Wanneer is een Duitse herder uitgegroeid?
Duitse herder pup
Ralph Siebers
Duitse herder pup
08/24/2021

Wanneer is een Duitse herder uitgegroeid?

08/24/2021

Wanneer is een Duitse herder eigenlijk uitgegroeid? Een vraag die wij veel binnenkrijgen via DuitseHerder.net Bekijk de inhoudsopgave voor meer info:

Wanneer is een Duitse herder uitgegroeid – inhoudsopgave:

Hoogte en groei

Een Duitse herder is rond de 18 maanden volwassen. Toch is hij dan nog niet helemaal uitgegroeid. De hoogte heeft hij bereikt maar de uitstraling van een volwassen hond is toch even wat anders, wat robuuster, breder ook.

Houd samen met de dierenarts de groeicurve van jouw pup in de gaten. Tijdens de groei, zeker tijdens een groeispurt kunnen er groeipijnen (enostonis) bij de hond optreden, zoals je dat wellicht kent bij jonge kinderen.

In overleg met jouw dierenarts is het dan meestal aan te raden minder lange wandelingen te maken om de gewrichten niet teveel en niet langdurig te belasten.

Wel moet de hond blijven bewegen maar minder lange stukken en bijvoorbeeld wat vaker een kort stukje. Je ziet het aan de hond omdat hij wat mank kan gaan lopen, pijn heeft als je op bepaalde plekken druk uitoefent.

Bewegingsapparaat van een Duitse herder

Omdat je bij problemen aan het bewegingsapparaat van een Duitse herder snel denkt aan HD worden er röntgenfoto’s gemaakt van elle bogen, heupen om een en ander uit te sluiten.

Ook een erfelijke kraakbeenziekte (osteochondrose) kan bij de opgroeiende puppy voor problemen zorgen. Wanneer je merkt dat de puppy anders gaat bewegen, mank loopt of iets dergelijks, maak een afspraak bij de dierenarts om de oorzaak te kennen.

Vaak kan er met een kijkoperatie veel duidelijk worden en kan de hond geholpen worden. De hond met pijn door laten lopen (“hij groeit er wel overheen”) is geen optie, want dan kan de kwaal zelfs verergeren.

De groeiperiode van de Duitse herder

Tijdens de groeiperiode van de Duitse herder is het van essentieel belang dat deze de juiste voeding krijgt, voeding met de juiste samenstelling. Je ziet de puppy bijna groeien.

“Het wordt een lekkere slungel, hij groeit als kool en zijn gewicht blijft daarin nog even wat achter (vandaar dat slungelige lijf)”

Voldoende eiwitten en mineralen zijn belangrijk. Het calciumgehalte moet in de juiste hoeveelheid in het voer zitten, teveel is niet goed en te weinig ook niet.

duitse-herder-en-voeding

Puppyvoer

Let bij de aankoop van voer op de leeftijd die staat genoteerd op de zak, puppyvoer heeft een andere samenstelling dan voer voor de volwassen Duitse herder.

Een goede basis voor de toekomstige jaren worden in de eerste maanden gelegd door het aanbieden van goed voer. En dat is op de markt, speciale brokken voor de Duitse herder.

Je kunt ook kiezen voor vers vlees, diepgevroren vlees bijvoorbeeld, pens, kip, rund. Oriënteer je, doe navraag bij kenners of bij de dierenarts.

Ook bij de aanbieders van hondenvoer lees je op de website een heleboel info over hun producten. Je merkt aan de hand van de vacht, de gezondheid en energie van de hond welk voer prima bevalt.

Bekijk via deze link veel meer info over voeding voor jouw Duitse Herder>>

Wanneer is een Duitse herder volwassen?

Sommige Duitse herders worden nooit volwassen. Ze blijven zo speels, sjouwen met schoenen, handdoeken, sokken, nemen een boek uit de boekenkast als ze aandacht willen en misschien heb je er zelf een en kun je een heleboel leuke moment benoemen.

Maar om even terug te komen op de serieuze vraag: wanneer heeft een herder de volwassen leeftijd bereikt?

Tussen de 18 maanden oud en 24 maanden heeft hij een bepaalde grootte/schofthoogte bereikt.

Voor een reu is dat tussen de 60 en 65 centimeter voor een teef tussen de 55 en 60 centimeter. Helemaal uitgegroeid (de breedte van de kop bijvoorbeeld) is de herder pas later.

Geen paniek als jouw herder niet precies aan de gegeven maten voldoet. Houd de groeicurve bij, geef hem voldoende beweging en de juiste voeding en dan maakt een centimeter meer of minder niets uit.

Is mijn Duitse Herder al volwassenen?

Er zijn echter meer factoren die aangeven of een hond volwassen is:

  • De melktanden zijn gewisseld voor een blijvend gebit.
  • Hij bijt niet alles meer stuk en kan al wat langer alleen thuis blijven.
  • Hij is zindelijk.
  • De alleseter en altijd honger hebbende herder verdwijnt en hij zal minder keren per dag te eten krijgen en toch verzadigd zijn.
  • Het gedrag verandert, hij zal als puber alles uitproberen, alsof hij niets heeft geleerd. Geen paniek, dit is tijdelijk, nog even door deze periode en al het aangeleerde komt echt weer terug als hij volwassen is.
  • Hij krijgt zijn volwassen beharing, het puppyhaar verdwijnt.
  • Het gedrag met name naar soortgenoten kan veranderen, hij kan dominanter worden of juist onderdanig, observeer de hond en zorg dat een en ander positief verloopt. Let vooral op of de hond angst ontwikkelt.
Reacties