Groei van een pup gaat niet vanzelf
Wanneer je bij familie of kennissen een puppy een langere tijd niet hebt gezien zul je denken bij het eerstvolgende bezoek “wat is die puppy hard gegroeid”.
Het lijkt allemaal vanzelf te gaan, maar is dat ook zo? Nee, het groeien van een puppy gaat niet vanzelf.
Er gaat veel tijd en energie in zitten om alles in goede banen te leiden. Groeit hij niet te snel of juist te langzaam. Je zult zeker de eerste 12 maanden zijn gewicht eerst wekelijks vervolgens maandelijks in de gaten houden.
Een puppy die te zwaar weegt en dus te snel groeit kan veel lichamelijke klachten krijgen waaronder gewrichtsklachten. Een puppy mag echter ook niet te mager zijn. Zoek de juiste balans tussen leeftijd en gewicht, uiteraard rekening houdend met het ras.
Heb je contact met andere eigenaren van puppy’s uit hetzelfde nest als waaruit jouw puppy komt dan zul je verschillen te horen krijgen.
Ga daarom uit van het geboortegewicht van jouw puppy en het gewicht dat er elke week ongeveer bij moet komen om van een gezond gewicht te kunnen spreken.
Het wegen kan eenvoudig bij de dierenarts. Weeg steeds op dezelfde weegschaal. Wegen bij de dierenartsenpraktijk is tevens een goed moment om de puppy met deze praktijk kennis te laten maken zonder dat er bij wat moet gebeuren (enting, onderzoek).
Zoals vermeld weeg je steeds op dezelfde weegschaal en doe het ook steeds op dezelfde dag in de week om een zuiver beeld te krijgen van de gewichtstoename per week. Bij extreme toename maar zeker ook bij afname van het gewicht maak je een afspraak met de dierenarts.
De groeicurve
Zoals bij baby’s is er voor een puppy ook een groeicurve, een prima houvast. Een groeicurve is zoals je wellicht weet een lijn die geleidelijk oploopt (balans gewicht en leeftijd). Geen pieken en dalen dan groeit de puppy prima.
Online vind je diverse voorbeelden, je kunt deze volgen en zien waar de hond uiteindelijk uitkomt. Het gewicht is uiteraard afhankelijk van het ras dat je hebt. Een groeicurve is een schema en geeft de groei aan van een gemiddelde hond, maar jouw hond is niet gemiddeld….. .
Maak je vooral geen zorgen als de ontwikkeling van de puppy zich niet precies aan het schema houdt. Kijk naar zijn gedrag en gemoedstoestand om te weten of hij oké is. Is hij tevreden, vrolijk, is zijn eetlust goed, is zijn ontlasting in orde, neemt hij rust en is hij alert en actief als hij wakker is?
De groeicurve kan wel een houvast zijn en aan de hand ervan kunnen jij en de dierenarts zien of het gewicht van de puppy niet te snel toeneemt of juist afneemt.
Geef de hond goed voer
Of je nu kiest voor vers vlees of hondenbrokken, beide opties zijn oké. Kijk naar de bestanddelen van het voer. Wat heeft jouw hond nodig? De hoeveelheid die de puppy per dag krijgt staat vermeld op de verpakking. Het is een indicatie. Kijk hoe het met de hond gaat, hoe energiek hij is, hoe tevreden hij is en neem dat als maatstaaf.
Blijf echter niet steeds meer voer geven als je een puppy hebt die blijft bedelen. Kijk of hij wellicht last heeft van wormen. Slecht voer bestaat niet, in Nederland wordt alles gekeurd dus daarover hoef jij je geen zorgen te maken. Er is voer te koop speciaal voor een bepaald ras, kijk daar ook naar. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de beste samenstelling van brokken en vers vlees en dat wordt afgestemd op de passieve hond en voer bestemd voor de actieve hond.
Voer bestemd voor een puppy heeft een andere samenstelling dan voer voor de volwassen hond. Het is belangrijk dat jouw hond het voer krijgt dat voor hem is bestemd.
Goed voer voor een gelukkig en lang hondenleven
Je hebt de lengte van het leven van jouw viervoeter niet in de hand. Wat je wel in de hand hebt is de keuze van goed voer voor jouw puppy. Start met verantwoord voer. Wellicht kan jouw fokker je informeren welk voer voor het ras dat je koopt het beste is.
Uiteraard beslis je zelf wat je hem te eten gaat geven. Weet echter dat goed voer niet goedkoop is, maar wel de beste ingrediënten heeft en vaak heeft de hond er minder van nodig. Geef je geld liever uit aan het beste voer en voorkom grote rekeningen van de dierenarts. Die keuze is niet moeilijk, toch? Lees je goed in welke voedingsstoffen jouw puppy op een bepaalde leeftijd nodig heeft.
Geef puppybrokken en ga pas naar de volgende stap als er volgens het voedingsschema de tijd voor is. Houd je aan de hoeveelheid die op de verpakking staat. Wijk af als daar een goede reden voor is. Vraag de fokker of de dierenarts advies als jij twijfelt of de puppy genoeg eet of juist teveel krijgt.
Puppy eet teveel
Jouw puppy eet teveel, maar is dat niet jouw fout? Jij geeft hem te eten en beloont hem tijdens de trainingen. Wordt de puppy te zwaar probeer het volgende: haal van zijn normale portie eten per dag een deel af dat je gebruikt om te trainen en te belonen. Op die manier zorgen de beloningen en extraatjes niet voor extra gewicht. Is de puppy wat ouder dan kun je ook wat minder gaan belonen, de ene keer wel en dan een keer niet, ook dat scheelt.
Is de puppy ontevreden en lijkt hij steeds honger te hebben, controleer hem op wormen. Soms zal de dierenarts zelfs een puppy dieetvoer voorschrijven, maar misschien hoeft het zover niet te komen als jij grenzen kunt stellen.
De passieve en de actieve puppy en hun voeding
Het ene ras is actiever dan het andere en zal dus ook meer energie verbruiken. Die energie haalt hij uit zijn voeding. De actieve hond heeft meer vlees of brokken nodig dan de puppy die de hele dag liever lui is dan moe (ook daar heb jij invloed op). In bepaalde gevallen is meer eten niet de oplossing, maar dient er gekozen te worden voor ander voer, bestemd voor de een actieve hond. Kijk online wat er te koop is en kies het voer wat bij jouw hond past.
Voedingsschema van de fokker
Wanneer jij je eerste puppy onthaalt, zul je veel vragen hebben. Gelukkig kun je online veel advies inwinnen. Ga echter niet zomaar op alle adviezen af, kijk naar jouw puppy en je merkt wat hij nodig heeft. Veel fokkers geven voor de eerste dagen wat voer mee omdat de puppy daaraan is gewend. De betrokken fokker zal ook een voedingsschema voor je hebben, heel handig zeker die eerste weken waarin de puppy en jij moeten wennen.
Zie dit ook als houvast en kijk naar de puppy: is hij vrolijk, beweeglijk en eet hij alles op? Ga de puppy eens per week bij de dierenarts wegen en kijk hoe hij groeit en zich ontwikkelt.