hond-mentaal-uitdagen
Inge Vos
01/29/2024

Enkele manieren om de hond thuis mentaal uit te dagen

01/29/2024

Dat een hond fysiek uitgedaagd moet worden voor een gelukkig hondenleven, dat weten we. Vergeet echter niet dat het mentale gedeelte ook erg belangrijk is voor zijn welzijn. En dat geldt voor honden van alle leeftijden.

Is het moeilijk om een hond mentaal uit te dagen?

Een hond mentaal uitdagen is niet moeilijk. Ook als jij niet goed ter been bent kun jij de hond mentaal uitdagen. Voor fysieke uitdaging heb je zelf een goede lichamelijke conditie nodig.

Mentale uitdaging kan een hondenleven lang worden gedaan ook als jij beperkt bent in het bewegen. En dat is erg fijn voor de hond. Als hij wat minder lang met je kan wandelen bijvoorbeeld kun je dit proberen op te vangen door korte wandelingen te maken en dat vaker per dag.

Je kunt echter ook spellen en puzzels met hem doen, zodat hij zich niet gaat vervelen als het lichamelijk met jou of de hond wat minder gaat.

Mentale uitdaging is goed voor zijn welzijn, een hondenleven lang.

Hoe pak je mentale uitdaging aan?

Door te spelen en te werken met jouw hond kun je hem mentaal uitdagen. Je hebt er niet zoveel voor nodig. Het belangrijkste is dat je de tijd, die je ervoor neemt, ook echt aan de hond besteedt en niet ondertussen op je telefoon kijkt.

Observeer de hond tijdens een spel of puzzel en geniet van zijn vindingrijkheid om een spel of puzzel te ontdekken en van de enorme ontwikkeling die een hond kan laten zien. Het is belangrijk dat je een spel eenvoudig begint en dit uitbouwt als de hond het te eenvoudig of saai vindt. Ben je creatief dan zul je zelf spellen kunnen bedenken en maken.

Je kunt daarvoor ook de zeer praktische boeken van Helen Hagestein gebruiken. Deze staan boordevol snuffelspellen en hersenspellen voor jouw hond. Je zult nog tijd tekort komen om deze allemaal te ontwikkelen en te spelen.


Hoe bied je een snuffelspel of hersenspel aan?

Of je nu een kant-en-klaar spel of puzzel aanbiedt of je maakt deze zelf, dat maakt niet uit voor de manier van aanbieden.

 • Laat hem eerst aan het nieuwe spel of de nieuwe puzzel snuffelen, hij mag er niet mee weglopen (wat een puppy graag zal doen), het is niet om op de knabbelen.
 • Bied iets nieuws altijd gedoseerd aan, begin een spel in kleine stapjes en bouw het uit.
 • De hond en het spel of puzzel worden op een rustige plek aangeboden, een plek met weinig prikkels. Dat is heel belangrijk voor een puppy en de drukke hond die snel uit hun concentratie worden gehaald door een drukke omgeving.
 • Samenspelen zorgt voor zelfbeheersing van de hond en hij leert zich concentreren.
 • De band tussen hond en baasje wordt sterker.
 • Kunnen jullie een dag wat minder lang of minder vaak naar buiten, dan is een hondenspel of hondenpuzzel een prima vervanger.

Nog meer leuke tips voor jou en je hond

 • De hondenspellen en -puzzels die je koopt zijn voor jou prima te begrijpen en bijna niet kapot te krijgen. De moeilijkheidsgraad staat op de verpakking. Ruim een spel op als jullie ermee klaar zijn, het is geen speelgoed in die zin dat de hond ermee aan de haal gaat en probeert te slopen.
 • Vind je het te duur om spellen en puzzels te kopen, maak zelf met “waardeloos” materiaal de meest fraaie spellen. Voorbeelden vind je in de fraaie boeken van Helen Hagestein.
 • Je kunt spellen en puzzels ruilen met andere hondenbezitters. Ook tweedehands worden ze online aangeboden.
 • Als jij jouw hond door en door kent door hem vaak te observeren, weet je welke spellen voor hem het meest geschikt zijn. Weet echter dat alle spellen die in de fysieke winkel maar ook online worden aangeboden, veel toevoegen aan de ontwikkeling van jouw hond.
 • Geniet samen, het plezier is belangrijker dan het resultaat. Dat laatste gaat er zeker ook komen als je kiest voor stap voor stap een spel of puzzel maken. Lukt het niet meteen, ga een stapje of level terug.
 • Laat de hond nu nog meer dan ooit met de puzzels en spellen zijn neus gebruiken, hij staat te popelen om de uitdaging aan te nemen.

Enkele manieren om de hond tijdens een training mentaal uit te dagen

Zoals je de hond thuis voldoende mentale uitdaging kunt geven kan dat ook tijdens een training. Thuis kun je daarvoor hondenspellen en hondenpuzzels gebruiken. Tijdens een training gebruik je daarvoor voorwerpen die hij moet gaan zoeken, bijvoorbeeld een dummy. Echter ook door het aanleren van commando’s en het aanleren van trucjes wordt de hond mentaal uitgedaagd. Manieren om hem mentaal uit te dagen op een rijtje.


Je hoeft geen keuze te maken, wellicht kun jij ze allemaal een keer toepassen. Je komt er dan achter wat zijn specialiteit is en waar hij het meest enthousiast van wordt.

 • Leer hem trucjes aan
 • Train de commando’s, bijvoorbeeld zoek en los/vast
 • Ga met hem wandelen en laat hem snuffelen zonder hem steeds mee te trekken
 • Ontmoet nieuwe mensen en begeef je in nieuwe situaties
 • Kies een hondensport, agility (behendigheid)
 • Koop interactieve spellen
 • Loop een keer een andere route en laat hem zijn neus gebruiken

Oefenen maar!

Van alles wat je met de hond doet leert hij enorm veel. Of je dat nu een training noemt of een snuffelwandeling, het draagt allemaal bij aan zijn welzijn.

Je bent intensief met elkaar bezig, waardoor ook jullie band sterker wordt.  


Tip extraatje voor jou

Die drukke puppy die niet moe te krijgen is zal veel baat hebben bij een training met mentale uitdaging. En jij ook, want als een puppy de hele dag moet worden gecorrigeerd ben je niet positief met hem bezig. Je kunt in dat geval beter kiezen voor de afleiding van een hersenspel of puzzel voor honden. Let op de moeilijkheidsgraad. De puppy moet een goed resultaat behalen.

Hij moet beloont worden voor zijn inzet en dat zonder frustratie omdat hij de beloning niet bij kan. Combineer de fysieke uitdaging met de mentale en je hebt een tevreden puppy/volwassen hond in huis.

Reacties