Maak van de dagelijkse wandeling met de hond iets bijzonders - leuke tips!
Is jouw dagelijkse rondje met de hond saai geworden en raakt hij zijn energie niet kwijt?
"Maak van de dagelijkse wandeling iets speciaals voor de hond en voor jou!"
Wandelen met de hond hoeft echt niet saai te zijn.
Voorjaar, heerlijk met de hond eropuit. Het is nog niet te warm dus het mag gerust een actieve wandeling of fietstocht zijn.
Bedenk een leuke activiteit voor onderweg en die saaie wandeling wordt opeens erg interessant.
Snuffelen tijdens de wandeling
Tijd om te snuffelen moet je blijven incalculeren, wat dat is erg belangrijk voor de hond. Door te snuffelen “leest” de hond de omgeving en wie er allemaal langs zijn geweest.
Gun hem die tijd, maar er kan nog veel meer.
Op elke plek kun je spelletjes en oefeningen doen, in het openbare groen, in de bossen, in het park, op het plein, in de bebouwde kom waar je van alles tegenkomt dat je kunt gebruiken om een activiteit te doen (paaltjes, boomstronken, verhogingen).
Vind jij niet voldoende uitdaging in je eigen omgeving of ben je daar al goed bezig geweest, maak gebruik van routekaarten (online te vinden) om een wandel- en/of fietstocht uit te stippelen.
Fietstocht met de hond
Voor een fietstocht moet de hond hebben geleerd om naast de fiets te lopen. Of wil je wat verder weg?
Huur of koop een fietskar, zodat jij een grotere afstand kunt afleggen naar een geschikte plek om met jouw hond te spelen en te werken.
Activiteiten voor de hond onderweg
Je kunt met de hond allerlei activiteiten onderweg doen: ergens overheen springen, ergens bovenop springen, waterspellen, apporteren, over een verhoging lopen, slalommen, gehoorzaamheidsoefeningen nieuwe of de bekende herhalen, een circuit lopen, door rioolbuizen heen lopen, over een smalle brug lopen
Kennismaken met verschillende ondergronden:
- zand
- modder
- water
- kiezels
- keien
Bedenk goed wat je wilt gaan doen en neem mee wat je ervoor nodig hebt.
Je kunt ook gebruik maken van hetgeen je onderweg tegenkomt en het zal je verrassen hoeveel mogelijkheden je dan hebt.
Ook in groepsverband, bijvoorbeeld met alle broertjes en zusjes van jouw hond een uitstapje plannen is zo leuk.
Wat heb je onderweg nodig?
- Een clicker als je hiermee de hond traint
- Een speciaal honden waterflesje
- Een lange lijn
- Een goed passend tuigje of een comfortabele halsband (let op het materiaal, de maat en vooral ook op de breedte van de halsband)
- Een favoriet speeltje
- Apporteerspullen, bijvoorbeeld de frisbee
- Zoekspullen, denk aan bijvoorbeeld een dummy
- Beloningskoekjes (in een heuptasje, zodat jij deze eenvoudig kunt pakken)
- EHBO koffer met tekentang
- Maar ook zaken als voldoende tijd en aandacht voor de hond zijn even belangrijk als het voorgaande
Hoe ga je onderweg met de hond te werk?
Je besluit tot een uitstapje met uitdagingen. Bereid het goed voor en vergeet de beloningen niet.
Alles wat jij de hond onderweg wilt laten uitvoeren dien je in kleine stapjes aan te bieden. En je dient elk stapje dat hij vordert te belonen.
"Forceer het niet als de hond bang is en onzeker om een bepaalde activiteit uit te voeren"
Het bezig zijn met de hond is belangrijker dan het doel, onthoud dat! Afhankelijk van zijn leeftijd, lichaamsbouw, conditie, het ras en de manier waarop jij hem beloont zal de hond opdrachten snel of minder snel aanleren.
Heb geduld! Straf hem niet, mopper niet als het even niet of wat minder goed gaat.
De hond verliest zijn plezier in de activiteit en erger nog hij wordt onzeker.
En dat is iets dat je zeker niet wilt. Je trekt er met hem opuit, zodat hij plezier ervaart en steeds zekerder in het leven gaat staan.
Niet alle oefeningen zijn zonder meer geschikt voor elk hondenras
Voor alle honden geldt dat onderweg de veiligheid op nummer 1 moet staan.
Het is jouw taak om te controleren of situaties veilig zijn en of er bijvoorbeeld geen scherpe randen aan voorwerpen zitten waarover hij gaat springen of het gevaar van splinters als het een houten stellage betreft.
Kijk ook altijd goed naar de ondergrond, is deze geschikt voor jouw hond?
Denk aan de metalen roosters die je tegen kunt komen. Kleine hondenpootjes kunnen erin vast gaan zitten.
De meeste activiteiten zijn echter goed te doen ten minste als jouw hond niet nerveus is, geconcentreerd een taak kan uitvoeren en voldoende zelfbeheersing heeft.
De hond moet zich 100% goed voelen (fysiek en mentaal) om plezier te hebben in de activiteiten die jij voor hem uitzoekt.
Observeer de hond tijdens het spel/werk om erachter te komen of hij er voldoening uithaalt. Wat kan de hond aan, waaraan moet je nog werken?
Doe gerust een stapje terug als dat nodig lijkt te zijn, maar ga ook verder als de hond vorderingen maakt en uitdagingen niet uit de weg gaat.
Jouw hond goed kennen en zijn lichaamstaal begrijpen zijn voorwaarden om allerlei activiteiten onderweg tot een succes te maken.
Inspiratie activiteiten voor de hond onderweg
- Laat jouw hond over een muurtje lopen, een brede muur en als dat goed lukt zoek je een smal muurtje. Dit is voor een klein ras eenvoudiger dan voor een grote hond. Het evenwicht van de hond wordt op de proef gesteld. Het is tevens een prima oefening om de wat onzekere hond meer zelfvertrouwen te geven. De erg drukke hond zal er rustiger door worden. Heb je geen muurtje in de buurt, ook een oude boomstam, die in de bossen ligt, is oké. Je kunt dit thuis oefenen met een plank. Gebruik geen voorwerpen die glad zijn, dat komt wel als de hond verder gevorderd is en ook dan in voorzichtigheid geboden.
- Onderweg over een obstakel heen springen. Voor de meeste honden geen probleem, wel is deze oefening belastend voor de gewrichten. Dus laat hem met mate springen. Ook in een circuit laat je het springen slechts af en toe terugkomen.
- Onder een wegversperring doorkruipen. Dat is voor een grote hond een grote uitdaging. Help de hond door de beloning heel laag bij de grond te houden.
- Door een tunnel of buis kruipen/lopen naargelang de doorsnede. Een oefening voor de gevorderde hond. Zeker als het einde van de tunnel of buis niet of nauwelijks zichtbaar is. Start de oefening bijvoorbeeld thuis met een autoband.
- Ergens op springen, een picknicktafel bijvoorbeeld of een flinke boomstronk. Voor een kleine hond is de doorsnede snel groot genoeg, voor het grote ras dien je goed te kijken of de oppervlakte waarop hij terecht komt groot genoeg is om op te zitten of te staan. De meeste honden vinden het heerlijk om hoog te staan.
- Een 8 lopen of slalommen, een kunst om de hond zowel in de binnenbocht als buitenbocht naast je te houden. Dit vereist wel enig oefening en dus geduld.
- Maak jouw hond mentaal stabieler door hem op verschillende ondergronden te laten lopen. Dat werkt ook fysiek door, hij krijgt meer grip op de ondergrond. Lopen over een wiebelende brug over een sloot is een moeilijke opgave, maar kan geleerd worden.
- Traplopen, ook onderweg en in de natuur kun je trappen tegenkomen. Vindt jouw hond dit eng, leg op elke trede iets lekkers en begin met een trap met weinig treden.
- De meeste oefeningen en activiteiten zul je aangelijnd doen, het vervolg is een hond die opdrachten onaangelijnd kan uitvoeren op plekken waar dat geoorloofd.
Tip 1:
Oefen nooit langs de weg met een niet aangelijnde hond. Ook al luistert jouw hond prima, weggebruikers kunnen schrikken als ze een hond los zien lopen.
Tip 2:
Oefen op plekken waar jij en jouw hond geen overlast bezorgen. Niet iedereen is gecharmeerd van honden die los in het bos lopen en daar activiteiten doen.