Energie
Inge Vos
Energie
02/10/2024

Voorkom spierpijn bij de hond

02/10/2024

Wist je dat jouw hond ook spierpijn kan krijgen? Dan wil je ook graag weten wat je er aan kunt doen om de pijn te verzachten en misschien zelfs om deze klachten te voorkomen. Je kunt veel zelf doen, maar denk ook eens aan een fysiotherapeut voor honden die de pijn kan verlichten en aan jou tips kan geven om de hond te helpen door spierpijn te voorkomen.

Hoe ontstaat spierpijn bij de hond?

Spierpijn of stijve spieren komen bij de hond voor. De oorzaak is in de meeste gevallen een onverwachte beweging, te snelle beweging of een verkeerde beweging. De hond heeft bijvoorbeeld achter een vogel aan gerend (vanaf stilstand tot enorm hard wegrennen) of heeft te lang en te hard langs de fiets met je mee moeten lopen. 

Ook kan het liggen in een vochtige en koude omgeving de oorzaak zijn, denk met name aan de puppy, de zieke of de wat oudere hond zonder ondervacht.

Hoe weet je of de hond spierpijn heeft?

De hond kan je niet met woorden vertellen dat hij pijn heeft, zijn gedrag kan dat wel. Hij gaat zich anders en minder bewegen, hij wordt chagrijnig en wil liever niet geaaid worden of hij wil juist gemasseerd worden, hij staat moeilijk op. Hij kan tevens een andere houding aannemen door de spierpijn of stijve spieren. 

Ook spierscheurtjes, veroorzaakt door een verkeerde beweging kunnen klachten geven.

Is er sprake van spierpijn of gewrichtspijn? 

Je kunt het helaas niet gemakkelijk zelf beoordelen. Een bezoek aan de dierenarts of een consult bij een fysiotherapeut kan uitsluitsel geven.


Wat doe je als jouw hond spierpijn heeft?

Het is afhankelijk van de last die de hond ervaart hoe je gaat handelen. Er dient in elk geval meer balans te komen tussen rust en beweging, dit geldt voor de drukkere hond. Het is echter niet altijd nodig om de hond meer rust te geven, soms moet hij zelfs meer in beweging blijven (belangrijk om te weten welke bewegingen goed zijn). Het is moeilijk om te weten wat het beste is. Ga daarom naar een dierenarts en/of fysiotherapeut om te weten wat je moet doen.

Voorkomen van spierpijn

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar hoe doe je dat? Er zijn supplementen online te koop waaronder glucosamine en omega-3 vetzuren, die soms worden geadviseerd, vooral bij actieve honden. Deze producten zouden kunnen helpen tegen spierpijn, ze zouden de pijn verlichten.

Ook bij gewrichtspijn worden soms voedingssupplementen aangeraden. 

Voordat je hiertoe overgaat is het verstandig de dierenarts om advies te vragen, zodat je weet of je goed bezig bent. Wat kun je nog meer doen:

hond-laten-komen

  • zoals genoemd het geven van voedingssupplementen voor gezonde spieren en gewrichten;
  • geef jouw hond goede voeding, voeding is namelijk brandstof voor de spieren;
  • bouw oefeningen rustig en stap voor stap op;
  • denk aan de warming up en cooling down, zoals dat ook voor mensen van belang is als ze gaan sporten;
  • geef de hond op tijd en voldoende rust na inspanning om de spieren de tijd te geven om te herstellen.
Reacties