Opvoeden
Inge Vos
Opvoeden
05/15/2024

Nuttige info voor de hondenbezitter

05/15/2024

In dit artikel vind je veel nuttige informatie voor iedere hondenbezitter. Lees het op je gemak door en doe er je voordeel mee!

Waterblazer

Een waterblazer is er om de hond na een wasbeurt te drogen. Wist jij dat je deze ook kunt gebruiken om een droge vacht te ontdoen van stof, vuil en losse haren? Je hoeft de hond vervolgens minder vaak te kammem of te borstelen en het gaat een stuk eenvoudiger. Een fantastisch artikel vooral voor de baasjes van honden met een dichte en dikke vacht.

Specialist voor jouw hond

Naast een dierenarts kunnen een fysiotherapeut (massages, laserbehandeling) en andere specialisten veel voor de hond betekenen bij problemen en klachten. Heb je een ziektekostenverzekering voor huisdieren kijk welke ingrepen en behandelingen zijn inbegrepen.

Tijdschrift honden

Abonneer je op een algemeen tijdschrift voor honden of voor een specifiek ras. Je leest hierin de laatste nieuwtjes en ervaringen van andere hondenbezitters. Leuk om cadeau te doen, een abonnement te duur? Koop een los tijdschrift.

Hondenrek in de auto

Wist je dat er hondenrekken voor de auto bestaan die de achterkant van de auto (de klep) afsluiten, zodat de hond niet meteen uit te auto kan stappen/springen als de klep wordt geopend? Dit rek zorgt voor optimale veiligheid.

Reistas hond

Heb je een klein hondenras, gewicht minder dan 8 kg, dan mag hij met jou het vliegtuig in. Je   gebruikt daarvoor een speciale reistas.

Angstige hond?

Er komen steeds meer artikelen op de markt om de angstige hond te helpen. Een voorbeeld is het thundershirt, de voortdurende druk die dit shirt op het lijf van de hond geeft zorgt ervoor dat hij kalmeert. Ook bepaalde muziek kan hem ontspannen. Je kunt beide voorbeelden zonder problemen uitproberen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van verschillende hondenwebsites en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en interessante weetjes.

Vakantie met de hond

Bereid jouw hond voor op de vakantie. Laat hem dagen voor vertrek kennismaken met de camper of caravan, leg er wat lekkers in om het aantrekkelijk te maken. Weet je dat er speciale reisbenches bestaan?

Vraag je af wat voor de hond het prettigst is in de vakantie: met je meegaan, thuisblijven met oppas of naar een pension (op tijd reserveren). Niet elke hond reist graag en ……, een hond is niet overal welkom. Informeer goed.

Gaat de hond met je mee naar het buitenland? Zorg dat je op de hoogte bent van de regels die daar gelden. Over de entingen en risico’s in bepaalde landen kan de dierenarts je prima voorlichten.

Om zelf een leuke en ontspannen vakantie te kunnen vieren is het van belang dat jij werk maakt van het zoeken naar een geschikte plek voor jou en de hond. Een hondvriendelijke camping met voorzieningen voor de hond: hondentoilet, doggybar bij de campingwinkel en het restaurant, dichtbij een uitlaatstrook of bij de bossen, regels met betrekking tot het aanlijnen van de honden die er logeren.

EHBO koffer hond

De EHBO koffer voor honden zul je al kennen, maar wist je dat er ook reistassen voor honden te koop zijn? Een eigen reistas voor jouw viervoeter met veel opbergruimte, waardoor alle benodigdheden voor de hond een eigen plekje krijgen.

Koelmat hond

De koelmat gebruiken veel hondenbezitters al thuis, omdat de laatste zomers veel warmer waren dan we gewend zijn. Vergeet niet om deze mat mee te nemen op vakantie, want ook daar kan de hond last hebben van de warmte. De koelmat is overal te gebruiken, hij is opvouwbaar en neemt niet veel plaats in.  

Ziektekosten of niet?

Bezint eer gij begint. Je hoeft geen hond in huis te nemen. Je moet er voor 100% achter staan en je goed hebben ingelezen in het ras dat je op het oog hebt. Probeer vragen te beantwoorden als “wat verwacht ik van een hond?” en “wat heb ik een hond te bieden?”, “wat kan ik me financieel veroorloven?”. Dat laatste moet je echt niet wegwuiven, want de verzorging van een hond kost veel geld. Je kunt ook de pech hebben (de hond eigenlijk) dat hij vaak naar de dierenarts moet.

Als jij de verantwoording aan durft en weet dat het niet altijd gemakkelijk zal zijn, dat je geld opzij moet leggen voor hem, pas dan kun jij een beslissing nemen. Overweeg een ziektekostenverzekering voor honden. Lees de voorwaarden, welke behandelingen en medicatie worden er vergoed? Er zijn grote verschillen in aanbieders, kijk en vergelijk.

Dierenoppas hond

Ken jij petsitting (dierenoppas)? Dit is een platform waar dierenoppassers en mensen die een huisdier hebben elkaar kunnen vinden. Als jij je hiervoor aanmeldt kun je in contact komen met iemand die voor jouw hond (dan heet het een dogsitter) zorgt als jij op vakantie bent. Jouw hond gaat bij de oppasser in huis of de oppasser komt in jouw huis. Bevalt dit goed dan kan er zelfs een jarenlange vriendschap uit voortkomen. Fijn voor de hond, een vaste oppas, betrouwbaar en bekend.

GPS tracker

Is jouw hond een wegloper? Sommige honden houd je gewoon bijna niet thuis. Ze gaan eropuit, zodra de mogelijkheid zich voordoet. Het is voor het baasje een fijn gevoel om te weten waar hij is. Schaf daarom een GPS tracker aan, deze tracker verliest de hond nooit uit het oog. Jij kunt op elk moment in de app zien waar hij zich bevindt en hem ophalen.   

100% vakantie voor jouw hond!

Een vakantie uitkiezen, daar ga je even voor zitten. Neem in jouw zoektocht mee welk land het meest hondvriendelijk is en welke papieren en entingen vereist zijn. Er zijn grote verschillen.

Als jij je goed realiseert dat een asielhond een rugzakje heeft en dat je er voor 100% voor wil gaan met alle tegenslagen die er ongetwijfeld zullen komen, pas dan kun je deze verantwoordelijkheid op je nemen. Het mag niet zo zijn dat deze hond na een paar weken weer herplaatst moet worden. Dat is vreselijk voor jou, maar nog veel erger voor de hond.

Vlooien- en tekenbestrijdingsmiddelen

Lekker weer, ook voor de parasieten. Bescherm jouw hond en andere huisdieren en probeer dat op een milieuvriendelijke manier te doen. Vraag een deskundige, bijvoorbeeld jouw dierenarts, advies over bijvoorbeeld de beste vlooien- en tekenbestrijdingsmiddelen.

De insecten zijn weer actief. Let er goed op dat jouw hond niet achter de zoemende bijtjes en rondvliegende hommels aangaat en ze probeert te vangen. Een insect in nood zal steken. In de mond van jouw hond kan dat grote en ernstige gevolgen hebben. Leid de hond af en leer hem de insecten te vermijden en dat is erg moeilijk.

Wordt jouw hond ondanks jouw oplettendheid gestoken (en je kunt niet constant op je hoede zijn), observeer hem. Is hij in de mond gestoken of heeft hij een wesp ingeslikt raadpleeg meteen de dierenarts. Treed er een zwelling op, rijd meteen naar zijn of haar praktijk. Tegen teken en vlooienbeten kun je de hond behandelen, doe dat ook, want de gevolgen vooral van tekenbeten kunnen gevaarlijk zijn.  

Reacties