Trainen met puppy, beste tijd om te beginnen

Trainen met een puppy kan al heel snel nadat jij hem in huis hebt genomen. Uiteraard laat jij de puppy enkele weken aan zijn nieuwe omgeving en huisgenoten wennen, voordat je hem met nog meer nieuwe situaties kennis laat maken.

Overvraag hem niet! Een puppy is leuk, schattig, ondernemend en je bent benieuwd wat hij allemaal al kan. Je bent geneigd veel met hem te doen en dat is oké, mits je hem niet overprikkelt.

Een overprikkelde puppy wordt erg lastig, hij wordt te moe zonder zijn rust te pakken. Deze rust heeft hij hard nodig om te groeien en om alle indrukken goed te kunnen verwerken. Geef hem voldoende rust. Heb je kinderen, let er op dat ook zij hem op bepaalde tijden met rust laten. Een vaste slaapplek kan daarbij helpen.

Een puppy leert snel

De puppy leert veel als hij bij je in huis komt, zonder dat je dit als training zult zien. Zelfs bij de fokker heeft hij al veel geleerd. Er zijn fokkers die het gehele nest bijna zindelijk hebben gemaakt, voordat ze naar de nieuwe eigenaar gaan, maar dat is per fokker anders.

Zoals gezegd leert de puppy elke dag nieuwe dingen, logisch want alles is nog nieuw voor hem en de eerste keer dat hij iets meemaakt, realiseer je dit. Luisteren en komen als je hem roept, het klinkt zo eenvoudig maar het moet allemaal geleerd worden. 

Nu is dit wellicht een slecht voorbeeld, want het lijkt alsof puppy’s meteen luisteren als je roept. Ze lopen namelijk de hele dag achter je aan, ze zijn graag bij je. Ze zoeken warmte, houvast en eten. Hoe je omgaat met de puppy is vanaf de eerste dag belangrijk.

Samen leren

Het leren van een puppy zal in het begin bestaan uit het spelen met jou, de andere huisgenoten en eventueel andere huisdieren. Noem het opvoeden in plaats van trainen als je graag onderscheid wilt maken.

Een puppy is leergierig en leert snel.
Hij heeft fysieke en mentale uitdaging nodig om zich niet te vervelen. Dat kun je hem thuis bieden door veel met hem bezig te zijn en hem spellen en puzzels aan te bieden op zijn niveau en door samen een cursus of training te volgen.

Kijk welke training hij als (jonge) hond kan volgen

Al vanaf 9 weken kun je met jouw hond naar een puppytraining. Bij alle trainingen geldt dat het aandacht hebben voor de begeleider en plezier in het “werken” vooropstaat. Trainen met een jonge hond betekent kort trainen en geen complexe oefeningen doen.

De spanningsboog van een puppy is kort. Haal je een volwassen hond in huis en moet hij nog veel leren ook dan kan een puppycursus een goed begin zijn. Je kunt vaak zien waar de interesses en de aanleg bij de hond liggen, daarmee kun je dan bij het zoeken naar een geschikte training rekening houden.

Welke training kies jij?

Welke training je gaat doen en hoe snel diverse cursussen en trainingen elkaar opvolgen ligt aan de tijd die jij er ook thuis aan kunt besteden.

Tijdens de training leer je hoe jij de hond wat moet aanleren.

Je krijgt er tips. De rest dien je thuis te doen. De leeftijd van de puppy of volwassen hond om bij een cursus in te stappen is niet belangrijk. Kijk naar zijn mogelijkheden en conditie.    

Is er een verschil tussen opvoeden en trainen?

Opvoeden doe je vanaf dag 1 dat jij de puppy in huis hebt. Hij moet alles, ja echt alles nog leren en ervaringen opdoen. Ritme, structuur en regelmaat zullen je helpen en de puppy ook. Hij zal snel door hebben wat je van hem verwacht, ook al zal daarvan in de puberteit niet veel meer terug te zien zijn. 

Troost je en houd moed, want dit gaat voorbij. Deze dwarse puber wordt straks weer jouw gehoorzame hond.

Hij lijkt alles te zijn vergeten als hij puber is, maar dat is slechts tijdelijk. Alle energie, aandacht en tijd die je er in stopt heeft zin. Ook als je een volwassen hond in huis neemt.

Opvoeden doe je continu

Opvoeden gebeurt de hele dag door, bij alles wat jullie samen doen. Trainen is een hoofdstuk apart. Je kunt iets nieuws gaan trainen als hij de basisbegrippen kent, ten minste het is wel erg handig als dat zo is. Met trainen ga je een stukje verder dan de huis tuin en keuken gehoorzaamheid: hier komen, zitten, blijven, volgen.

Je kunt zelf een training uitzoeken die bij de karaktereigenschappen van de hond passen.

Laat de Herder speuren, ga met een Border Collie circuits lopen, ook met een cursus behendigheid daag je dit ras voldoende uit. Bekijk online het aanbod aan hondencursussen en trainingen. Ga een keer kijken voordat jij je inschrijft om te zien of dit is wat je wilt voor jouw hond.  

Opties trainingen

Online kun je lezen welke cursussen er mogelijk zijn voor honden van verschillende leeftijden en interesses. Oefen je niet graag in een groep dan kun je online een cursus volgen. In een groep is voor de sociale contacten aan te raden, voor de hond en voor jezelf. Gehoorzaamheidstrainingen zijn er in verschillende gradaties.

Welke cursus?

Je begint met de puppycursus en gaat steeds een stapje verder GG1, GG2 en GG3, naargelang jullie allebei gemotiveerd zijn en blijven. Erg leuke cursussen voor de hond zijn ook behendigheid, dogdance, flyball, canicross en pakwerk. Over laatstgenoemde bestaan veel vooroordelen. Lees online hoe de aanpak is en oordeel zelf. Informeer en kijk of een cursus/training, die jij hebt uitgezocht wat voor jullie is.

Goede conditie eigenaar

Voor bepaalde trainingen dien jij als begeleider ook in een goede fysieke conditie te zijn (een voorbeeld is canicross).

Een cursus geeft de hond veel fysieke en mentale uitdaging en als het goed is veel plezier.  

Nog een tip!

Kijk altijd naar de hond, zijn conditie, zijn bouw, zijn interesse als je een training voor hem uitzoekt. Als je rekening houdt met de karaktereigenschappen van jouw hond en op zijn tempo traint zul je de beste resultaten behalen. Het beste resultaat is uiteraard een tevreden hond.