hondenriem-kiezen
Inge Vos
01/12/2024

Hoe kies je de juiste hondenriem voor wandelingen?

01/12/2024

Waar let je op bij het uitkiezen van de juiste hondenriem voor wandelingen? Wandelingen moeten op de eerste plaats zorgen voor ontspanning voor de hond en zijn begeleider. Een goede riem, halsband of tuigje helpen daarbij. 

Een hondenriem dient prettig in de hand te liggen en mag niet schuren of op een andere manier irriteren. Een lus aan het uiteinde waar jij je hand doorheen kunt doen zorgt voor beter grip op de hond als dat nodig mocht zijn. Je krijgt een beter houvast als de lus niet te dik of te dun is.

Daarnaast of eigenlijk als belangrijkste eis van een hondenriem is een degelijke en deugdelijke sluiting, zodat de riem niet los kan geraken van het tuigje of de halsband. 

Lengte van de riem

De lengte van de hondenriem bepaalt hoeveel bewegingsruimte jij de hond tijdens wandelingen wilt geven.

Om allebei, hond en begeleider, ontspannen te kunnen lopen dient de riem niet te kort te zijn of wil jij dat de hond continu strak tegen je been of knie loopt tijdens het wandelen?
Om van een wandeling voor de hond een heerlijk uitje te maken geef je hem als het op een veilige manier kan de ruimte, zodat hij vrij kan bewegen en heerlijk kan snuffelen. Je kunt allebei je eigen tempo lopen.

Soorten hondenriemen

  • Lange lijn, 2, 5, 10 meter of op maat gemaakt. Voor een ontspannen wandeling kun je de hond wat meer ruimte geven om te snuffelen.
  • Rolriem, niet altijd veilig omdat de hond bij het oversteken sneller de weg op kan gaan dan jij als je de lijn niet op tijd oprolt, wel veel vrijheid voor de hond.
  • Leren riem, een leren riem gaat erg lang mee, verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, bijvoorbeeld de platte, strak uitziende riem en de gevlochten riem en dat in verschillende kleuren.
  • Nylon riem, spreekt voor zich, ook in diverse uitvoeringen te koop en beresterk, let erop dat de lijn niet te dun is om brand- en schaafwonden te voorkomen.
  • Hands free riem, de heupriem, ideaal als je samen met de hond gaat hardlopen.
  • Dubbele hondenriem, erg handig als je met twee honden gaat wandelen, de riemen kunnen niet in de war geraken.

Reserveriem

Reserveriem, omdat een riem niet snel kapot zal gaan denk je er wellicht niet aan, maar een reserveriem kan je uit de brand helpen als de riem het begeeft en dat gebeurt natuurlijk op een onverwacht moment en op de verkeerde plaats.    

Hondenriem kopen tips

Tip 1: ben je van plan een nieuwe hondenriem te kopen, kijk dan meteen of deze reflecterend is, belangrijk voor jullie veiligheid.

Tip 2: stem de grootte (zwaarte) van de riem af op de hond.

Tip 3: wist je dat er hondenriemen bestaan met gevoerde lussen, comfort voor jouw handen, zeker doen als je vaak wandelt

Tip 4: naast de lengte is ook de breedte van de hondenriem belangrijk.

Tip 5: op zoek naar een leuke surprise voor de hond of een cadeautje onder de kerstboom, kijk bij honden accessoires voor iets leuks.

Reacties