hond-en-sneeuw-tips-tegen-kou
Opvoeden
Inge Vos
Opvoeden
02/08/2024

Hond en winterse omstandigheden

02/08/2024

Een prachtig wit landschap nodigt je uit om met de hond eropuit te gaan. Goed aangekleed ga je samen wandelen. Je trekt schoenen of laarzen aan waarmee je niet uitglijdt. Er wordt goed gezorgd voor mensen die graag de sneeuw ingaan in eigen land of naar de wintersport, er is van alles te koop om je comfortabel warm en droog te houden. 

Neem jij jouw hond mee, neem dan ook voor hem de juiste voorzorgsmaatregelen, ook een hond kan ziek worden.

Voorzorgsmaatregelen hond in de sneeuw

De hond zal door het dolle heen zijn als hij door de sneeuw kan rennen. Wat veel honden echter ook doen is sneeuw eten. En dat is niet zo prettig. Hij kan er flink ziek van worden als hij er veel van eet. Verse sneeuw komt ijskoud in zijn maag en dat zorgt voor maag- en darmklachten. 

Nog meer klachten geeft sneeuw die gemengd is met strooizout. Let goed op jouw hond, dat hij geen sneeuw eet. Een ander gevaar voor een hond in de sneeuw is het zout of de pekel die tussen zijn tenen terechtkomt en voor irritatie zorgt, vooral als hij wondjes heeft. 



Ook sneeuw die tussen de tenen ijsklontjes vormt zorgt voor overlast, de hond zal mank gaan lopen.

Deze ongemakken kun je eenvoudig voorkomen door de hondenpoten in te smeren met vaseline (let op dat er geen toevoegingen zijn gebruikt bij de vaseline of gebruik speciale potenbalsem) Je kunt de hond ook schoentjes of sokken aantrekken. 


Hij zal er wel aan moeten wennen. Honden met een dichte vacht, die een goede ondervacht hebben, zullen het niet zo snel koud hebben. Heeft jouw hond een dunne of geen ondervacht of is hij kortharig overweeg in dat geval een hondendekje of jas aan te schaffen. Ook voor senior kan dat comfortabel zijn.  

Hond en ijs

Ondergelopen weilanden, vijvers en sloten zorgen voor schaatspret als het voldoende heeft gevroren. Voor een hond is lopen op ijs echter zeer gevaarlijk. Ook hij kan wat breken. Ook op straat bestaat die kans. Ga niet met de hond rennen en neem hem ook niet aangelijnd mee aan de fiets. Het ijs en de gladde wegen zijn meestal van korte duur. Pas de activiteiten met de hond aan de weersomstandigheden aan. 

Je zult wat vaker thuis zijn en wellicht ook binnen. Om de hond tevreden te houden kun je hem binnenshuis een hondenspel laten doen of een hondenpuzzel laten oplossen. Het is echt de moeite waard dit jouw hond te gunnen. Je zult er ook zelf veel plezier aan beleven. Kijk eens hoe slim hij is als hij weer een puzzel heeft opgelost en naar een volgend level kan.

Hond en vrieskou

Wanneer jouw hond gewend is om vaak naar buiten te gaan door weer en wind dan zal hij niet snel last hebben van de kou, hij is immers in beweging als je er met hem opuit gaat. Anders is het wanneer hij buiten in een ren met binnenhok verblijft. Hij zal dan veel liggen. 

Zorg dat hij uit de wind, vorstvrij en droog kan gaan liggen. Is de vorst extreem, laat hem zeker in de nacht binnenshuis slapen, een hond kan namelijk ook onderkoelings- of bevriezingsverschijnselen krijgen. Bekijk het aanbod online van fraaie hondenrennen met binnenhok, wellicht staat er een leuk model voor jouw hond bij.  

Hond en onderkoelings- en bevriezingsverschijnselen

Wanneer een hond onderkoeld is of bevriezingsverschijnselen vertoont raadpleeg meteen de dierenarts, het kan zeer gevaarlijk en zelfs levensbedreigend voor hem zijn. Extra zorg is nodig. Onderkoeling en bevriezingsverschijnselen herken je aan de volgende symptomen:

Bij onderkoeling zijn dat:

  • een zwakke ademhaling die oppervlakkig is;
  • hij is futloos, wil niet spelen, hij vertoont afwijkend gedrag;
  • hij rilt;
  • hij voelt koud aan.

Er is sprake van onderkoeling als de temperatuur onder de 37 graden is gezakt. Onderkoeling ontstaat niet van het ene op het andere moment, het gaat geleidelijk aan. Een puppy, een zieke of oude hond zal eerder last hebben van onderkoeling. Ook het ras is een bepalende factor denk aan de Boxer en Dobermann, zij en nog vele andere rassen hebben nauwelijks of geen ondervacht. 

Onderkoeling kan leiden tot luchtweginfecties, maag- en darmproblemen en blaasontsteking. 

Puppy en hond trainen

Belangrijke tip

Zorg er tijdens koude omstandigheden voor dat je de hond goed afdroogt. Er zijn speciale droogdoeken voor honden die het je eenvoudig maken. Ze drogen de hond goed af en zijn zelf ook snel weer opgedroogd. Handig om in huis te halen. Bestel deze eenvoudig online om snel te kunnen gebruiken.  


Bevriezing van bepaalde delen van de hond zie je aan de verkleurde huid.

Wat moet je doen als je dit constateert?

  • Ga met de hond naar een warmere omgeving.
  • Masseer de bevroren plek heel voorzichtig met een warme zachte doek.
  • Geef hem lauw water te drinken.
  • Rol hem in een deken.
  • Ga meteen naar de dierenarts (vertel dat het spoed is als je telefonisch een afspraak moet maken).

Kortom maatregelen die je voor de hond treft in de winter

  • Je laat hem geen sneeuw eten (houd hem aangelijnd, dan houd jij de regie), grote kans op darm/maagproblemen bij het eten van sneeuw (en pekel).
  • Verzorg de poten en voetzooltjes extra goed door ze in te smeren met vaseline of potenbalsem om ijsklontjes te voorkomen.
  • Na elke wandeling voetzooltjes controleren op wondjes en op ijs en pekel.
  • Ga niet met de hond rennen en laat hem bij gladde wegen niet langs de fiets lopen.
  • Laat de hond nooit op het ijs lopen, ook hij kan wat breken.
  • Misschien overbodig om te vermelden, maar laat hem niet zwemmen.
  • Ligt de hond altijd of vaak buiten, geef hem een droge, vorst- en windvrije plek. Zorg dat hij niet direct op de grond ligt (denk aan een vlonder in zijn binnenhok). Zorg dat hij water bij kan, dat bevriest buiten, dus vaker controleren. Bij extreme omstandigheden haal je hem naar binnen.
  • Laat hem niet te lang (alleen) buiten bij extreme kou, houd hem buiten in beweging. Loop in plaats van één keer per dag een grote afstand bij extreme weersomstandigheden vaker per dag maar dan korter.
  • Verveelt de hond zich in huis, geef hem een kauwstaafje, een hondenspel of hondenpuzzel, waarmee hij zichzelf even zal vermaken. Hij zal het prettig vinden als jij gezellig bij hem komt zitten.
  • Geef hem een warm dekje of jasje aan als je naar buiten gaat, zeker de puppy en de zieke of oudere hond, zij hebben het eerder koud.
  • Vraag advies aan de dierenarts bij onderkoeling en bevriezingsverschijnselen van de hond.

puppy bewegen

Reacties