Duitse herder en beweging
Haal het beste uit je Duitse herder
Een Duitse herder heeft veel beweging nodig
Door je hond een comfortabele leefomgeving en hem voldoende beweging en aandacht te geven haal je het beste uit dit intelligente en prachtige ras: de Duitse herder. Een hond aan je zijde, een betere vriend kun jij je niet wensen.
Wist je dat een hond na 5 levensjaren de seniorenfase al heeft bereikt? Reken zijn leeftijd van bijvoorbeeld 5 jaar om in mensen jaren, je komt dan uit op een leeftijd van ongeveer 45 jaar.
Wanneer een hond wat ouder wordt, hoeft het niet te betekenen dat zijn gezondheid achteruit gaat, maar de kans daarop wordt naarmate de jaren verstrijken wel groter (zoals dat ook bij mensen het geval is).
Duitse herder senior
De kans op bepaalde aandoeningen neemt toe en je zult wellicht bij alles wat je samen doet rekening moeten houden met zijn leeftijd: wat zijn de behoeften bij het ouder worden? Welk voer bevat alles wat de oudere hond nodig heeft (overgaan op seniorenvoer doe je geleidelijk)? Welke inspanning is goed en welke juist niet?
Denk daarbij ook aan de gewrichten van de hond, welke belasting is goed en welke moet je proberen te vermijden? Tekenen van ouderdom dien je op tijd te herkennen, want op tijd dingen anders gaan doen kan een groot verschil maken bij de steeds ouder wordende hond.
Samen eventueel met het advies van een dierenarts en/of fysiotherapeut kun je nog vele jaren het beste uit jouw Duitse herder halen. Hij dient in beweging te worden gehouden om niet stijf en te dik te worden, maar ook voor zijn mentale gezondheid.
“Zie je dat de hond het moeilijk heeft om te bewegen, raadpleeg een dierenarts. Er zijn veel opties om zijn leven te verbeteren bij klachten”
Als bewegen pijnlijk wordt voor je Duitse herder
De oudere hond zal meer rust nemen dan de jonge hond, dat is bij honden niet anders dan bij mensen. Honden, waaronder ook zeker de Duitse herder krijgt last van stijve gewrichten.
Ga na waar de hond slaapt en hoe dat anders of beter kan. Moet hij trappen lopen? Kan dat anders? Heeft hij een fijn matras als slaapplek? Er zijn speciale hondenmatrassen (een orthopedisch kussen) op de markt voor honden met gewrichtsproblemen. Goede slaapplek en de voordelen:
- Helpt de hond om gemakkelijker te kunnen opstaan (hij glijdt niet weg)
- Goed voor zijn rug
- Goed voor zijn gewrichten
- Hij ligt niet op een koude vloer of in de tocht, want het matras is behoorlijk dik.
Als bewegen moeilijker gaat en wellicht pijnlijk wordt is het belangrijk jouw herder toch in beweging te houden, weliswaar verantwoord en met goed advies van dierenarts en/of fysiotherapeut. Je ontkomt er bijna niet aan dat je hond wat problemen zal krijgen bij het ouder worden. Geef hem die mooie oude dag.
Ingrijpende veranderingen voor de oudere hond. Een verhuizing is voor een oudere hond ingrijpend. Zijn routine wordt verstoord. Zeker wanneer jouw herder door de jaren heen slechter is gaan zien (en dat gebeurt bij Duitse herders regelmatig), kan een andere omgeving stress met zich meebrengen.Het is belangrijk dat jij de hond goed daarin begeleidt. Blijf bij hem in de buurt, zodat het vertrouwd voelt en laat hem wennen aan de nieuwe situatie. Laat hem zeker in het begin in zijn nieuwe omgeving aangelijnd uit. Hij kent de omgeving nog niet, neem geen risico. Bewegen blijft echter belangrijk ook in zijn nieuwe omgeving.
Merk je dat zijn ogen steeds verder achteruit gaan, laat je interieur zoals het is, dan zal hij zich niet stoten. Moet er toch iets worden verplaatst, begeleid hem een paar keer langs dat “obstakel”en hij went eraan.
Overweeg jij bij je huidige hond een puppy te nemen, denk daar heel goed over na. Voor een oudere hond kan die drukke en beweeglijke pup behoorlijk belastend zijn. Toch kan een puppy ook heel goed werken en jouw huidige hond stimuleren om weer meer te gaan spelen.
Honden behoren graag tot een roedel, dus wellicht is een maatje voor hem zo gek nog niet. Zorg er wel voor dat beide honden op tijd hun rust kunnen nemen door ze een aparte plek te geven. Een bench voor de puppy helpt je daarbij.
Overweeg een en ander goed, twee honden in huis vraagt meer van je. Houd rekening met het volgende:
- De puppy eet zeker de eerste tijd ander voer dan de oudere hond
- De oudere hond heeft een ander bewegingspatroon dan de puppy, maar blijf hem wel die belangrijke beweging geven
- Beide honden verdienen aandacht, speel met beide
- In het begin kunnen er momenten zijn dat die twee elkaar niet zo leuk vinden, ze moeten aan elkaar wennen, neem daar de tijd voor
- Geef ze een aparte slaapplek, zodat ze tot rust kunnen komen
Ook een baby moet je bij de hond introduceren. De hond kan schrikken van de onvoorspelbare geluiden van het huilen, krijsen. Probeer het leven van de hond niet teveel te veranderen. Zorg dat hij dezelfde beweging krijgt als toen er nog geen baby was, geef zelfs wat extra aandacht. En laat vooral baby en hond altijd onder toezicht aan elkaar wennen.
Welke veranderingen je nog meer mee kunt maken, probeer het de hond zo aangenaam mogelijk te maken. Laat alles zoveel mogelijk gewoon doorgaan, zoals hij gewend was. Spelen en bewegen, het komt telkens terug, maar is ook zo belangrijk voor zijn welzijn.
Regelmatig bewegen is van vitaal belang
Regelmatig bewegen is van vitaal belang voor de lichamelijke conditie, het gewicht en voor de mentale gezondheid van jouw Duitse herder. Juist die regelmaat, het dagelijks voldoende bewegen houdt zijn spieren sterk.
“Ook het uithoudingsvermogen blijft daardoor op een goed peil. Verdeel het bewegen en de inspanningen van jouw hond”
Af te raden is het om doordeweeks niet of nauwelijks te lopen en in het weekend uren achterelkaar. Je krijgt door de juiste regelmaat een vrolijke en fitte hond die op het juiste gewicht zal blijven.
Bewegen en vakantie
- Je blijft thuis en hebt extra tijd voor elkaar om van alles te ondernemen binnen de perken van wat de hond kan als hij al wat ouder is.
- Je hond gaat mee op vakantie. Heerlijk kamperen met je hond, echter van de hitte in het buitenland (en soms ook in eigen land) kan hij behoorlijk ziek worden. Kies de juiste vakantieplek. Ga je op fietsvakantie, neem een fietskar voor de hond. Bewegen is prima, maar te lange afstanden is niet gezond. Een stukje lopen kan altijd, controleer zijn voetzolen als hij mankt loopt. Er kan van alles op straat liggen waar hij in kan trappen.
- Je hond gaat naar een pension. Ben heel kieskeurig wie jij de hond laat verzorgen. Ga een keer kijken, doe research, vraag naar ervaringen van anderen.
- Je neemt iemand in huis voor je hond. De hond dient deze persoon te kennen. Deze persoon moet jij voor 100% vertrouwen en hij of zij moet weten hoe jij je hond verzorgt en met hem omgaat. Laat altijd een telefoonnummer achter voor “je weet maar nooit”.
- Je laat de hond nooit alleen thuis ook niet als je een oppas hebt geregeld die s’ avonds wat eten komt brengen en hem even laat plassen en poepen. Ga eens goed na hoeveel uren (dag en nacht) je hond dan alleen zit, een sociaal dier, hij weet niet wat hem overkomt!
Euthanasie bij uitzichtloos lijden
Het is geen prettig onderwerp, maar het is wel belangrijk om het te benoemen.
“Wanneer jouw Duitse herder niet meer vooruit kan, pijn heeft, een aandoening heeft waar een dierenarts geen verbetering meer in kan aanbrengen verlos hem uit zijn lijden”
Een mooi hondenleven kan dan op een waardige manier worden beëindigd, hoe verdrietig en moeilijk dat besluit ook altijd is.
Hij heeft het verdiend na zoveel trouwe jaren, want dat kun je zeggen over dit ras: de Duitse herder is een trouwe hond, die heel baasgericht is. Voor het zover is heb je er alles aan gedaan en jouw dierenarts ook. Veel aandoeningen kunnen gelukkig worden verlicht met:
- Een orthopedisch kussen bij heupdysplasie en andere gewrichtsproblemen
- Een hondenjas bij artrose
- Een loopplank om in de auto te stappen als springen niet meer gaat
- Een fietskar, zodat de hond nog zoveel mogelijk met je mee kan gaan
- Fysiotherapie kan verlichting geven
- Medicatie
- Aangepast bewegingspatroon, korte stukjes lopen, meerdere keren per dag
- Ook goed voer kan een rol spelen op de oude dag van de Oud Duitse herder, laat je adviseren.