honden-en-feestdagen
Dierenarts
Ralph Siebers
Dierenarts
11/23/2021

Honden en de feestdagen, 13 tips en aandachtspunten

11/23/2021

De feestdagen zijn voor veel mensen erg belangrijk, maar heb je wel eens gedacht aan de gevaren voor honden? 

We houden er van om het gezellig te maken, met een kerstboom, kerstster en veel lekkers op tafel, maar kan dat allemaal wel met onze viervoeters? In dit artikel kom je daar meer over te weten: 

Honden en feestdagen gevaar – inhoudsopgave:

 

Gevaar met planten en honden

Gedurende de feestdagen hebben veel mensen het gezellig ingericht binnen. Je kunt hierbij denken aan diverse planten, maar daar moet je wel goed mee opletten als je honden hebt. Dit lichten we puntsgewijs toe: 

  1. De kerstster is voor honden giftig. Het gaat dan met name om het melk wat vrij kan komen uit deze plant. Als een hond dit binnenkrijgt, kan hij overmatig speeksel produceren en dat komt dan door de irritatie van het mondslijmvlies. Een hond kan ook acuut braken, diarree krijgen of toevallen krijgen. Ben daarom alert en het beste is om geen kerstster in huis te nemen met de feestdagen. Veiligheid op één voor je hond toch?

 2. Maretak, die we ook wel kennen onder de naam Mistletoe. Erg giftig voor honden en het gaat dan met name om de witte besjes. Diarree, overmatig speeksel, braken en zenuwstoornissen horen bij de symptomen als je hond de witte besjes binnen heeft gekregen. Het kan als ze veel binnen krijgen zelfs dodelijk zijn. Daar moet je toch niet aan denken? Geen maretak binnen dus met de feestdagen als je aan de gezondheid en veiligheid denkt van je honden.

3. Je hebt ook nog hulst en dat zorgt voor hetzelfde probleem als de besjes van een maretak.

4. Taxus is ook giftig voor honden, de naalden en de zaden met name. Het kan bij een kleine inname al dodelijk zijn, voorkom dit daarom en haal geen Taxus in huis.

 5. Een Kerstroos kun je ook maar beter vermijden en niet in je huis plaatsen, hoe gezellig het ook kan zijn! Het zorgt voor een irritatie aan de slijmvliezen en aan de huid bij de hond en het kan de slokdarm irriteren. Voorkom dit en haal ze niet in huis.

 6. De dennennaalden van de kerstboom, ook een groot drama voor je hond (en andere huisdieren). Ze zijn namelijk erg giftig en ze kunnen de darmwand en de slokdarm van je hond beschadigen en in het ergste geval perforeren. Voorkom ook dat de naalden in het drinkwater van de hond terecht komen want deze kunnen het water vergiftigen! Haal geen echte kerstboom in huis, zodat je dit allemaal kan voorkomen.

 7. Amaryllis, hoe mooi ze ook zijn, niet in huis halen als je honden hebt. Ze krijgen hierdoor namelijk maag-darm problemen en dat is voor niemand fijn. Braken en diarree zijn bekende symptomen en ze kunnen last krijgen van kramp en zich daarnaast ook erg beroerd voelen!

Etenswaren, feestdagen én honden

Dan heb je nog de vele etenswaren die we vaak op tafel serveren rondom de feestdagen. Waar moet je dan mee opletten? Wat moet extra aandacht krijgen? We leggen het je graag uit: 

8. Chocolade, rondom de feestdagen echt een lekkernij en je kunt er vaak niet omheen, je vindt het vrijwel overal! Maar, chocolade is voor honden giftig en voorkom dus dat zij het binnenkrijgen en er bij kunnen!

 9. Kerststol, vaak zijn er rozijnen in verwerkt (welke erg giftig zijn voor honden). Voorkom het en haal het niet in huis of zorg dat de honden er niet bij kunnen!

 10. Iets wat voor velen erg herkenbaar is, de honden wat lekkers geven na het eten. Het is hoe dan ook lief bedoeld, maar doe het niet! Botten zijn gevaarlijk voor honden en die kunnen zorgen voor verstoppingen.

 11. Rollade netjes, het ruikt lekker en het is ook lekker, maar gooi het netje direct weg! Het netje kan als je hond het te pakken krijgt in zijn darm vast komen te zitten en zal hoe dan ook geopereerd moeten worden om het te verwijderen.

Feestdagen, decoratie én honden

Je hebt als laatste nog de decoratie met de feestdagen, die we vast en zeker allemaal wel kennen. Waar moet je mee oppassen als je honden hebt?

 12. Kerstballen, de hond kan er tegenaan komen met zijn staart als hij veel kwispelt. Kies daarom voor plastic ballen die niet kapot kunnen, zodat er geen glas op de grond kan komen en de hond er niet met zijn poten doorheen kan lopen.

 13. Engelenhaar, een dier kan er allergisch op reageren. Dit kan heel goed voorkomen worden.


 "Zorg dat jij en je dieren een fijne feestmaand krijgen vol gezelligheid en doe wat je kunt om veiligheid te garanderen voor iedereen!”


Reacties