zwarte-duitse-herder
Opvoeden
Inge Vos
Opvoeden
04/29/2023

Hondentraining - de beste spullen en oefeningen van dit moment!

04/29/2023

Hondentraining - de beste spullen en oefeningen van dit moment:

Hondentraining, werk aan de winkel voor het baasje?

Voordat je begint met het trainen van jouw hond heb je de juiste inzet en info nodig.

De hond trainen is een samenwerking tussen de hond en zijn baasje, jullie zijn een team, althans dat moeten jullie worden voor het beste resultaat.

"Jij bent de leider, de trainer die het meeste werk zal moeten verzetten"

Zorg ervoor dat je op elkaar ingespeeld raakt. Dat kan alleen als je er veel tijd en positiviteit in aanbrengt en aan zelfreflectie doet.

duitse-herder-en-grasaren

Jouw gedrag heeft invloed op je hond

Welke invloed heeft jouw gedrag op de hond? Je weet wat je wilt van de hond, niet trekken aan de lijn bijvoorbeeld.

Dat is de theorie die je in praktijk moet brengen. Laat de hond ervaren dat er andere opties zijn dan trekken aan de lijn en stimuleer het gewenste gedrag.

Zonder belonen gaat dat niet, beloon uitbundig met je stem, een beloningskoekje, een aai of een spel.

Zorg dat je achtergrondinfo krijgt, algemene info over een bepaald ras en specifieke info over jouw hond (bijvoorbeeld van de fokker of een eerdere eigenaar).

duitse-herder-werklijn

De aanpak van een training

Associëren is het woord dat duidelijk maakt hoe een hond iets leert. 

Een bepaalde prikkel en wat er daarna komt laat aan de hond weten wat een bepaalde prikkel als gevolg heeft.

  • De hond verbindt zaken met elkaar, bijvoorbeeld jij pakt je jas, trekt schoenen aan en pakt zijn riem. Hé, we gaan er samen opuit! Je hoeft hem niet meer te roepen hij zal klaarstaan om mee te gaan.


  • Maak jij je gereed om naar je werk te gaan, dan zal hij ook dat begrijpen, hij kan niet mee. Hij onthoudt bepaalde steeds terugkerende situaties. Nu je weet dat de hond leert door associatie kun je daar gebruik van maken. Door ervaring en zaken met elkaar te verbinden leert de hond.


  • Ook bijvoorbeeld dat trekken aan de lijn niet loont, keurig aangelijnd met de baas meelopen zorgt wel voor iets lekkers. Hij onthoudt de gevolgen van ongewenst gedrag en zal daarom steeds vaker gewenst gedrag tonen. Dat moet wel geoefend en herhaald worden.


  • Jij bepaalt wat je wel en wat je niet oké vindt en daar werken jullie samen aan. Jij beloont goed gedrag en negeert ongewenst gedrag door het om te buigen. Beloon hem ook op momenten dat de lijn per ongeluk slap hangt.


  • Zijn aandacht voor jou onderweg zal verbeteren. Deze aangename verrassingen, iets lekkers als hij het niet verwacht, zorgen ervoor dat jullie band steeds hechter wordt. Een positieve aanpak zorgt voor meer plezier samen. Het vertrouwen zal versterken.


Tip: wil je een cursus met de hond gaan volgen? Neem eerst een kijkje tijdens de training en let er op of deze aanpak is wat jij voor jezelf en de hond wilt.

Wat werkt het beste bij een training?

Als je kiest voor een positieve aanpak zul je op den duur de beste resultaten behalen.

Maar wat eigenlijk nog veel belangrijker is, is het feit dat de vertrouwensband tussen jou en de hond wordt versterkt.

Probeer jij de hond onder dwang te laten doen wat jij wilt dan zullen de gevolgen daarvan ongewenst zijn.

Je krijgt een angstige hond, een onzekere hond of zelfs een hond die agressie toont.

Succes belonen voor je hond

Presteert de hond naar behoren en wordt dit succes beloond, dan zal hij deze ervaringen vaker laten zien, totdat het een gewoonte is geworden.

Een training moet voor hond goed voelen, geen stress, geen angst, maar plezier in het werken met zijn baasje.

De associaties maakt de hond zelf. Het is aan jou deze te gebruiken in jouw voordeel.

"Belangrijk om te weten: ongewenst gedrag afleren is moeilijker dan gewenst gedrag aanleren"

Geef de hond een uitweg, geef hem een alternatief (geen straf) als je bepaald gedrag niet accepteert.

Jij bepaalt de beloning

Wat voor de ene hond een heerlijke beloning is, daarvoor haalt de andere hond zijn neus op.

Het is belangrijk dat je weet wat hij lekker vindt om hem te belonen. Het kost je wellicht wat moeite om erachter te komen welke lekkernij of welk speeltje het beste werkt, maar het is zeker de moeite waard.

De ene hond dient uitgedaagd te worden door even met hem te ravotten terwijl de andere een heerlijk snoepje als beloning ziet.

Beloon meteen als de hond gewenst gedrag vertoont en geen minuut later.

Ongewenst gedrag

Hij kan dan namelijk alweer “de fout” zijn ingegaan en dan lijkt het er voor de hond op alsof je ongewenst gedrag beloont. Dat zorgt voor verwarring.

Ben niet te zuinig met belonen, het werpt zijn vruchten af. Is bepaald gedrag eerder normaal dan bijzonder geworden dan kun je het aantal keren dat je beloont rustig gaan afbouwen.

Zorg ervoor dat een beloning een verrassingsaspect wordt, de hond weet niet wanneer de beloning komt en jij houdt de aandacht.

Aanlijnmiddelen tijdens de training

Voor de hond heb je een bepaalde uitrusting nodig als je met hem gaat trainen: een halsband en een lijn (riem).

Wist je echter dat er tegenwoordig veel vaker een borsttuig wordt aangeschaft in plaats van de halsband?

  • Een halsband raakt steeds vaker uit de gratie, zeker voor honden die trekken aan de lijn. De halsband geeft namelijk een naar effect als de hond of jij trekt.
  • De halsband zorgt voor druk op het strottenhoofd, luchtpijp en halswervelkolom. Een grote belasting dus voor het welzijn van de hond. Overweeg ook een borsttuig met haar grote voordelen.
  • De druk op het lichaam van de hond wordt ermee beter verdeeld.

beste-hondenriem-duitseherder-net

Borsttuig voor de hond

Een borsttuig moet bestaan uit: rugriem, buikriem en borstriem om optimaal zijn werk te doen.

Een ander voordeel van een borstriem is het feit dat je deze eenvoudiger vast kunt pakken als het nodig is om de hond bij je te houden.

Een borsttuig past goed als er een vinger tussen de hondenvacht en de riem past.

Tussen de poot en de riem moet een hand passen. Het mag niet schuren of irriteren.

Een verstelbare buikriem is belangrijk. Vraag aan de verkoper of je het tuig thuis bij de hond op je gemak mag passen.

De meeste honden aanvaarden een borsttuig zonder problemen. Dat kan anders zijn bij een halster.

Halster voor je hond

Een halster is een smalle riem die over de snuit van hond wordt gelegd, onder zijn snuit gaat de riem door een metalen ring.

Twee andere riemen komen achter de oren van de hond bij elkaar. De hond ervaart de riem over zijn snuit als vervelend en zal problemen deze af te schudden.

Neem ruim de tijd om hem hieraan te laten wennen, daarna zal het geen enkel probleem meer zijn. Een halster mag nooit het zicht van de hond beperken.

Doe een halster af als de hond los met je mee mag lopen en als hij mag spelen met soortgenoten.

"Een ander hulpmiddel is een heupgordel. De hond loopt tijdens het gebruik ervan steeds op dezelfde afstand van zijn begeleider"

Heb je een oersterke hond realiseer je dan dat hij je omver kan trekken, let op je eigen veiligheid. Is deze niet gewaarborgd gebruik dan een halster of borsttuig.

Voorkom pijn

Belangrijk om te weten: gebruik geen middelen waarbij de hond pijn ervaart. Voorbeelden van deze middelen zijn de prikband en het harnas.

Bij laatstgenoemde krijgt de hond teveel druk op de oksels, waardoor er wondjes kunnen ontstaan.

Maak een planning voor de training

Om je te helpen de hondentraining consequent door te voeren is een schema of plan een prima hulpmiddel.

Veel mensen hebben baat bij een oefenschema. Ook de vorderingen en wat er minder goed gaat kun je noteren.

  • Vraag niet teveel van de hond, teveel prikkels werken averechts. Kijk wat jouw hond aankan en dat is voor elke hond anders.


  • Een planning kan de weg naar succes zijn. Je bepaalt het doel en de stappen die je daarvoor moet zetten. Het is heel belangrijk dat je ruimte laat voor het aanpassen van een doel. Je hebt bijvoorbeeld meer tijd nodig. Evalueer daarom regelmatig.


  • Een duidelijk plan zorgt ervoor dat jij je doel steeds voor ogen houdt, niet te snel gaat en je hond niet overvraagt.


  • Maak oefeningen behapbaar voor de hond en verwacht niet teveel van hem. Maakt de hond erg vaak “fouten” of krijg je zijn aandacht niet, ga terug naar een oefening die hij goed beheerst, zodat je hem kunt belonen.


  • Train niet alleen in de achtertuin maar ook op andere plaatsen waar meer afleiding is. Weet wel dat het voor de hond dan een stuk moeilijker wordt. Het is fijn als huisgenoten ook met de hond trainen.


  • Een vereiste is dan dat je allebei precies dezelfde regels naleeft. Doe je dat niet dan wordt het voor hond heel erg onduidelijk en zelfs onmogelijk de oefeningen goed te doen.


  • Wanneer dingen niet goed gaan, dien je ook je eigen gedragingen onder de loep te nemen. Misschien moet jij wat aanpassen of veranderen om de hond succes te laten ervaren.
Reacties