Duitse Herder en angst voor onweer
Opvoeden
Ralph Siebers
Opvoeden
09/28/2021

Duitse Herder en angst voor onweer

09/28/2021

Is jouw Duitse Herder angstig voor onweer?

Of het nu onweert of dat er vuurwerk wordt afgestoken of afgeschoten, huisdieren, vogels, paarden, koeien en veel andere dieren kunnen daar extreem angstig voor zijn.

Neem het serieus en onderschat dit niet. Niet zelden lopen de dieren weg als ze schrikken en gaan ze over een omheining heen, die normaal gesproken afdoende is om de dieren “binnen” te houden.

“De geluiden en lichtflitsen van het onweer komen onverwacht, uit het niets! Soms is een dier al vanaf de geboorte bang voor onweer, soms ook ontwikkelt deze angst zich door vervelende ervaringen”

Een hond die bang is, is onberekenbaar en zal niet luisteren als je hem roept. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen en doe hem aan de lijn als je onderweg bent of haal hem binnenshuis voor zijn eigen veiligheid.

Welke therapie gaat jouw Duitse Herder helpen over de angst voor onweer heen te komen?

Als een hond bang is van bijvoorbeeld een zwarte vuilniszak of container dan kun je met geduld deze bron van angst wegnemen door de hond eerst op afstand naar het object te laten kijken.

“Dwing hem niet, trek hem er niet naar toe, de angst zal toenemen. Neem de tijd, beloon hem als hij kalmer wordt”

Vaak wint zijn nieuwsgierigheid het en zal hij er voorzichtig zelf naar toe lopen. Beloon dit gedrag uitbundig! Het eraan laten wennen zoals in genoemd voorbeeld kun je niet doen met vuurwerk en onweer.

Een bange hond kan ook onzeker zijn in andere situaties. Er zijn producten op de markt om de hond te kalmeren, bijvoorbeeld een verdamper die een kalmerende stof verspreidt.

Je kunt ook kiezen voor een halsband met deze kalmerende stof erin. Praat erover met je dierenarts of dit een juiste keuze is voor jouw hond.

Kies je liever voor het advies van een gedragstherapeut? Er is er zeker een in jouw regio te vinden, maak een afspraak en leg het probleem uit.

Massages voor jouw Duitse Herder

Massages, dat is genieten en zorgt voor een ontspannen hond (en baasje). Bepaalde technieken kun je zelf doen, je kunt daarvoor ook een professional voor vragen.

Door de massages kan jouw hond zich een stuk meer ontspannen voelen. Online vind je filmpjes hoe het masseren in zijn werk gaat.

Kijk mee met een professional en doe het later zelf als je denkt dat je het ook in je vingers hebt je hond te masseren. Het werkt voor de hond als ook voor zijn baasje heel rustgevend.

Als je dit regelmatig doet werkt dit het beste en kun je het masseren tijdens een onweersbui toepassen. Probeer het, het kan geen kwaad het verbetert zelfs de (vertrouwens) band met jouw hond.

Je kunt ook de hond afleiden door een hem te laten speuren in huis naar een bal, een koekje. Je kunt hem een denkspel laten doen. Dit alles om hem af te leiden van het gedonder en geflits.

“Soms is de enige manier waarbij de hond zich het beste op zijn gemak voelt, dat je bij hem gaat zitten. Een extreem bange hond laat zich namelijk niet paaien met een spelletje”

Duitse Herder en angst voor onweer – samenvatting

Wat kun je tegen angst van jouw Duitse Herder bij onweer doen?

  • Antistressmiddel tegen vuurwerkangst aanschaffen
  • Een verdamper in het stopcontact of deze stof in zijn halsband bij een hond die meerdere angsten heeft
  • Gedragstherapeut inschakelen
  • Masseren
  • Afleiden met spel
  • Tv of radio aan, zodat geluiden minder hard binnenkomen
  • Bij hem blijven en geruststellen
Reacties