honden-snuffelen-samen
Energie
Inge Vos
Energie
01/22/2024

Waarom snuffelt mijn hond zoveel tijdens de wandelingen?

01/22/2024

Zoals je wellicht weet is de neus het voornaamste zintuig van de hond. 

Met zijn neus verkent hij de omgeving. Hij ruikt wat er allemaal op die bepaalde plek waar hij zich nu bevindt is geweest. Vaak laat hij er zelf ook een geurtje achter. Het is belangrijk dat hij mag snuffelen. 

Heb geduld met de wandeling!

Vele baasjes sleuren hun hond mee als hij staat te snuffelen. Niet doen! Neem een lange lijn zodat jij in je eigen tempo kunt lopen en jij de hond de kans kunt geven om langdurig te snuffelen. Zodra hij klaar is komt hij naar je toe gerend. Je leest weleens dat een hond van een enorm grote afstand zelfstandig de weg naar huis heeft gevonden, zijn neus is in dat geval zijn routeplanner.


Snuffelbehoefte van de hond is groot

De behoefte van de hond om te snuffelen is groot. Vroeger werd er gesnuffeld om eten te zoeken en te vinden. Niet mogen snuffelen tegenwoordig zorgt voor frustratie, dus laat hem dit natuurlijke gedrag uitoefenen. Je kunt onderscheid maken tussen lopen aan de korte riem en lange riem. Bij de lange riem mag hij snuffelen en de omgeving verkennen.

Zit de hond aangelijnd aan de korte riem, dan loopt hij keurig naast je, bijvoorbeeld in de winkelstraat waar veel mensen lopen. Als de hond genoeg snuffeltijd krijgt zal hij voldaan zijn. Een hond die mag snuffelen en daar voldoende tijd voor krijgt is een tevreden hond als hij thuiskomt ook al was het een korte wandeling.

Snuffelen betekent na het ontdekken van de omgeving ook ontstressen voor de hond. 

Staat jouw hond vaak stil om te snuffelen, laat hem dat doen. Heb je onvoldoende tijd om de grote ronde te maken, die je normaal gesproken loopt, loop dan eerder terug maar laat hem wel snuffelen. 

Kies voor een snuffelwandeling en niet voor een lange wandeling zonder de kans om omgevingsgeuren op te snuiven en er komt een baasje met een hond thuis die heel tevreden in slaap zal vallen.  

Iedere plek heeft zijn eigen geur

Voor de hond heeft elke plek een eigen geur, een lantaarnpaal, een rij coniferen, een boom, een muurtje. Jouw hond ruikt veel meer en beter dan jij. Zijn reukorgaan, zijn neus, is sterk ontwikkeld. Laat hem die neus gebruiken en hij zal gelukkig zijn. 

Laat jouw hond met zijn neus informatie uit de omgeving halen. Wij doen dat met onze ogen, de hond met zijn neus. Oudere honden snuffelen meer, omdat hun ogen en oren dan vaak wat minder scherp zijn. Senior wordt steeds meer afhankelijk van zijn neus.

Laat jouw hond snuffelen

Laat jouw hond gerust snuffelen, het is een natuurlijke behoefte. 

Pak je die af dan ben je niet goed voor jouw hond. Uiteraard let je wel goed op dat de hond geen verkeerde dingen van de grond eet als hij onderweg snuffelt. Het zelf de weg mogen bepalen zorgt voor een zelfstandige hond, een hond met zelfvertrouwen.

Snuffelen werkt ontspannen, de hond neemt tijdens de wandeling vaker rust om de geuren in zich op te nemen. Probeer het, kijk of jouw hond de vrijheid om te snuffelen aan kan. De wat onzekere hond zal liever niet ver bij je vandaan gaan.  

Tip: zet een speurtocht uit in jouw tuin of in huis, de hond zal er blij van worden, want ook tijdens het speuren gebruikt hij zijn neus.

Heb je weinig ruimte kies een speurcursus in de buurt of vraag aan een boer in jouw omgeving of je af en toe zijn grond mag gebruiken om de hond te laten speuren. Ook al is er een verschil in snuffelen en speuren, de hond zal beide erg graag doen.


Reacties