Denkwerk hond
Puzzelen
Inge Vos
Puzzelen
07/05/2024

Denkwerk of hersenwerk voor je hond inzetten?

07/05/2024

Noem het denkwerk of hersenwerk van de hond als hij een hondenspel speelt of een hondenpuzzel oplost, het belang ervan wordt steeds duidelijker. Steeds meer hondenbezitters kiezen ervoor om hun hond een nog fijner leven te bieden door meer mentale uitdaging te bieden. Geef hem opdrachten waaraan hij plezier beleeft. Dat kost je even tijd, observeer hem en je komt er achter wat hij het leukste vindt, pas daarop de spellen en puzzels aan.

Stop en geef een ander spel of puzzel als iets hem frustreert, ga een level hoger als het te eenvoudig is en hij toe is aan een nieuwe uitdaging. Je weet van te voren nooit welk spel of welke puzzel een succes zal zijn, zeker in het begin niet. Al doende leer je dat beter in te schatten, maar nogmaals elke hond reageert op zijn eigen manier, omdat elke hond uniek is.

Mentale uitdaging door spel en puzzel

Een puzzel of spel om jouw hond te stimuleren of juist om hem te laten ontspannen, beide is mogelijk. Wil jij je verder verdiepen wat hersenwerk voor een hond kan doen, dan kun je een cursus of workshop volgen. Je krijgt dan op veel vragen antwoord. Bijvoorbeeld welke vaardigheden er worden getraind tijdens een spel of puzzel, welke zintuigen hij ervoor gebruikt. Ken de belastbaarheid van de hond, hoelang mag een spel duren en hoeveel puzzels mag je aanbieden, wat is de rol van jou als begeleider?

Ook boeken waarin spellen en puzzels uitgewerkt voor je klaarstaan kun je gebruiken om jouw hond mentaal uit te dagen. Weet zelf precies hoe een spel of puzzel gespeeld moet worden. Ken de stappen die de hond moet maken om hem beter te begeleiden. Overvraag de hond niet, een spel of puzzel moet een aanvulling zijn op zijn (fysieke) dagelijkse bezigheden met jou. Hij moet er plezier in hebben. Het aanbod aan puzzels en spellen kun je online bekijken, het zijn er veel. Schaf verschillende niveaus aan, want heeft jouw hond eenmaal door wat er van hem wordt verwacht dan zal hij grote sprongen vooruit maken (figuurlijk).

Je hoeft niet alle spellen en puzzels zelf aan te schaffen (er is zoveel variatie), ruil met andere hondenbezitters en zet ze op een lijstje van cadeau ideeën, zodat je aan mensen kunt vertellen wat je graag wilt met Werelddierendag, jouw verjaardag of die van de hond, onder de kerstboom en als Sint jarig is. Mogelijkheden genoeg om een leuke serie bij elkaar te verzamelen. Koop je kwaliteit dan gaan ze een hondenleven en langer mee. Ten minste als jij een puppy geen vrij spel geeft, deze gaat ermee sjouwen en bijt er stukjes af. Na het spel opruimen!

Mentale uitdaging door DIY, do it yourself

Do it yourself oftewel doe het zelf, een leuke uitdaging om zelf spellen, puzzels, een parcours en dergelijke voor jouw hond “in elkaar te knutselen”. Zonder of met weinig geld kun je de leukste spullen maken om de hond op een goede manier bezig te houden. Je kunt van alles maken van spullen die je gewoon in huis hebt. Word jij hier ook zo enthousiast van? Dan zul je nooit meer spullen weggooien, want letterlijk alles is te gebruiken.

Denk aan wc rollen, oude lappen, een oude doos, een doos met vakjes, lege eierdoosjes, kleine blikjes die geen scherpe randen hebben, alles wat je in huis voorhanden hebt kan een bestemming als hondenspel krijgen. En nu niet bang of onzeker worden dat je dit niet gaat lukken, iedereen kan het en het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Observeer de hond, wat doet hij graag en haak daar op in. Een hond die graag speurt en zoekt zal veel plezier beleven aan een snuffelmat. Diverse variaties op de mat zijn mogelijk. Heb je bijvoorbeeld een oude spijkerbroek, gebruik de zakken die al aanwezig zijn en naai er nog enkele extra lappen op. Let op met het gebruik van knoopjes. Dat ziet er weliswaar leuk uit, maar het is gevaarlijk voor de hond, laat ze dus maar achterwege. Let bij jouw ideetjes op de mogelijkheden van de hond.

Een grote hond met een grote neus dien je geen te kleine bakjes en dergelijke te geven waar zijn neus niet in past om het lekkers te zoeken. Een hondenspel dient geen frustratie voor de hond op te leveren. Ook de omstandigheden waarin je de hond bijvoorbeeld laat puzzelen dien je in acht te nemen. Een hond die gevoelig is voor prikkels geef je een prikkelarme omgeving om het spel te spelen of de puzzel te maken. Kortom: ken de hond en bied hem maatwerk, dan zal hij er optimaal plezier aan beleven.

Minder werken, meer tijd met de hond  doorbrengen

Verkeer jij in de luxe positie dat je minder uren kunt gaan werken of ga je met pensioen? Een uitstekende kans om meer tijd met de hond door te brengen en er alles uit te halen door het aanbieden van activiteiten, gedoseerd uiteraard en in het tempo van de hond. Ook een kans om jouw creativiteit te tonen. Dat rondje om het park kennen jullie nu wel, tijd voor een route met obstakels. De hond wil ook weleens wat anders. Kies ervoor om de gewoontes die je tot nu toe had uit te breiden en interessanter te maken. Lees boeken over hondensporten, welke spreekt je aan en belangrijker welke sport past bij jouw hond, agility of speuren misschien? Lees over activiteiten met de hond onderweg, in huis en andere onderwerpen.

Online kun je ook zoeken naar mentale uitdaging voor de hond. Puzzels en spellen staan voor jouw hond klaar. Bestel deze online, ruil met andere hondenbezitters voor meer variatie. Je kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken en spellen maken. Gebruik alleen veilig materiaal zonder scherpe uitsteeksels en randen. Blijf er in ieder geval bij als de hond zijn spel speelt. Ook papier dat je wellicht gebruikt is niet om op te eten. Zelfs een papieren doos kan gevaarlijk zijn, er zitten soms nietjes in. Controleer het materiaal dat je gebruikt en laat de hond er niet alleen bij. Het is erg leuk om bij hem te blijven als hij zijn puzzel maakt of zijn spel speelt. Geniet van zijn enthousiasme en zijn vorderingen. Je doet het samen en kunt altijd ingrijpen indien nodig.

Reacties