leuke-hond
Energie
Inge Vos
Energie
07/12/2024

Oefeningen voor hyperactieve honden - hoe krijg je de energie er uit?

07/12/2024

Zoals mensen hyperactief kunnen zijn, kan er ook bij honden sprake zijn van hyperactiviteit. Zie dit niet als een probleem, maar als een mogelijkheid om veel uit de hond te halen. Hij is immers overal in geïnteresseerd. Het is van belang dat je weet hoe je met de hyperactiviteit van jouw hond om dient te gaan. Niet iedereen is geschikt om een hyperactieve hond op te voeden. Vaak wil men wel, maar lukt het gewoon niet ondanks de inzet. Geef dit dan toe en zoek professionele hulp, die je handvatten kan aanreiken. Je hebt dan straks veel meer plezier van jouw hond. Ook de hond heeft er baat bij en dat staat voorop.

Een hyperactieve hond heeft geen uitdaging nodig, ten minste dat denk je wellicht, omdat hij al druk genoeg is. Toch heeft juist hij wel uitdaging nodig, maar dan op maat. Hij moet mentaal worden uitgedaagd, waardoor hij rustiger zal worden en beter te hanteren. Probeer niet om hem van alles af te leren, nieuwe oefeningen aanleren is veel positiever en ook eenvoudiger. Als het goed is heb jij je vooraf verdiept in het hondenras dat je hebt aangeschaft. Er is een groot verschil in de verschillende rassen, zoals je weet. Het karakter van een hond moet je niet willen veranderen, je moet er mee leren omgaan. Het is uiterst belangrijk om het ras te kiezen dat bij je past. Wat heb je hem te bieden? En weet hoe leuk het is als een hond gewoon hond mag blijven, verander niet teveel aan hem.

Kom erachter waarom jouw hond zo druk is

Jouw hond gewoon hond laten, prima, maar soms is het nodig om bepaalde zaken aanpakken. Hij heeft begrenzing nodig. Een te drukke hond is voor jou en voor zichzelf geen prettig gezelschap. Maar waarom doet hij zo?

  • Het zit in de aard van het beestje. Het ene ras is drukker dan het andere, laat je voorlichten of lees info over hondenrassen voordat je een puppy aanschaft. De ene hondenbezitter zal zijn hond eerder hyperactief noemen dan de andere, dat is heel persoonlijk. Ken je de ouders van de hond? Zijn deze of een van de twee ook zo druk? Deze kennis kan je veel vertellen over jouw puppy. Zijn gedrag is dan goed te verklaren (het zit in zijn genen) en moeilijk om te buigen, maar niet onmogelijk.
  • Jouw hond heeft te weinig uitdaging. Hij krijgt te weinig beweging en geen of onvoldoende mentale uitdaging en kan daardoor zijn energie niet kwijt en wordt in zijn koppie niet moe, bijvoorbeeld als hij een hele dag alleen thuis is als jij werkt.
  • Ook het ontbreken van discipline, duidelijkheid voor de hond wat mag en wat niet, kan ervoor zorgen dat hij druk gedrag vertoont. Het is hem niet geleerd hoe hij zich dient te gedragen.

Welke aanpak kan jouw drukke, hyperactieve hond helpen?

Je wilt het drukke gedrag van jouw hond aanpakken zonder dat het spontane van hem verdwijnt, wat hem juist zo leuk maakt. Verbied daarom niet alles, zorg dat er voldoende ruimte en tijd is om de hond te zijn die hij is, lekker energiek. Wat kun je wel doen om het voor jou en de hond een stuk aangenamer te maken?

  • Zorg voor ritme en structuur in zijn leven dat wil zeggen op bepaalde tijden eten en daarna rust. Vaste tijden uitlaten, spelen en “werken”. Ook discipline hoort erbij. Jij bent de leider en jij bepaalt wanneer er gespeeld gaat worden bijvoorbeeld.
  • Kies een hondensport, bijvoorbeeld speuren en zoeken, waarbij hij zich moet concentreren.
  • Geef hem bezigheden, laat hem eten en gebruik hiervoor een kong. Schaf enkele hondenspellen en hondenpuzzels aan of maak deze zelf (snuffelkleed bijvoorbeeld).
  • Ook behendigheid is voor veel honden een leuke sport (let erop of de bouw van de hond voor deze tak van sport geschikt voor hem is).
  • Laat hem werken door veel met hem te spelen, door hem opdrachtjes te geven, zodat hij zich niet gaat vervelen. Speel verstoppertje met hem, laat hem apporteren, laat hem spullen voor je dragen (oefening los en vast hoort daarbij).
  • Helpt jouw aanpak op geen enkele manier, vraag een honden gedragsdeskundige om met je mee te kijken. Deze kan je adviseren.

Oefeningen voor de (te) drukke hond

  1. Leer hem om te focussen, dat lukt meestal met behulp van zijn favoriete speeltje, bijvoorbeeld een bal, een frisbee of een heerlijk koekje, een stukje kip.
  2. Leer hem zijn aandacht op jou te richten, jij dient daarvoor interessanter te zijn dan alles rondom hem heen.
  3. Hij moet leren om te wachten (zich te beheersen). Hij leert dat door te ervaren dat het hem wat lekkers of iets leuks oplevert als hij rustig is.
  4. Geef hem hersenwerk, dat verlaagt de stress en ontspant. Gebruik daarvoor een snuffelmat, een kong, een ballenbak of enkele dozen waarin je koekjes verstopt. Geef je hem liever geen of niet teveel koekjes, gebruik dan zijn favoriete speeltje (bijvoorbeeld een dummy) om te verstoppen. Ook een kauwstaaf maakt hem mentaal moe en is tevens goed om het gebit te reinigen.

Wat dien je zeker niet te doen bij jouw drukke hond?

Ga niet schreeuwen, ook boos worden helpt je niet. Probeer niet al het spontane uit de hond te halen, want juist dat maakt hem zo leuk.

Wat kun je wel doen als jij een drukke hond hebt?

Zelf rustig blijven, je straalt die rust naar de hond uit. Zorg voor mentale uitdaging. Haal de hond uit situaties die hem overprikkelen. Door hem goed te observeren kom je er snel achter welke dat zijn.

Reacties