duitse-herder-en-kinderen
Opvoeden
Ralph Siebers
Opvoeden
01/05/2022

Honden en verwarming - DuitseHerder.net

01/05/2022

Een hond heeft het snel te warm

Ligt jouw hond in de winter ook zo te hijgen als de verwarming aan staat? Vervelend is dat. Zet de thermostaat een graadje lager, een hond heeft het snel te warm. 

Jij went er snel aan dat de kamertemperatuur een graadje of twee lager is of je legt ’s avonds een heerlijke plaid over je benen. 

"Meer bewegen helpt ook als je het snel koud hebt. Loop dat extra blokje met de hond en je hebt het niet meer zo snel koud dan wanneer je passief op de bank zit"

Goed voor jou en de hond. En je huis minder warm stoken scheelt je ook in je portemonnee, nu de gasprijzen de pan uitrijzen. 

Er is ook een andere kant van het verhaal, namelijk dat een hond graag lekker warm ligt, maar niet te warm, zet daarom zijn mand niet tegen de verwarming en niet direct voor de openhaard. Extreme kou is iets om de hond extra in de gaten te houden.

Een verwarming zorgt voor droge lucht

Een hond die nat is en de kou in gaat is meer vatbaar voor die kou. Droog hem goed af met een speciale honden handdoek, voordat je naar buiten gaat of wacht totdat hij droog is. 

Sommige mensen geven honden een jasje tegen de kou buiten en een badjas na het afdrogen. 

Houd de luchtvochtigheid in huis met een hygrometer in de gaten voor jezelf en de hond. Als de verwarming aan staat heb je snel last van droge lucht, een luchtbevochtiger is de oplossing.

Verwarmen en verharen van je hond

Naast veel hijgen in een te warme kamer kan ook de vacht van een hond last krijgen van warme en droge lucht en daardoor het gehele jaar door verharen. 

"Echter verharen kan ook veel andere oorzaken hebben en de echte oorzaak is vaak moeilijk vast te stellen"

Doe wat je gezonde verstand je ingeeft, uiteraard kleed jij de hond niet aan als het niet erg koud is en zorg je ervoor dat hij niet te lang nat blijft rondlopen. Je zorgt voor een goede en schone slaapplek met de juiste ventilatie, maar zonder tocht.      

Honden en vloerverwarming

Vloerverwarming zal ook de slaapplek van de hond verwarmen. Dus niet zo’n fijn idee als jouw hond het snel warm heeft, ook niet fijn voor de vacht. 

Kun je de vloerverwarming apart regelen in de huiskamer, hal en keuken? Dan kun je deze uitzetten op de slaapplek van de hond. 

Zo niet dan kun je overwegen om de honden slaapplek op een verhoging te zetten. De hond zal zelf de fijnste plek kiezen als je hem daartoe in staat stelt. 

Overdag kan een hond uiteraard lekker buiten zijn, toch? En dat is toch de meest fijne plek voor honden om zich te bewegen. Wist je dat je een dierenverblijf buiten kunt verwarmen met infrarood verwarming?

Warmtemat en warmtekussen

Ligt jouw hond in huis op een koude stenen vloer, koop een warmtemat of warmtekussen. Deze zijn online te koop, vergelijk de prijzen bij de verschillende aanbieders, zodat je niet teveel betaalt. Let op de veiligheid van dergelijke matten en kussens. 

Heeft jouw hond vachtproblemen, overleg met de dierenarts of een verwarmde slaapplek aan te raden is

Heb je een zieke of oudere hond dan zul je wellicht de temperatuur in huis wat moeten bijstellen of de hond een extra voorziening geven zoals een warmtemat. 

"Vermijd in alle gevallen dat de hond op de tocht ligt, dat geldt voor alle huisdieren"

Zoek je een nieuwe comfortabele slaapplek, mand, kussen, kist, matras voor jouw hond, online vind je een enorm groot aanbod.

Tip: heeft jouw kamer vloerverwarming kies dan voor een honden slaapplek op pootjes, zodat de onderkant van de mand niet direct op de vloer ligt.

Reacties