Wat kan ik doen als mijn puppy ’s nachts huilt?
Een huilende, piepende of jankende puppy is overdag niet erg gezellig, niet voor jou en ook niet voor de buren.
Een huilende puppy in de nacht is nog vervelender, omdat dit geluid dan als enige te horen is en door merg en been gaat.
Dat wil je niet, maar hoe ga je dat gedrag ombuigen. Hoe ga je ervoor zorgen dat de puppy niet huilt?
Waarom huilt de puppy?
Probeer er op de eerste plaats achter te komen waarom de puppy huilt. Ken je de oorzaak dan is het eenvoudiger om het te voorkomen. Mogelijke oorzaken van huilen in de nacht zijn:
- Zich alleen voelen
- Moeten plassen of poepen
- Hij mist het nest en de warmte van zijn moeder, broertjes en zusjes
- Hij heeft honger of dorst
- Hij komt niet in slaap door teveel indrukken overdag of juist door te weinig activiteiten
- Hij wil aandacht
- De puppy is ziek of heeft pijn
Laat de pup rustig wennen
Wanneer een puppy huilt omdat hij zich alleen voelt, zet zijn mand of bench naast je bed, zodat hij jouw aanwezigheid voelt. Soms is dat voldoende.
Wil je hem niet op de slaapkamer, ga zelf bij hem in de kamer of op een andere slaapplek liggen en bouw dit straks af als hij gewend is aan zijn nieuwe situatie. Dit zal vooral nodig zijn de eerste week dat hij bij je in huis is.
En weet dat de puppy niet huilt, piept of jankt om niets, het heeft een reden en die reden is niet om jou te pesten.
Moet hij plassen?
Als hij moet plassen of poepen kan hij dit aangeven door te huilen. Neem hem mee naar buiten en laat hem zijn behoefte doen. Ga niet met hem spelen, plassen/poepen en weer naar bed, zodat hij niet denkt “hé even huilen en dan mag ik spelen”. Ook een kleine puppy is al erg slim.
Heeft de pup het koud?
Als je denkt dat hij het koud heeft (zonder de warmte van het nest) en dat dit de reden is van het huilen, leg dan een warme deken in zijn bench of mand.
Heeft de pup honger?
Wanneer de puppy honger of dorst heeft kan dat ook een reden zijn om te huilen. Denk even na of hij overdag voldoende heeft gegeten en of er niet teveel tijd zit tussen de maaltijden.
Soms is een klein beetje voer voldoende en valt hij vervolgens tevreden in slaap.
Vermijd te veel prikkels voor een pup
Als de puppy overdag erg druk is geweest kan dat ervoor zorgen dat hij niet in slaap komt. Echter ook als hij te weinig beweging heeft gehad kan dat de oorzaak zijn dat hij niet kan slapen en dat er nog wat energie uit moet. Of dit het geval is weet jij het beste, jij weet wat hij de hele dag heeft gedaan.
Aandacht vragen
Ook puppy’s hebben het snel door wat ze moeten doen om jouw aandacht te krijgen. Misschien wil hij niet opgesloten zitten in de bench en is hij bang. Laat dan het deurtje open.
Is de pup ziek?
Je denkt er bij een puppy wellicht niet meteen aan, maar hij kan ook huilen als hij ziek is of pijn heeft.
Volg je gevoel
Nu je enkele redenen kent waarom een puppy huilt, kun je gemakkelijker te weten komen wat er in jouw situatie aan de hand is en daar een oplossing voor zoeken.
Realiseer je goed dat huilen, piepen, blaffen en janken communicatiemiddelen zijn voor de hond, hij heeft geen andere manier om je iets duidelijk te maken.
Word daarom vooral niet boos, maar toon jouw nabijheid, dat geeft hem vertrouwen.
Een baasje waar hij op kan rekenen en die komt als hij “roept” zorgt voor een goede band.