hond-slapen
Opvoeden
Inge Vos
Opvoeden
01/18/2024

Wat is een geschikte slaapomgeving voor mijn hond?

01/18/2024

Niet iedereen woont op dezelfde manier, dus een algemeen antwoord geven op de vraag wat een geschikte slaapomgeving voor een hond is, is moeilijk te geven. 

Je kunt wel met enkele factoren rekening houden die vrijwel op elke plek gelden:

  • De juiste temperatuur, niet te warm, maar ook niet te koud en in elk geval een plek waar geen tocht en vocht voorkomen, ook een vorstvrije plek is belangrijk
  • Een veilige plek, vooral voor de puppy die in alles interesse heeft en graag overal aan knabbelt ook aan jouw kabels en snoeren
  • Een plek met weinig prikkels, laat er geen speelgoed liggen, dat hem wakker houdt

De puppy kiest zelf….

Observeer de puppy, hij kiest vaak zijn favoriete en meest veilig voelende plek zelf uit. 

Leg daar een kussen of kleedje, waarop hij zich kan nestelen. Wil je niet dat de puppy van alles kan ondernemen als jij hem niet in de gaten kunt houden, dan is een bench een prima keuze. 


Laat hem er aan wennen op een hondvriendelijke manier, het mag geen strafplek worden. Geef hem iets lekkers als hij erin moet. Vertel ook aan huisgenoten dat de bench een rustplek is voor de puppy/hond en dat ze hem daar niet mogen storen.

Waar laat jij jouw hond op slapen?


Een hond kan prima op de grond slapen en sommige honden geven er zelfs de voorkeur aan om op de frisse vloer te liggen, vaak afhankelijk van de dikte van de vacht.

Tegels zijn zeker in de zomer lekker fris voor hem. Toch kiezen veel honden voor een mand, de bank, een matras eventueel een orthopedisch matras, een kussen, kleed of de rust die hij ervaart in de bench (iedereen laat hem daar met rust als jij de gezinsleden goed instrueert).


Er zijn ook honden die altijd buiten slapen en daarvoor een ren met binnenhok hebben, waar hij uit de wind en niet op de tocht liggen. Het hok moet dan wel waterdicht zijn en vorstvrij, of je haalt hem tijdens extreme weersomstandigheden binnen. 

Hond buiten slapen?

Wil jij een hond die altijd buiten is, laat hem er dan meteen aan wennen. Heeft hij binnen zijn plaats gevonden dan zal de overstap naar buiten erg groot zijn. Zoals je leest kan een hond op verschillende manieren heerlijk slapen en een eigen plek krijgen. Jij kiest voor hem, rekening houdend met de leeftijd

Puppy en slapen

De puppy die nog veel sloopt krijgt geen duur matras, de oudere hond met gewrichtsproblemen daarentegen doe je er een groot plezier mee. Kies in dat laatste geval voor een orthopedisch matras. Hij zal daardoor gemakkelijker kunnen opstaan. 

Een dergelijk matras is heel degelijk en met een uitwasbaar overtrek houd je het hygiënisch schoon. Er zijn mensen die hun hond op bed laten slapen, maar dat is zeer persoonlijk of je dat wilt.

Hondentrapjes voor hond

Wist je trouwens dat er (beklede) hondentrapjes zijn, waardoor de hond gemakkelijker op een bank kan stappen, zodat hij niet hoeft te springen en jij niet hoeft te tillen? Ze passen prima in het interieur en de hond snapt snel wat de bedoeling ervan is.

 


Reacties