Hond uitlaten routine
Inge Vos
01/10/2024

Wat is een goede routine voor het uitlaten van de hond?

01/10/2024

De routine voor het uitlaten van jouw hond bepaal jij, uiteraard rekeninghoudend met de hond. Jij weet wat er het beste past in jouw persoonlijke situatie. Als je in ploegendiensten werkt of nachtdiensten draait dan zullen de tijden dat jij je met de hond kunt bezighouden anders zijn dan die van mensen met een baan van acht tot vijf. 

Regel iets voor de hond als je hem zelf geen aandacht kunt geven en niet of te weinig kunt uitlaten.  

Pup in huis en routine?

Als er een puppy in huis komt zul je hem als eerste zindelijk willen maken. Je wilt dat hij zijn plasje en poepje op een daarvoor bestemde plek buiten doet. 

Regelmaat (routine) is een must om ervoor te zorgen dat de puppy niet binnen plast of poept. Je zult de puppy de eerste weken elke twee uur buiten moeten zetten om hem de kans te geven om te plassen of poepen. 

Naarmate de puppy ouder wordt zal die tussentijd wat langer worden. Je krijgt snel door wanneer hij moet poepen, vaak gebeurt dat twee keer per dag ongeveer op dezelfde tijdstippen, om 7.00 uur in de ochtend en om 17.00 uur in de namiddag.

Uiteraard is dit tijdstip afhankelijk van de tijden dat de puppy zijn eten krijgt.

Routine ontstaat vanzelf

Er ontstaat een bepaalde routine in het eten en uitlaten van de hond. Eerst bij de puppy, later bij de volwassen hond zul je op gezette tijden met de hond naar buiten gaan. Het is van belang om deze routine van het uitlaten vol te houden, de hond went er aan. 

Laat hem overdag elke vier uur naar buiten, zodat hij de kans krijgt zijn behoefte te doen. ’s Nachts zal hij slapen, behalve de puppy die er ook in de nacht even uit moet soms 1 keer, soms 2 keer. Laat de hond om elf uur ’s avonds voor de laatste keer uit en hij zal doorslapen tot ongeveer 7.00 uur. 

Dit is mede afhankelijk van de tijd die jij meestal opstaat. Als jij een bepaald ritme aanhoudt, zal dat voor de hond ook gelden. Er ontstaat routine in het uitlaten van de hond.

Ritme en structuur

Op uur en tijd zijn eten om daarna te wandelen en te spelen
 (niet meteen na het eten, denk aan het gevaar van maagomdraaiing). De hond heeft het nodig dat jij tijd en aandacht voor hem hebt, dat je met hem wandelt en speelt en hem op tijd laat plassen en poepen. 


Kun je door omstandigheden niet zelf de hond uitlaten, vraag een betrouwbare en bekende kennis, buur of familielid het een keer van je over te nemen. Een hondenuitlaatservice is ook een optie. Laat de hond niet de hele dag aan zijn lot over zonder dat iemand zich over hem ontfermt.

Voorbeeld van een routine

en bepaalde routine voor het uitlaten van de hond moet passen in jouw dagelijkse leven, anders werkt het niet. Het kan er ongeveer als volgt uitzien:

  • 9.00 uur opstaan, zelf eten en hond eten geven, samen wandelen
  • 12.00 uur tussen de middag eet jij je lunch onderweg op, terwijl je de hond uitlaat en met hem speelt
  • 16.30 uur je hoofd leeg maken van de werkdag en met de hond naar buiten
  • 17.00 uur koken en hond eten geven
  • 19.30 uur wandelen en spelen met de hond  
  • 23.00 uur laatste keer van die dag plassen en/of poepen

De ene keer zul je langer of korter met hem lopen dan op een ander moment. Tijd nemen om te spelen hoort er ook bij.

De puppy, de oudere hond en de (chronisch) zieke hond zullen vaker naar buiten moeten. Geef ze die gelegenheid.

Waar laat jij de hond plassen en poepen?

Er zijn meerdere opties om de hond uit te laten:

  • Op eigen terrein, in de tuin op een speciaal daarvoor uitgekozen stukje grond, eventueel met hondentoilet.
  • Tijdens een wandeling op een uitlaatstrook of elders, ruim de poep op, dus zorg ervoor dat je altijd poepzakjes bij je draagt. Laat de hond niet overal plassen, men heeft er een hekel aan als de coniferen bruin worden van de honden die ertegen plassen.
  • Je kunt ook kiezen voor een hondentoilet binnen (bijvoorbeeld als je op flat woont of ziek bent) en een hondentoilet speciaal voor buiten.
Reacties