Oudduitse herder –  alles wat je wil weten over dit mooie ras
Energie
Ralph Siebers
Energie
04/27/2021

Oudduitse herder - alles wat je wil weten over dit mooie ras

04/27/2021

Oudduitse herder

De Oudduitse herder, een prachtig ras waar veel mensen een groot fan van zijn. Dit ras is geen Duitse herder, ze hebben wel veel gemeen met elkaar, maar er zijn ook duidelijke verschillen. Dit bespreken we onder andere in dit artikel.

Een Oudduitse herder is een leuke hond, ze zijn stabiel, vrolijk, spontaan en veelal zelfverzekerd. Het is een ras wat voor zijn baas en de andere gezinsleden op komt. Ze houden de roedel ook graag bij elkaar.

Karakter Oudduitse herder

Even wat meer informatie over het karakter van de Oudduitse herder. Het zijn namelijk erg gehoorzame honden, ze zijn beschermend, maar ook loyaal en moedig. Ze zijn erg waakzaam, zachtaardig en zelfverzekerd.

Levensverwachting

De Oudduitse herder wordt gemiddeld 10-14 jaar oud.

Schofthoogte

Bij de schofthoogte wordt er een onderscheid gemaakt in reutjes en teefjes:

  • Reuen hebben een schofthoogte van 60 tot 68 cm.
  • Teefjes hebben een schofthoogte van 55 tot 63 cm.

Gewicht

Ook bij het gewicht maken we een onderscheid tussen reuen en teefjes:

  • Reuen wegen gemiddeld 35 en 50 kg.
  • Teefjes wegen tussen de 25 en 40 kg.

Vacht

De vacht van de Oudduitse herder is lang en kan diverse kleuren hebben. Je hebt bijvoorbeeld helemaal zwarte Oudduitse herder, maar je hebt ook wolfsgrauw en zwart/bruine Oudduitse herder. Ze hebben een langere vacht dan de gewone Duitse herder, dit geeft ze ook een andere uitstraling.

Gedrag Oudduitse herder

Een Oudduitse herder kan ingezet worden met verschillende doeleinden, zoals als waakhond of speurhond. Sommige mensen hebben hem echt als gezelschapshond. Er zijn zelfs een aantal honden van dit ras opgeleid tot blinde geleide hond. Ook worden ze ingezet als verdedigingshond en als diensthond.

Opvoeding Oudduitse herder

Het is altijd een kunst om een hond goed op te voeden. Over het algemeen is de Oudduitse herder een ras wat goed op te voeden is. Ze zijn gehoorzaam, leren graag en werken graag voor je.

Maar je moet gedurende de opvoeding als baar ook wel sterk in je schoenen staan. De hond kan namelijk een sterke eigen wil hebben. Het gaat er om dat je consequent bent en dan zal de hond snel naar je luisteren.

Verzorging Oudduitse herder

De vacht van de Oudduitse herder vraagt wel de nodige aandacht. Borstel sowieso je hond niet te vaak, maar ook niet te weinig. Hoe zit het dan precies? Zorg om te beginnen dat je de juiste materialen hebt om de vacht van de hond te verzorgen.

De Oudduitse herder zal gemiddeld twee keer per jaar in de rui zijn. Je zal dan volop hondenharen tegenkomen in de woning. Je kunt dan zelf de hond een keer goed borstelen, of je laat de vacht een keer trimmen bij een professional uiteraard.

Beweging

Het is belangrijk dat je trouwe viervoeter voldoende beweging krijgt. Natuurlijk ga je met een pup geen uren wandelen, je moet het namelijk rustig opbouwen. Maar met een volwassen Oudduitse herder kun je vele kilometers maken.

De meningen zijn er over verdeeld waar je wel of geen Oudduitse herder kunt houden. Als je een appartement hebt, zou je kunnen denken dat het geen aanrader is. Maar als je voldoende naar buiten gaat samen en de hond maakt de nodige meters, dan zal hij binnen rustig zijn en is het een prima mogelijkheid.

Voor de hond zou het misschien fijner zijn als je een woning hebt met een tuin, zodat hij overdag ook lekker alleen naar buiten kan. Maar niet iedereen heeft deze optie, maar als je veel gaat wandelen, zijn er dus veel meer opties om het ras een goed thuis te bieden.

Reacties