blaffende-hond-bezoek
Opvoeden
Inge Vos
Opvoeden
06/06/2024

Hoe kan ik mijn hond leren niet te blaffen bij bezoekers?

06/06/2024

Veel mensen vinden het fijn dat de hond blaft als er iemand aan de deur belt of op eigen terrein komt.

Als minder prettig wordt het ervaren als de hond blijft blaffen als er bezoek komt en je elkaar niet kunt verstaan.

Het is de bedoeling om de hond te laten stoppen als jij het bezoek binnen laat. Hij waakt totdat jij het als het ware van hem overneemt.

Je kunt hem dit aanleren door aan het blaffen en stoppen ervan een commando te koppelen. Daar begin je al mee als de hond nog erg jong is en het blaffen net heeft “ontdekt”.

Het is afhankelijk van het ras van de hond of het is waker is, hoewel de meeste honden blaffen als er bezoek komt, de postbode aan de deur staat of als er mensen langs het huis lopen. Je kunt je erdoor veilig voelen als de hond blaft bij bekend of onbekend bezoek.

Om geen overlast te geven houd je het blaffen graag binnen de perken. Dat kan door hem de commando’s “luid” en “stil” te leren. Het blaffen bestraffen is niet aan te raden, want een gevoelige hond zal dan wellicht ook niet meer durven blaffen als er onraad is.

Ook het bezoek informeren

Je kunt het bezoek informeren over het feit dat je met de hond aan het trainen bent om hem te laten stoppen met blaffen als er mensen op visite komen. Vraag het bezoek de hond niet aan te halen als ze binnenkomen, want veel honden blaffen uit enthousiasme en om aandacht te krijgen. Krijgt hij geen reactie (een aai) op zijn actie (het geblaf) dan is de lol voor hem er snel af. Honden leren snel, met de medewerking van bezoek is het geblaf snel onder controle.

Waarom blaft een hond?

Een hond kan om diverse redenen blaffen: van opwinding (hé bezoek, leuk om mee te spelen), uit enthousiasme (aandacht), uit angst (hij schrikt van de bel) of hij reageert op jou.

Wat te doen als er bezoek aanbelt?

Instrueer het bezoek om de hond bij binnenkomst te negeren. Stuur de hond naar zijn plaats. Dat moet wel geoefend worden. Het is moeilijk voor de hond om het bezoek niet verwelkomen. Op zijn plaats krijgt hij een kluifje of een kong, waarmee hij even bezig is. Zijn grootste enthousiasme is dan voorbij en hij zal rustig naar het bezoek lopen.

Alles wat je aandacht geeft groeit, dus hoe minder jij aandacht geeft aan het blaffen des te sneller het zal verminderen. Jouw reactie en gedrag zijn hierbij van belang, reageer niet opgefokt en niet boos. Je moet laten zien dat alles oké is en zelf heel rustig blijven.

Geef de hond zelfvertrouwen en het gevoel dat hij zich niet hoeft op te winden als er bezoek aanbelt. Laat hem in de plaats van ongewenst gedrag (het geblaf) iets leuks doen. Zoals gezegd is een kluifje of kong prima, maar ook een snuffelmat is een leuk alternatief, waar hij even mee bezig is. Door zijn neus te gebruiken beloont hij zichzelf met iets lekkers.

Reacties