lange lijn hond
Kosten
Inge Vos
Kosten
07/10/2024

De lange lijn voor de hond? Ook voor jou iets om over na te denken?

07/10/2024

Een wandeling in de bossen met de hond hoeft niet te eindigen met een bekeuring op zak. De bossen moeten een plek zijn waar het voor alle dieren en mensen veilig is. 

Vaak is de vrijheid voor de een, een belemmering voor de ander. Denk aan de loslopende hond die achter bosdieren aanrent. De motorcrosser die het wild verstoort en zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen. 

Zou iedereen zich aan de regels houden dan is er geen probleem, echter dat gebeurt helaas niet. Bleef het voorheen bij een vraag en vervolgens een waarschuwing van de boswachter, nu moeten er zelfs bekeuringen worden uitgeschreven om mensen te “dwingen” hun honden aan te lijnen. De boswachter roep op om de natuur te sparen, zodat we er allemaal van kunnen genieten. Hij of zij komt in de praktijk maar al te vaak gewonde en zelfs door honden gedode dieren tegen. Ook het verstoren van broedende dieren zorgt voor een hoop ellende. Ga gerust de bossen in en geniet, maar lijn de hond aan.

Aangelijnde hond ook voor zijn eigen veiligheid

Veilig voor de hond en geen stress voor jou als de hond aangelijnd in de bossen met jou mag wandelen zonder angst voor de gevolgen van wat er allemaal fout kan gaan.

  • Je ziet het als hij iets van de grond wil opeten
  • Hij loopt niet tegen draden die een weiland begrenzen
  • Hij kan niet in holen kruipen van het wild, waar hij moeilijk of niet uit kan
  • Hij loopt niet in strikken (vallen) die stropers leggen
  • Geen angst dat hij wegloopt, hij kan aangelijnd namelijk niet achter wild aanrennen

Voel je niet schuldig

Voel je vooral niet schuldig als jij de hond aangelijnd houdt. Je kunt hem thuis in de tuin alle vrijheid geven. Je kunt ook gebieden opzoeken waar het geoorloofd is om honden los te laten. Woon je in de buurt van het strand dan is ook dat een fraaie plek waar hij kan onaangelijnd kan rennen. Let wel op de aanwijzingen van de borden die op het strand worden geplaatst waar en wanneer honden er los mogen lopen. De hond vindt het oké, dus waarom zou jij je schuldig voelen?

  • Hond is graag in de buurt van zijn baasje, dus aangelijnd is oké
  • Hij leert als puppy al om aangelijnd te wandelen
  • Het geeft de hond een veilig gevoel als hij aangelijnd is
  • Gebruik voor de hond een comfortabel en goed passend tuig, dan is aangelijnd zijn geen probleem
  • Aangelijnd kan en mag hij (bijna) overal mee naar toe

Tip 1: voel jij je toch niet helemaal oké om de hond alsmaar aangelijnd mee te nemen? Bezoek een losloopgebied of het strand. Is dat er allemaal niet in jouw omgeving dan kun jij jouw hond met je mee laten rennen als je kiest voor hardlopen met de hond. Gebruik daarvoor een heupriem, hardloopgordel en/of jogginglijn. Met hem fietsen is ook een optie om zijn energie kwijt te raken. Voor jullie veiligheid gebruik je een fietsbeugel.

Tip 2: controleer jezelf en de hond op teken na elke wandeling in de natuur. Teken kunnen overal zitten en jou en de hond veel ellende geven. Neem daarom ook voorzorgsmaatregelen door de hond te behandelen met een anti tekenmiddel.

Tip 3: bestel naast een lange lijn, een jogginglijn, een heupriem, en/of een comfortabel tuigje (neem de juiste maat of pas het in de dierenspeciaalzaak), een grondpin, waarmee je de hond kunt vastleggen. Ideaal als jij je handen even vrij wilt hebben en de hond bij je wilt houden tijdens een picknick bijvoorbeeld.

Reacties