hoe moet ik een Duitse herder africhten?

Duitse herder africhten – inhoudsopgave:

Hoe moet ik een Duitse Herder africhten?

De zin ‘hoe moet ik een Duitse Herder africhten?” heeft wellicht een ietwat negatieve klank voor de hondenliefhebber. Toch betekent africhten niets anders dan het onder alle omstandigheden leren luisteren naar de begeleider.

“Africhten is het opvoeden van een hond, maar gaat wel iets verder dan de basiscommando’s, die je voor een huishond nodig hebt: zit, af, blijf en volg”

De term een Duitse herder africhten gaat over de politiehond, de bewakingshond, de drugshond, de hulphond, allemaal bijzondere honden met een speciale missie.

Je zult zeker vanuit de nieuwsberichten wel voorbeelden kennen wat deze speciaal afgerichte honden allemaal kunnen. Ze redden mensen, ze sporen mensen en drugs op, ze helpen bij demonstraties om de menigte in toom te houden. Ook houden ze mensen staande die er vandoor gaan, nadat zij een misdaad hebben begaan.

Kortom: deze afgerichte honden zijn onmisbaar voor politie, opsporings- en bewakingsdiensten. Ook zijn het fijne hulphonden, voor blinden bijvoorbeeld en mensen met een andere beperking. Duitse herders zijn namelijk baasgericht en intelligent.

“Wanneer een hond veel lichamelijk werk moet doen dan zal vaak voor een ander ras of een andere herder dan de Duitse herder worden gekozen, zijn grootte en bouw zijn dan niet zo geschikt. De Mechelse herder is daarvoor een prima hond”

Voorwaarden voor het africhten van een Duitse herder?

Het africhten van de Duitse herder begint met het heel veel spelen met de puppy die straks gebruikt gaat worden als werkhond. Het is belangrijk dat je een puppy kiest uit de werklijn.

Maak veel werk bij het uitzoeken van een geschikte puppy bij de juiste fokker. Een goed begin is het halve werk, ook in dit geval.

De band met de begeleider/eigenaar van de hond moet goed zijn voor optimaal resultaat tijdens het africhten. Die band wordt gesmeed op de puppyleeftijd, besteed daar veel tijd aan en steek daar veel energie in. Je krijgt dit dubbel en dwars terug als je met hem of haar straks aan het echte werk begint.

Kom je er zelf niet uit de juiste fokker te vinden of twijfel je? Vraag de Vereniging van Duitse Herders om advies of neem een kijkje bij een hondenclub en vraag waar zij haar honden vandaan heeft. Er zijn ook kruisingen, die prima geschikt zijn om af te richten. Laat je informeren bij de kenners.

Het africhten van de Duitse herder

Zoals eerder vermeld is veel spelen met de hond belangrijk, tijdens het spel bouw je een band op en leert de hond erg veel. De hond gaat straks graag voor je werken. Jij ziet het als werk, voor de hond is het spel, waarin hij/zij energie kwijt kan. De hond dient graag voor je werken, pas dan is het oké.

De hond mag zeker niet bang van je worden, omdat je te veeleisend, je geduld verliest of te streng bent. Het africhten is een samenwerking tussen begeleider en hond.

Je dient jouw hond goed te kennen, want de ene hond is gevoeliger dan de andere. En de ene hond zal een “hardere” aanpak, liever gezegd een strenger commando nodig hebben dan de andere. De ene hond zal ook eerder afgeleid zijn dan de andere.

Je hoort daar als goede begeleider rekening mee te houden en er eerst aan te werken dat de voorwaarden om jouw hond af te richten voor een bijzondere taak optimaal zijn.

“Begin niet te jong met een heleboel eisen, laat de hond spelenderwijs van alles leren en ervaringen opdoen”

Waar ga je heen om je hond af te richten?

Je kunt zelf je hond africhten, maar dat kan ook in groepsverband, bij een hondenclub afhankelijk van het gestelde doel.

Een hond die wordt afgericht om een terrein te bewaken zal andere lessen volgen dan een hond die iemand met een beperking gaat begeleiden. Vraag info op, online vind je een heleboel adressen waar je terecht kunt.

Heb je een goed adres gevonden bij jou in de regio, ga dan eerst een keer kijken voordat jij je definitief aanmeldt. Er zijn ook hondenscholen en instituten, die honden opleiden met een speciaal doel.

Hier wordt het woord africhten niet genoemd, maar opleiden. Dat geeft wellicht ook beter aan, dat er veel moet worden geleerd door de hond en de begeleider.

Beste manier om een Duitse herder af te richten?

Een Duitse Herder africhten of noem jij het liever opvoeden? Toch is er wel een verschil. Bij het woord opvoeden denk je aan een huishond die goede manieren moet leren, zodat hij prima in huis gehouden kan worden.

Bij het africhten van een Duitse Herder denk je meer aan de Duitse Herder als werkhond, die getraind (afgericht) wordt om met de politie, de marechaussee, de boswachter of de douane op pad te gaan.

Een hond die klaar wordt gemaakt wanneer er actie gevoerd moet worden om mensen aan te houden, in bedwang te houden, om mensen of voorwerpen te bewaken en allerlei andere belangrijke taken.

“Een afgerichte hond is de rechterhand van degene die met hem werkt, zijn wapen kun je wel zeggen”

Heb je weleens een training gezien? Dan zie je hoe graag deze honden werken voor hun begeleider. Het ziet er soms bijzonder hard uit, maar deze honden worden getraind om zich in allerlei moeilijke omstandigheden staande te houden.

Welke Duitse Herder is geschikt om af te richten?

Wil jij een Duitse Herder aanschaffen om hem af te richten, dan kies je er een uit de werklijn en niet uit de showlijn.

De Herder uit de werklijn heeft in de meeste gevallen een pittiger karakter dan een Herder uit de showlijn, die meer geschikt is als huishond.

Het is essentieel dat er niet teveel natuurlijke driften van de Duitse Herder erin worden gefokt. Een betrouwbare fokker die kennis heeft van zaken is daarbij een belangrijke factor. Deze kent de honden waarmee hij of zij fokt en zal daar steeds rekening mee houden.

Als jij je afvraagt welke herder geschikt is en plannen hebt in die richting, dien je ook bij jezelf te rade te gaan of jij geschikt bent een hond af te richten? Ga een keer kijken bij een training. Hoe ervaar je dat? Past dit bij je?

Het africhten van de Duitse Herder

Het africhten van jouw Duitse Herder kun je zelf doen in je achtertuin (je behaalt dan geen diploma’s of certificaten).

Het is beter om je aan te sluiten bij een vereniging, zodat de hond om kan leren gaan met de vele prikkels die dat met zich meebrengt.

Voordat een hond klaar is om te worden afgericht als politiehond en dergelijke moet hij alle basiscommando’s perfect opvolgen.

“De hond zal als puppy in het gezin opgroeien voor de sociale vaardigheden, want ook die zijn belangrijk. Hiermee zul je ongeveer een jaar bezig zijn”

Een puppycursus is aan te bevelen. Naast het feit dat de hond veel leert in dat jaar, leer jij de hond door en door kennen, hetgeen ook erg belangrijk is.

Vervolgens ga je een hondenschool kiezen of een politiehondenvereniging. Het ligt eraan waarvoor de hond wordt afgericht is dat bijvoorbeeld speurwerk, dan kies je specifiek voor die opleiding.

De hond zal diverse lessen moeten volgen en een diploma of certificaat kunnen behalen. Het is hard werken voor zowel de hond als de begeleider om voldoende punten te behalen voor een diploma.

Online kun je filmpjes bekijken hoe een en ander in zijn werk gaat, maar ook bij een hondenvereniging kun je gaan kijken. Let op: er wordt hier consequent gehandeld en opgetreden, doch het slaan van de hond hoort er echt niet bij.

Lukt het even lukt?

Stop met trainen als het even niet lukt. Ook een hond kan niet lekker in zijn vel zitten. En omdat het belangrijk is om positief een cursus te volgen kun je beter even een pas op de plaats maken als het niet lukt de hond te laten gehoorzamen.

Hij kan iets onder de leden hebben, er kan een loopse hond of wild in de buurt zijn dat hij ruikt, hij kan overvraagd worden. Hij kan het niet vertellen.

Een goede baas houdt rekening met het welzijn van de hond, dus stopt de training en gaat even met hem lopen bijvoorbeeld. Na een poosje krijg je de aandacht weer en gaat de hond weer graag voor je werken. 

Pakwerk

Een van de onderdelen van het politiehondenwerk is pakwerk. Je kent het wel, een man in een heel zwaar pak die wegrent, waarna de hond hem te grazen neemt als zijn begeleider het commando daartoe geeft.

De hond moet tevens op commando de man in pak weer loslaten en dat is een moeilijk onderdeel van deze oefening.

Soms loopt die man weg, soms fietst hij weg. Je begrijpt dat de man in pak daar speciale kleding voor draagt om zich te beschermen: bijtmouwen, beenstukken, hele pakken.

Kijk online daar staan alle artikelen die je hiervoor nodig hebt. Een politiehondenvereniging zal ze allemaal in de keet op het hondenterrein hebben liggen. Ook apporteren, blaffen op commando, speuren het kan allemaal in een training voorkomen.  

Duitse Herder minder vaak speurhond

De Duitse Herder is bekend en populair geworden door commissaris Rex. Deze populariteit is leuk, maar kent ook een keerzijde.

Er werden teveel Duitse Herders gefokt, dat kwam niet ten goede aan de gezondheid van dit ras, dat toch al veel erfelijke kwalen kent. En ook de prijs werd daardoor opgedreven.

De politie gebruikt tegenwoordig vaker de Mechelse Herder als speurhond, deze is meer wendbaar, flexibeler door zijn bouw.

Africhten Duitse Herder tot geleidehond

De Duitse Herder is een intelligente hond en daardoor prima geschikt om af te richten tot hulphond. Het is zoals gezegd een slimme hond, maar ook een hond die gevoelig is.

Het africhten moet op de juiste manier gebeuren, geen geschreeuw of gevloek, maar fout gedrag negeren en steeds weer goed gedrag belonen.

De Duitse Herder kan worden afgericht tot blindengeleidehond, tot hulp bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), signaalhond, psychische hulphond (bij autisme, angsten) en andere diensten.

“Wat veel mensen niet weten is dat zij een hulphond niet mogen aaien. Deze hond is aan het werk, elke afleiding hindert hem zijn taken goed uit te voeren”

Hij kan daardoor behoorlijk in de war raken en dat kan tot vervelende situaties leiden. Bijvoorbeeld als de hond zijn baasje niet op tijd waarschuwt voor een epileptische aanval, die aanstaande is.

Het is duidelijk zichtbaar op zijn tuig (harnas met beugel) als je te maken hebt met een hulphond. Maak geen enkel contact met deze honden, hoe mooi ze ook zijn en hoe dol je ook op honden bent.