Duitse Herder en cursus

Een puppycursus voor jouw Duitse herder is erg aan te raden. Helaas wordt dit niet altijd gedaan. Jouw Duitse herder is echter zeer intelligent en heeft veel energie. Het is ideaal om meerdere cursussen te volgen met je Duitse herder.

Duitse herder en cursussen – inhoudsopgave:

Puppycursus Duitse herder

Als een pup alle inentingen heeft gehad, mag hij deelnemen aan een puppycursus. Ga op tijd op zoek naar een goede hondenschool. Neem een kijkje tijdens de lessen, voordat jij je met je hond aanmeldt, vraag naar de ervaringen van deelnemers.

Het is goed dat jouw Duitse herder met andere honden in contact komt. Een puppycursus is spelend leren, vooral ook voor de baasjes. Je krijgt goede tips.

De coach/begeleider zal de honden in de groep observeren en daar veel kennis uithalen, die hij/zij met je deelt. Is jouw hond een leider, is hij dominant of juist onderdanig?

Puppycursus is voor baas en pup

De puppycursus moet een leuk uitje zijn voor baas en puppy. Is de puppy niet helemaal fit, sla dan een keer over, zodat de ervaringen steeds positief zijn en dat blijven.

Wordt de hond wagenziek, probeer dan of je wellicht op de fiets met een fietskar voor de hond naar de cursus kunt.

Je zult begrijpen dat wanneer de pup misselijk is, hij niet staat te trappelen om de les van de cursus te volgen. Jij ook niet op je werk toch? ?

Tijdens de cursus krijg je tips aangereikt die je thuis moet oefenen. Alleen een cursus is niet voldoende om dingen aan te leren. Elke dag de oefeningen thuis herhalen, achter het huis en als het goed gaat op straat, waar meer afleiding is.

“Tip: niet straffen als het even minder goed gaat, wel belonen bij gewenst gedrag, met een hondenkoekje, je stem of een spelletje”

Vervolgcursussen voor jouw Duitse herder

Een Duitse Herder werkt graag voor zijn baas, is graag in de buurt van zijn baas en doet alles voor aandacht van zijn baas.

Het is belangrijk de hond op allerlei manieren uit te dagen, waardoor hij zijn energie kwijt kan. Let er wel op dat een puppy nog veel slaap en rust nodig heeft.

Na de puppycursus kun je kiezen voor een vervolgcursus. Heb je specifieke doelen voor ogen met jouw hond bijvoorbeeld speuren? Stem de cursus daarop af.

Voordat het zover is, is het belangrijk dat hij alle basiscommando’s en oefeningen kent. Hij moet goed onder appèl staan. Hij moet de gehoorzaamheidstrainingen allemaal met een voldoende afleggen.

Dat laatste is uiteraard ook het geval als je gewoon een prettige huisgenoot wilt hebben.

Als jij je kwaliteiten als baasje: overwicht hebt op de hond, goed leiderschap toont, streng kunt zijn (dat betekent niet dat je moet straffen) en de hond op een positieve manier opvoedt, zal de hond laten blijken, dat dit is wat hij nodig heeft door gewenst gedrag te laten zien.

“Met lichamelijke kracht zul jij het niet winnen van deze sterke beer als hij volwassen is en dat is ook niet nodig als hij op de juiste manier wordt opgevoed”

Welke cursussen zijn er voor jouw Duitse herder?

  • De puppycursus
  • Gedrag en gehoorzaamheid 1, GG1
  • Gedrag en gehoorzaamheid 2, GG2
  • GG3
  • Cursus behendigheid, kan de bouw van jouw hond dat aan! Laat de hond niet teveel draaibewegingen maken.
  • Flyball
  • Pakwerk
  • Schapen drijven
  • Speuren

In herhalen zit de werkelijke kracht

Niet alleen het volgen van een cursus is belangrijk, maar juist het herhalen van de oefeningen zorgt voor goed resultaat. Gaan de oefeningen thuis prima met jouw Duitse herder, maak het wat moeilijker door onderweg (meer prikkels en afleiding) tijdens een wandeling de oefeningen te herhalen.

Per hondenschool kunnen de namen van de cursus verschillen. Wat ook kan variëren zijn de riem en de halsband die de hond tijdens de les moet dragen.

Vaak is de slipketting verboden. De meningen over het gebruik ervan lopen uiteen. Voor een puppy dien je zeker geen slipketting te gebruiken. Deze is te zwaar voor het jonge nekje en kan irritatie opleveren en zelfs leiden tot beschadiging van de nekwervels.

Hondensporten

Er zijn dus verschillende cursussen voor jou en je hond, hondensport genaamd. De Duitse herder is een veelzijdige hond, dus je hebt zelf de keuze welke sport jullie samen gaan beoefenen.

Kies je voor een tak van sport met allerlei rassen? Of kies je voor een vereniging met alleen maar Duitse herders? Speuren, pakwerk en appèl (gehoorzaamheid) worden vaak gegeven. Echter ook flyball en behendigheid is een keuzemogelijkheid.

Hoe is de lichamelijke gesteldheid van je hond?

Houd daarmee rekening bij je keuze als je voor iets kiest waarbij het lichaam van de hond veel draaibewegingen moet maken (misschien toch liever een andere cursus?). Laatstgenoemde twee voorbeelden (flyball en behendigheid) kunnen in wedstrijdverband worden gedaan, maar ook voor de gezelligheid worden gekozen.

Een politiehondentraining is minder vrijblijvend, dit serieuze werk vereist van jou veel toewijding en tijd (ook bij slecht weer!). Overweeg eerst een en ander voordat je een keuze maakt.

“Voor de hond is het altijd prima, als hij met een gemotiveerde, geduldige en gezellige begeleider aan het werk mag”

Je dient er allebei plezier in te hebben voor optimaal resultaat. Ga een keer kijken naar een training op een hondensportterrein en verbaas je over wat jij een hond allemaal kan leren.

Lukken de basiscommando’s?

En dat geldt ook voor de Duitse herders die mensen begeleiden en helpen, de hulphonden, de reddingshonden, de speurhonden. Erg belangrijk is het dat de hond alle basiscommando’s kent en deze onder alle omstandigheden opvolgt, voordat je aan een andere en moeilijkere cursus of opleiding begint.

Het beheersen van de basiscommando’s zijn zelfs voorwaarden om toegelaten te worden.

Weetje: alleen dat ene uurtje trainen bij de club is niet voldoende, je dient elke dag met je hond bezig te zijn. Als liefhebber zal dat geen probleem zijn. En liefhebber ben je, anders schaf je geen hond aan en je begint zeker geen opleiding als dat je interesse niet heeft.

De Duitse herder naar een cursus of niet? – Samenvatting

Is de Duitse herder jouw eerste hond dan is een cursus zeker aan te bevelen. Je leert er ontzettend veel over het gedrag van jouw hond en nog meer over je eigen gedrag (hoe je met de hond omgaat, doe je het goed of kan het beter?).

“Het wordt een puppycursus genoemd, maar is zeker ook een cursus voor de begeleider van de hond”

Heb je ervaring met honden dan zul je weten hoe je commando’s moet aanleren en de hond moet socialiseren. Echter heb je ervaring met de Duitse herder of een jachthond? De karakters verschillen. Misschien toch wel verstandig een cursus te volgen?

Startervaring bij het volgen van een cursus?

Veel ervaring om een cursus te volgen is niet perse nodig. Het gaat je wel lukken, zoals met je andere Duitse herders. Toch is de ene herder de andere niet en kun je voor vraagstukken en/of problemen bij de opvoeding komen te staan.

Hoe prettig is het dan om te brainstormen met een cursusleider of andere cursisten?

Ook voor de hond is een cursus een prima manier om met andere honden in contact te komen. Ga een keer kijken als je een bepaalde hondenvereniging op het oog hebt en kijk wat deze je te bieden heeft.

Oefenen, oefenen en oefenen

Een hondencursus wil niet zeggen dat je met dat ene uurtje trainen per week klaar bent. Dat ene uurtje is er om je te vertellen en te laten zien wat je thuis elke dag moet oefenen. Oefen zorgvuldig, maak een oefening altijd af en zorg dat je positief eindigt en de hond kunt belonen. Begin niet aan een moeilijkere oefening als de vorige nog niet 100% goed gaat.

Thuis zal het eerder goed gaan dan tijdens de cursus omdat daar meer prikkels zijn, andere omgeving, vreemde mensen en andere honden.

Maak je niet boos en wordt vooral niet boos op de hond als het even niet gaat zoals je wilt. Blijf rustig en begin opnieuw. Elke hond heeft weleens een dag dat het niet gaat zoals jij wilt.

Kies voor een gezellige en leerzame cursus waar de hond zeker de puppy nog mag spelen. Wordt er een hond geslagen of geschopt of op een andere manier slecht behandeld, dan vertrek je.

Een hondencursus is om iets te leren, maar dat kan ook op een heel leuke manier, waarbij consequent zijn op nummer 1 staat, samen met even spelen met de andere honden aan het einde van de cursus. Een leuke afsluiting, de hond zal graag met je teruggaan.