Hond speelgoed graven
Inge Vos
10/21/2024

Wat is het beste moment om met een trainingssessie te beginnen?

10/21/2024

Je kunt al vanaf de puppyleeftijd beginnen met een training. Bij een cursus met veel fysieke inspanning dien je in de gaten te houden dat de gewrichten niet te zwaar belast worden (puppy is volop in de groei). Overvraag hem niet, bouw elke oefening rustig op en doe gerust een stapje terug als dat nodig blijkt te zijn.

Tijdens een trainingssessie zijn jij en jouw hond bezig met het aanleren van diverse vaardigheden, het kennismaken met nieuwe dingen en het oefenen van commando’s en het herhalen ervan. Er zijn diverse trainingssessies. Meestal begin je met de puppycursus, vervolgens de gehoorzaamheidscursussen, daarna een gedragscursus. Wil je nog meer uit de hond halen en heeft hij er plezier in dan kun je een cursus behendigheid gaan volgen, speuren, flyball en andere. Het plezier dient steeds op de eerste plaats te staan. Houd in de gaten dat je een les steeds positief beëindigt, zodat je hem kunt belonen. De hond associeert dan de les, de oefening met iets lekkers of leuks.

Trainingssessies hobby of noodzaak?

Je kunt trainingsessies online volgen, bij een hondenschool of een hondenvereniging bij je in de buurt. Zie een trainingssessie als hobby. Echter deze kan ook als noodzakelijk worden gezien om jouw hond gewenst gedrag bij te brengen, bijvoorbeeld niet tegen je opspringen, niet aan de lijn trekken. Een trainingssessie moet niet te lang duren, zeker bij de puppy is de concentratie niet lang. Verder dien je hem te belonen voor gewenst gedrag, ook al is het stapje vooruit nog zo klein, dat motiveert hem. Jij dient je goed voor te bereiden op een training. Belangrijk: train één ding tegelijk, stop koekjes in een heuptasje en bedenk van te voren wat je gaat doen. Jij dient de focus op de hond te hebben. Train op een plek waar weinig afleiding is, zeker in het begin. Dit bouw je later op. Als je een commando geeft, wacht 10 seconden op een reactie van de hond. Oké hij begrijpt je als hij het commando opvolgt. Is er geen reactie, blijf het commando niet herhalen, dat heeft geen zin. Doe een stapje terug, want hij heeft de opdracht niet begrepen of hij is teveel afgeleid. Denk steeds “hij mag fouten maken, we zijn in training”.

Negatieve prikkels bij een trainingssessie

Zijn er negatieve prikkels tijdens een trainingssessie dan zal het resultaat (bijna) nihil zijn. Je kunt dan beter stoppen en straks (of een dag later) opnieuw beginnen. Negatieve prikkels kunnen zijn:

  1. De hond voelt zich niet prettig, hij heeft oorpijn, buikpijn, gewrichtspijn of andere fysieke klachten. Stop meteen.
  2. Jij hebt geen geduld, er liggen andere taken op je te wachten. De hond voelt dat. Begin niet aan de training.
  3. De hond draagt een niet goed passend tuig of een verkeerde halsband.
  4. De lijn staat te strak.
  5. Er is teveel afleiding op de gekozen plek.
  6. De hond is onrustig er komen nieuwe (enge) dingen op hem af. Win eerst zijn vertrouwen voordat je verder gaat.
  7. De hond is overprikkeld omdat hij te weinig rust en/of slaapt.

Trainingssessies voor baasje en hond

Trainen doet de hond niet alleen. Ook van het baasje wordt veel verwacht. Hij of zij is de stimulerende en motiverende kracht achter de hond. Het baasje moet een cursus voor de hond interessant maken en ook leuk. De hond moet een goede band hebben met zijn baasje om zijn/haar commando’s op te volgen. Het baasje dient duidelijk te zijn in het geven van instructies. Het baasje dient ook op tijd te stoppen als het even niet gaat. Ga in dat geval liever verder met iets dat de hond al kent, waardoor je hem kunt belonen, zodat de trainingssessie toch positief kan worden afgesloten.

Op welke leeftijd trainen met je hond?

Je kunt op elke leeftijd met de hond trainen. Uiteraard houd je bij de keuze van een cursus rekening met zijn leeftijd. Bij de oudere hond houd je rekening met zijn fysieke toestand. Wat kan hij allemaal nog wel en wat doet hij graag? Vraag je deze zaken steeds af en jullie kunnen op elke leeftijd samen trainen en er veel plezier aan beleven, want ook voor honden geldt: blijf in beweging!

Reacties