hond-trainen-plezier
Inge Vos
01/31/2024

Hoe bouw je een effectieve trainingsroutine op en hoe vaak moet je trainen?

01/31/2024

Om met de laatste vraag het eerste te beginnen “hoe vaak moet je trainen?”, is slechts één antwoord te geven. Je moet niets. Je wil met hem trainen, je wil dit graag. Je geniet van zijn ontwikkeling door de trainingen. En gaat het even wat minder goed, dan is dat ook oké. Het is wel belangrijk dat je niet opgeeft als de hond er een keer geen zin in heeft om te trainen of omdat hij iets niet begrijpt.

Leg in dat laatste geval de “schuld” bij jezelf, je dient duidelijker te zijn en niet te snel te gaan. Trouwens jij hebt toch ook weleens een mindere dag? Stop de training als het niet gaat, zorg wel voor een positief einde door een korte oefening die hij goed kent en graag doet te herhalen en ga een dag later opnieuw aan de slag.


Rustig aan

Even pas op de plaats is niet erg, want wat de hond heeft geleerd op eerdere dagen vergeet hij niet. Ben niet te streng in de routine en train niet te lang achterelkaar zeker niet als je ziet dat hij er geen zin in heeft. Let op de signalen van de hond. Heb je wel voor de juiste training gekozen, want ook dat kan de oorzaak zijn. Is de gekozen training oké?

Geduld

Heb geduld en vooral plezier in het trainen, daarmee bereiken jij en de hond de beste resultaten. Het kan zover komen dat de hond zelf bij zijn riem gaat staan “we kunnen weer!”

De hond heeft plezier in het trainen

Als de hond plezier heeft in het trainen dan kun je er vaste tijden in de week voor bepalen. Dat is het beste werkbaar zeker als je een gezin en baan hebt, die allemaal veel tijd kosten. Het zorgt voor ritme en regelmaat en past vervolgens in jouw weekprogramma.

Als jij je inschrijft voor een cursus zul je sowieso een vast uur in de week trainen (een stok achter de deur voor mensen met een volle agenda). Dat ene uur is echter niet voldoende. 

Je dient thuis de tips en oefeningen, die je tijdens de les krijgt, te herhalen en de puntjes op de i te zetten. Zie het als huiswerk, geen strafwerk! Elke dag met elkaar op een leuke manier bezig zijn zal jullie band sterker maken. Samen werken, samen spelen, kijk eens hoe hij zich ontwikkelt.


Tip: vind je geen cursus in jouw omgeving, dan is een online hondencursus wellicht iets voor jou.

Trainen in een groep

Trainen in een groep is een stok achter de deur om de routine van het trainen vast te houden. Alleen als er zich uitzonderlijke weersomstandigheden voordoen zal een training worden afgelast. 

En natuurlijk als jouw hond niet fit is ga je niet met hem trainen. Inschrijven voor een cursus stimuleert je om te gaan, ook als je een keer geen zin hebt. Het is ook gezellig om andere hondenbezitters te ontmoeten en tips uit te wisselen.

Voor jouw hond is het belangrijk soortgenoten te zien en er op de juiste manier mee om te kunnen gaan. Dit laatste hoort bij het socialiseren en je zult daar in de toekomst veel gemak van hebben.

Online hondentraining volgen

De tips die je tijdens een cursus op locatie krijgt oefen je thuis. Dat ene uurtje training op de club is een begin, de rest doe je thuis. Wist je dat je ook online een hondentraining kunt volgen? Het kan een aanvulling zijn op een cursus. 

Het is tevens voor hondenbezitters die niet naar een club kunnen een prettige mogelijkheid om toch met je hond te trainen onder deskundige begeleiding op afstand. Met videobeelden en handige tips krijg je veel info om deze thuis in praktijk te brengen.


Neem de tijd om te trainen

Als je naar een hondenclub gaat zul je meestal een uur per week trainen. Maar daarmee ben je er niet. Om een goed resultaat te behalen zul je ook thuis moeten oefenen en daar de tips in de praktijk moeten brengen. 

Effectieve trainingsroutine krijg je door in de ochtend te trainen, dan is de hond op zijn best, hij is goed uitgerust en is bereid om te werken
. Ben jij die vroege vogel die er in de ochtend al met zijn hond opuit gaat? De hond zal moe en voldaan de rest van de dag doorbrengen, een bijkomend voordeel als je dat kunt opbrengen. 

Elke dag even kort oefenen, de ene keer langer dan de andere, naargelang je tijd hebt, maar wel de regelmaat van elke dag aanhouden zal de resultaten positief beïnvloeden.

Opbouw effectieve trainingsroutine

  • Maak een plan, wat ga je doen, wat is het einddoel en stel tussendoelen op. Ga niet te snel, maar ook niet te langzaam. Ga pas een stap verder als hij tijdens de herhalingen van de oefeningen 75% met een goed resultaat laat zien. Als je te snel gaat zal hij overvraagt worden en in de war raken.  
  • Wat ga je inzetten om de hond succes te laten behalen? Zet dit op papier om dit consequent te doen.
  • Let op de juiste timing tijdens het trainen
  • Geef een geschikte beloning, een beloning waarvoor hij graag “werkt”
  • Koppel de beloning meteen aan het gewenste gedrag

Effectieve trainingen dragen bij aan de ontwikkeling van de hond

Waar moet je aan denken bij het trainen van jouw hond om de resultaten te behalen die jij wenst? Er is veel waarmee je rekening moet houden als je met de hond gaat trainen. Ten eerste en meteen ook het belangrijkste heeft de hond er plezier in, heb je de juiste training gekozen? 

Nog enkele tips ter overweging, doe er je voordeel mee en gebruik die tips die voor jou een meerwaarde hebben:

  • begin het trainen op jonge leeftijd, met een puppy kun je al vanaf ongeveer 9 weken naar een cursus;
  • de concentratie kan een puppy nog niet lang vasthouden, dus je traint met regelmaat maar wel kort;
  • vergeet niet om te belonen;
  • train in kleine stapjes, ga pas verder als de hond er aan toe is;
  • heb zelf 100% aandacht voor de hond (weg met de telefoon);
  • ben consequent, het kan niet vaak genoeg worden gezegd, de hond raakt in de war als jij telkens andere commando’s geeft, vergeet om te belonen, sommige dingen de ene keer toe te staan en de andere keer niet;
  • ben niet te streng, negeer fouten en begin opnieuw;
  • Je bereikt meer met een positieve aanpak dan met en negatieve en laat je niet beïnvloeden door negatief commentaar van derden.  
Reacties