstop er meteen wat koekjes in, zodat hij zijn beste zintuig, zijn neus aan het werk kan zetten. Naast de leuke puzzels, denkspellen en snuffelmatten zijn er nog veel meer leuke artikelen voor jouw hond: een nieuw matras, een orthopedisch matras voor de hond met gewrichtsklachten, een mand met kussen, een kong, een nieuwe niet kapot te krijgen bal, een piepspeeltje, nieuwe voer- en waterbak, een riem en halsband met verlichting voor zijn en jouw veiligheid op de donkere avonden, beloningskoekjes en kauwstaafjes.
Met die laatste, de kauwstaafjes, kan jouw hond een poosje bezig zijn. Blijf er altijd bij zodat hij dit veilig kan opeten.