Duitse herder als politiehond
Hulphond
Ralph Siebers
Hulphond
08/25/2021

Duitse herder als politiehond

08/25/2021

Een Duitse herder als politiehond werkt ontzettend goed. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de inhoudsopgave:

Duitse herder als politiehond – inhoudsopgave:

Duitse herder en een politieagent

Een goed team, dat kun je gerust zeggen als je een politieagent samen ziet met een Duitse herder of een ander ras dat is afgericht als politiehond.

Ze vertrouwen elkaar in het heetst van de strijd, als het erop aan komt. En dat is belangrijk, want ze kunnen allebei in gevaarlijke situaties terecht komen. Respect voor deze honden, die door het vuur gaan!

De Duitse herder als politiehond heeft een zware training achter de rug, voordat hij ingezet kan worden. De eisen zijn zwaar. Als ze aan het werk zijn herken je de lieve brave hond niet terug.

Ben je weleens naar een training gaan kijken?

Geweldig om te zien wat deze honden kunnen. Ze laten zich (als het goed is, als ze geschikt zijn voor het politiewerk) niet afleiden door omstanders. De focus ligt op de begeleider die de commando’s geeft.

Fantastisch zoals die twee op elkaar zijn ingewerkt. Daar is veel geduld voor nodig en er gaat veel tijd zitten om een Duitse herder klaar te stomen voor het politiewerk.

De weg van een goede en betrouwbare politiehond

De weg om een goede politiehond te worden is lang. Allereerst moet blijken of een puppy daarvoor in de toekomst geschikt zal zijn. Al heel jong wordt er gelet of de eigenschappen en voorwaarden voor een goede politiehond aanwezig zijn.

Denk aan waaks en alert zijn, willen bijten (bij het pakwerk belangrijk), standvastig, leergierig. Hij dient de basiscommando’s uitstekend te beheersen, hij dient te luisteren op elk moment dat er iets van hem gevraagd wordt.

Neem een politiehond niet als huishond, daar kwijnt hij weg, hij wil werken. Je loopt ook het gevaar dat wanneer je de hond ook als huishond gaat houden/behandelen hij in bewakingsmodus schiet, mensen gaat beschermen of juist aanvallen als je ze weglopen.

“Wanneer hij aan het werk is met zijn begeleider moet je nooit tussenbeide komen, dan ligt de focus op zijn werk”

Opleiding tot politiehond

Een politiehond en zijn begeleider worden opgeleid door een instructeur van de hondenbrigade. De hond mag als surveillancehond worden ingezet als hij diploma 1 van de politie opleiding heeft behaald. Hij leert daar zwemmen en om mensen staande te houden, die wellicht iets op hun kerfstok hebben.

De opleiding is best hard te noemen, met straffe hand wordt de hond geleerd commando’s op te volgen. De hond is een soort “wapen” van de begeleider en hij moet te allen tijde luisteren.

De hond is niet zielig als hij streng wordt toegeroepen, hij werkt namelijk graag voor zijn baas. Er wordt  tegenwoordig ook aandacht besteed aan de sociale kant van de hond, zodat hij tijdens een surveillance ook rustig over een terrein kan lopen. Pas na een commando komt hij in actie.

Reacties