Duitse Herder en angst
Opvoeden
Ralph Siebers
Opvoeden
03/23/2021

Duitse Herder en angst

03/23/2021

De prachtige en middelgrote intelligente Duitse Herder kent ook angst. De ene meer dan de andere. Een Duitse Herder is weliswaar een stoere hond, maar ook een emotionele hond.

Werk aan de winkel voor zijn baasje om deze hond zelfverzekerder te laten worden. Laat een angstige hond niet aan zijn lot over, maar bied troost en een veilige plek bij jou in de buurt.

Zeg niet “wat een watje”, angst bij honden is echt en nooit fake. Angst is een van de oorzaken van bijtincidenten, dus aandacht hiervoor is belangrijk.

Wat kun je doen om jouw hond te helpen als hij bang is?

Je wilt dat de angst bij de hond snel afneemt en verdwijnt. Haal hem uit de bedreigende situatie of  neem de oorzaak van de angst weg. De hond zal alleen maar weg willen of hij verstijft van angst.

Let op, een bange hond kan uit angst bijten. Afleiden en geruststellen, het zal allemaal niet helpen. Hij hoort je niet! Het enige wat je moet doen is de hond uit de situatie halen. Je gaat samen met de hond weg.

Het kan zijn dat de hond uit angst tussen je benen kruipt. Hij voelt zich veilig bij jou. Laat hem, hem wegduwen of negeren betekent dat je hem aan zijn lot overlaat, niet doen!

Angst bij onweer of vuurwerk?

In dat geval kun je niet uit de situatie gaan. Je kunt wel de radio of tv aanzetten, misschien helpt dat, maar vaak ook niet. De Duitse Herder is slim en hoort meer dan jij.

Met medicatie kun je de hond bijvoorbeeld tijdens Oudjaar helpen de knallen te doorstaan of kies voor een rustige jaarwisseling op een vakantiepark waar vuurwerk verboden is.

Kun je bepaalde angsten voorkomen?

Angsten bij jouw hond:

–             Blijf zelf rustig, de hond vertrouwt je en ziet aan jou dat er niets aan de hand is, dat zal hem wat geruststellen

–             Probeer tijdens een onweersbui een leuk spel met hem te doen, afleiding, al trapt niet elke Duitse Herder daar in en zal zijn angst daarmee niet altijd te overwinnen zijn

–             Zet de tv of radio aan

–             Weet je wat de angst is, bijvoorbeeld een grote zwarte zak of bak of een paraplu, verplaats het voorwerp of loop er met een bocht omheen. Je kunt er ook zelf heel vrolijk en ontspannen mee omgaan, het voorwerp oppakken en laten zien dat het niet eng is.

Probeer angsten bij jouw hond te voorkomen:

–             Socialiseren, ga naar de kermis, naar de markt, loop langs een druk schoolplein. Laat de hond aan allerlei geluiden wennen, doe dat al op jonge leeftijd.

–             Veel praten met je hond, jouw geruststellende stem verricht wonderen.

–             Door de hond in huis aan allerlei geluiden te laten wennen: radio, tv, stofzuiger, klusgeluiden zoals boren.

–             Zorg dat de hond zich veilig bij je voelt. Gebeurt er onverwachts iets vervelends, dan is het belangrijk deze veiligheid en het vertrouwen van de hond zo snel mogelijk te herstellen. Een Duitse Herder onthoudt alles, hij zal het voorval niet snel vergeten. Doe er alles aan om in elk geval het vertrouwen in jou terug te winnen.

–             Wel als laatste in dit rijtje, doch zeker niet het minst belangrijk, is de hond veel positieve aandacht geven. Komt de puppy of een hond die herplaatst wordt bij jou in huis, laat hem wennen aan zijn nieuwe omgeving en aan de mensen die daarbij horen, voordat je van alles gaat ondernemen. Op die manier wordt het gezin zijn middelpunt, zijn veilige haven.

Wat je nooit moet doen: met een voorwerp, de stofzuiger of boor, waarvoor de hond bang is naar de hond toe bewegen. Wat je zeker wel moet doen: neem de angst serieus.

Reacties