Spellen binnen met hond
Energie
Inge Vos
Energie
01/08/2024

Binnenspelen voor honden op regenachtige dagen

01/08/2024

Herken jij het volgende: het regent dagen aan een stuk door, er valt zoveel regen dat zelfs de hond niet meer naar buiten wil?

Hij gaat naar buiten voor een plasje en poepje en komt weer snel naar binnen om lekker te luieren, maar dat gaat snel vervelen.

Dus je moet een alternatief hebben voor zulke dagen. Binnenspelen voor de hond op regenachtige dagen, wat dacht je daarvan?

Hoe houd jij de hond tevreden als hij zich in huis moet vermaken?

Meestal gaan jullie, jij en de hond, eropuit door weer en wind. Toch kan het voorkomen dat je vele uren binnen zit.

De hond komt heerlijk aan je voeten liggen of bij je op de bank. Dat zal echter snel gaan vervelen, jouw hond wil actie.

Hoe krijg je dat in huis voor elkaar?

Gelukkig zijn er veel spellen en puzzels online te bestellen speciaal voor honden om ze mentaal uit te dagen.

Ze zullen dan in huis meer tevreden zijn. Genoemde spellen zijn er in verschillende uitvoeringen en prijzen. Ook de moeilijkheidsgraad varieert.

Eenvoudig beginnen

Heeft jouw hond nooit eerder een spel gespeeld of een puzzel opgelost dan is het aan te raden om eenvoudig te beginnen.

Hij krijgt hierdoor snel een goed resultaat, beloningskoekjes, waardoor hij gemotiveerd is door te gaan.

Is een spel te moeilijk dan raakt hij gefrustreerd. Je leest het bij de info of een spel/puzzel voor beginners geschikt is of voor gevorderde honden.

Het is heel interessant om de resultaten en vorderingen te bekijken. Wat is hij slim!

Nog meer binnen speel tips

Naast spellen en puzzels zijn er veel meer activiteiten voor de hond waarmee hij zich binnen kan vermaken. Maak bij het kiezen gebruik van de mogelijkheden van jouw hond, waar is hij goed in, wat doet hij graag?

Waar elke hond blij en enthousiast van wordt is een snuffelmat, snuffelkleed of een snuffelspeeltje bijvoorbeeld een snuffelbal. Van nature gebruikt een hond zijn neus om de omgeving te scannen.

Een goed plan om een speeltje of activiteit te kiezen, waarbij hij zijn neus overuren laat draaien.

Zelf speelgoed maken voor je hond

Naast deze kant-en-klare speeltjes kun je ervoor kiezen zelf speelgoed te maken. Volop inspiratie vind je online. Je maakt bijvoorbeeld van restjes een snuffelkleed met zakken waarin je wat lekkers verstopt, je pakt een doos en verstopt er koekjes in.

Zet de ballenbak in huis en verstop een heerlijke kluif. Je kunt ook een bak nemen en deze vullen met propjes papier en de hond zoekt zijn lievelingsspeeltje.

Spannend maken

Maak het binnenshuis spelen spannend, daag hem uit, gebruik verschillende (veilige) materialen en vormen om mee te spelen, zodat hij mentaal moe wordt nu hij minder vaak en minder lang buiten is.

Ook voor puppy’s, die je nog niet lang alleen buiten kunt laten omdat hij alles wat hij tegenkomt opeet, is het van belang te zorgen voor veel uitdaging in huis, zodat jouw interieur niet gesloopt wordt.

Bied speelgoed op maat aan, op leeftijd, maar ook op ras. Een hond met een korte snuit zal niet alle speeltjes kunnen gebruiken, omdat zijn neus er niet in past.

Ruimte in huis om te spelen

Je kunt naast spellen en speeltjes ook gebruik maken van de ruimtes in huis, kamer, keuken, garage of berging. Heb je voldoende ruimte dan kun je met pionnen een circuit uitzetten.

Je kunt hem laten speuren. Apporteren kan ook prima binnen. Spelen met de frisbee of een bal zal wat moeilijker gaan, die bewaar je voor buiten. Leren vangen kan hij wel binnen leren.

Je kunt hem een brokkenbal (kong) geven, waarmee hij zelfstandig bezig kan zijn. Al rollend met de bal valt het lekkers eruit en beloont de hond zichzelf.

Ook touwtrekken hoeft niet perse buiten, het kan op een rustige manier prima in huis (let op zijn landen, ben niet te fanatiek). Ook met rubberen speeltjes en piepbeestjes zal de hond zich een poosje zelf bezighouden.

Trainingen herhalen met je hond

Je kunt de tijd dat je niet graag met hem naar buiten wilt gaan ook besteden aan het herhalen van trainingen. Je herhaalt de basiscommando’s.

Leer hem zijn speeltjes in een mand of ruime bak te leggen (opruimen). Leer hem zijn riem te pakken. Bedenk allemaal dingen die jij de hond wilt aanleren, licht aandoen door lichtknop aan te raken, een la open te trekken (hang er een touwtje aan). Traplopen, denk hierover goed na of je wilt dat hij dit leert. Hij kan dan je hele huis ook de bovenverdieping “veroveren”.

Geef hem na het spelen een heerlijke massage (ook dat moet geleerd worden).

Genoeg om samen te doen met je hond!

Je kunt, zoals je leest, ook binnenshuis veel met de hond doen. Het belangrijkste is dat jullie er plezier in hebben. Zorg daarom voor afwisseling van de activiteiten.

Honden worden graag uitgedaagd, dus hoe meer variatie des te beter. Ook tijdens momenten van angst, onweer en/of vuurwerk kun jij de hond met een activiteit proberen af te leiden.

Tip: koop een leuk spel voor de hond als Sintsurprise of leg het onder de kerstboom.

Reacties