Hond en winter tips
Opvoeden
Ralph Siebers
Opvoeden
09/28/2021

Hond en winter tips

09/28/2021

Hond en winter tips – inhoudsopgave:

Hond en winter tips – incl. beste hondenproducten

Natuurlijk ga je ook in de herfst en de winter met je hond naar buiten, goed voor de hond, maar ook voor jou. Blijf in beweging allebei, dat zorgt voor meer weerstand en dat je beter tegen de kou bent bestand.

“Iemand die bijna nooit buiten komt ervaart meer last van de kou dan iemand die enkele keren per dag eropuit trekt”

Goed aankleden en na een stevig ontbijt met warm drinken trotseer jij de weergoden, want het kan spoken in de herfst en winter, ben er op voorbereid en neem maatregelen voor je hond.

Wat doe je extra voor de hond bij slecht weer?

duitse-herder-sneeuw

Geniet van jouw hond, maar blijf opletten…

9 Winter Tips voor jouw hond

1.      Je kleedt de hond aan, warme jas of regenjas afhankelijk van de weersomstandigheden

Een hond met weinig vacht kan een jas dragen. Ook voor een hond met een slechte weerstand is dat wellicht een goed idee.

Je moet dat uiteraard zelf willen en de hond moet er zich prettig bij voelen. Enige gewenning zal nodig zijn, dat is normaal.

Er zijn erg fraaie jasjes online te koop, welke kleur past het beste bij jouw hond? Tip: Koop een fleurige regenjas en winterjas of een exemplaar met reflectorstrepen, waardoor de hond bij slecht weer goed te zien is in het verkeer.

2.      Je droogt de hond goed af bij thuiskomst, zodat zijn vacht niet te lang nat blijft

Koop daarvoor speciale handdoeken, die veel vocht opnemen en ook weer snel opdrogen. Naast de gewone uitvoering, een rechthoekige of vierkante handdoek, kun je ook kiezen voor een handdoek met “zakken”.

Deze zakken maken het afdrogen van de hond eenvoudig. Je legt de handdoek over de hond (laat hem er eerst even aan snuffelen anders zal hij de handdoek niet over zijn rug accepteren en deze eraf gooien), steek je handen in zakken van de handdoek (aan iedere kant een hand) en je kunt de hond heerlijk afdrogen. Het zal voor hem als een massage aanvoelen.

Deze speciale afdrooghanddoeken voor de hond zijn prettig in het gebruik, ze zijn snel weer schoon en komen bijna droog uit de wasmachine. Gebruik hem overal thuis en op vakantie.

“Leg er ook altijd een in de auto, zodat je natte poten kunt drogen en de autobekleding schoon en droog blijft”

3.      Je zorgt dat je verzorgende producten in huis hebt, bijvoorbeeld balsem, uierzalf of vaseline om de voetzooltjes (ook wel kussentjes genoemd) van de hond in te smeren

De voetzolen van honden kunnen lijden onder vorst, sneeuw, ijzel en pekel. Er kunnen kloofjes ontstaan. Verzorg de kussentjes daarom extra in de winter met dit product.

Kijk ze ook na elke wandeling goed na op wondjes. Vaak zul je het zien aan het lopen van de hond als er iets niet oké is.

Voorkomen is beter dan genezen ook in dit geval. Dat kan met verschillende middeltjes. Smeer de zooltjes met vaseline, uierzalf of voetzoolbalsem in voordat je gaat wandelen bij winterse omstandigheden.

“Maak de poten na het uitlaten goed schoon in lauw water, doe je dat niet dan zal de hond zelf zijn voetzooltjes gaan schoonlikken en krijgt dan teveel van het middel binnen”

4.      Doe de hond in het donker een halsband om met reflector, veilig voor hem en andere weggebruikers

In de zomer loop je ook ’s avonds laat nog in het licht, dat verandert echter snel in de herfst en je zult voortaan de laatste wandeling met de hond voor het slapen gaan in het donker maken.

Zorg dat je allebei wordt gezien door de JUISTE kleding en halsband te dragen. Ook belangrijk bij mist, want dan vallen jullie minder goed op voor het andere verkeer (en uiteraard blijft de hond aangelijnd).

5.      Houd de hond aangelijnd bij gladde wegen en uiteraard in het donker

Ook een hond kan iets breken als hij uitglijdt op een gladde weg. Lijn hem aan, zodat hij niet kan rennen.

6.      Voor de hond die dag en nacht buiten is regel je een droog en vorstvrij verblijf

Is jouw hond het grootste deel van de dag buiten, let er dan bij vorst overdag op dat zijn water zal bevriezen, controleer dit af en toe.

Hoewel een hond die gewend is ook ‘s nachts buiten te blijven  door zijn wintervacht is beschermd tegen de kou, zou je kunnen overwegen om bij strenge vorst de hond in de nacht binnen te laten slapen.

Voor een hond die toch buiten blijft dien je te zorgen voor een droge plek, het beste is dat de hond niet op de koude grond ligt maar bijvoorbeeld op een houten vlonder en een plek uit de wind.

Er zijn prima buitenverblijven voor jouw hond te koop, waarin hij droog en uit de wind ligt. Overweeg de aanschaf van een fraai hondenverblijf en jouw hond ligt deze winter heerlijk beschut tegen regen en kou.

Er zijn prachtige uitvoeringen van hondenhokken te koop, die zelfs een fraaie blikvanger zijn op je terras of in de tuin.

“Let er bij het plaatsen van een hok op dat de opening van het binnenhok (het slaapgedeelte) niet op het noorden of noordoosten staat. En zorg ervoor dat het niet binnen kan regenen”

7.      Houd er rekening mee dat honden de uitlaatgassen van auto’s inademen

Deze gassen hangen namelijk in de winter een stuk lager. Misschien kun jij een andere weg nemen met minder verkeer.

8.      Laat de hond geen sneeuw eten

De meeste honden worden enthousiast als het sneeuwt en ze halen de gekste capriolen uit. Roep foei als de hond sneeuw gaat eten.

Sneeuw in de maag kan zorgen voor diarree en/of maagproblemen. Niet alleen sneeuw die er al even ligt is slecht (er kunnen bijvoorbeeld resten van strooizout inzitten) ook dat mooie nieuwe sneeuwdek geeft problemen als een hond ervan eet.

hond-en-winter-tips

Laat jouw Duitse Herder geen sneeuw eten…

9.      Laat de hond niet te sterk afkoelen

Natuurlijk wandel je ook bij kou en vorst met de hond. Deze beweging heeft hij nodig ook in de winter. Maak een lange wandeling wel wat korter bij extreem lage temperaturen, ook een hond kan onderkoeld raken. Loop wat vaker per dag en korter.

“Gevolgen onderkoeling: de hond rilt en wordt suf. Neem meteen contact op met de dierenarts en houd de hond ondertussen warm”

Reacties