De Duitse herder slaapt veel

Een Duitse herder pup slaapt veel en dat heeft hij nodig. Je hoeft er niet van te schrikken dat hij plots op een willekeurige plaats in slaap valt na het spelen. Pak hem op en leg hem op zijn eigen slaapplek, hij zal heerlijk verder slapen.

De ene keer zal hij wat langer of korter slapen dan de andere keer. Let er op als hij wakker wordt dat je hem buiten zet om te plassen, want ook dat doet hij als puppy erg vaak.

Hoe lang slaapt een puppy?

Het slapen zal minder worden als de puppy wat ouder wordt. Hij zal langer actief kunnen blijven. Kijk goed naar de hond en forceer niets.

“Als hij slaapt maak je hem niet wakker omdat jij tijd hebt voor een spelletje. Leer ook aan de kinderen van het gezin, dat ze hond met rust laten als hij slaapt”

Zo krijgen ze respect voor dieren, een dier is geen knuffel waarmee je speelt als jij daar zin in hebt. Ook trainen en oefenen met de jonge hond doe je als hij uitgerust is, even heeft gespeeld en alvast wat energie kwijt is. Hij is dan beter “hanteerbaar”.

Hoeveel uur slaapt de Duitse herder?

De volwassen Duitse herder neemt jouw ritme aan. Ben je veel weg, dan zal hij veel slapen. Ben je thuis dan onderneem je samen wat.

‘s Nachts zal hij doorslapen. Maakt hij je wakker dan moet je echt gaan kijken, want dan is er iets aan de hand. Hij hoort wat of moet zijn behoefte doen.

Een hond kan ook ziek worden en vaker moeten poepen/plassen of een keer moeten braken. Reageer op hem, hij roept je niet voor niets.

De oudere Duitse herder slaapt veel. Het is aan jou de taak om hem toch meermalen per dag in beweging te houden.

Het opstaan zal wat moeilijker gaan, toch is blijven liggen geen optie. Doe het allemaal wat rustiger aan, zodat hij een fijne oude dag heeft.

“Een goed hondenmatras kan wat verlichting geven bij gewrichtsklachten, gun hem dat!”

Duitse Herder en slapen – algemene info:

  • Honden slapen ongeveer de helft van een etmaal dus 12 uren, ’s nachts ongeveer 8 uren en overdag slapen ze meerdere malen, maar dan kort
  • De juiste balans tussen rust en bewegen is op elke leeftijd van de hond essentieel voor een goede conditie, zowel fysiek als ook mentaal
  • De hond neemt het ritme van de baas aan, ochtendmens of avondmens, de hond past zich aan
  • In de ochtend is de hond het meest actief na een nacht van rust
  • Een middagdutje is heel normaal, zeker bij warm weer kan dat dutje weleens wat langer duren, na de grootste hitte zal hij weer actief worden. Geef hem een koelmat, daar zal hij dankbaar gebruik van maken.
  • Het commando “plaats” kan ook op een andere manier worden gebruikt, namelijk in combinatie met een kledingstuk bijvoorbeeld. Je neemt een oude jas, broek of trui, een grote lap of iets dergelijks en gebruikt dit steeds om het commando “plaats” aan te leren. Het voordeel hiervan is dat je dit voorwerp op elke willekeurige plek neer kunt leggen, de plek waarvan jij wilt dat de hond er gaat liggen. Politiehonden wordt dit ook aangeleerd om voorwerpen te leren bewaken.

De Duitse herder en belang eigen plek

Zowel voor de hond als voor de baas is een eigen plek voor de puppy en later voor de volwassen hond erg prettig. Je kunt hem deze plek al van jongs af aan aanleren.

Valt hij op de keukenmat als puppy in slaap, dan leg je hem op zijn eigen plek. Je leert hem het commando “plaats”. Geef hem op die plaats zijn beloning of een botje om aan zijn kauwbehoefte te voldoen.

Deze plek zal hij zich herinneren als een fijne plek, een plek waar iets leuks gebeurt, waar hij iets lekkers krijgt. Dat kan een bench zijn, een hondenmatras, een mand. Gebruik deze plek nooit om de hond te straffen!

Voordelen eigen plek:

  • Daar vindt hij rust en wordt hij niet gestoord.
  • Fijn als je hem even apart kunt leggen als je iets wilt doen waar hij niet bij kan zijn.
  • Praktisch als er visite komt.
  • De Duitse herder puppy wordt een middelgrote hond, een eigen plek zorgt ervoor dat hij niet in de weg ligt. Kies deze plek met zorg uit, niet op de tocht, voor een deur of op plaatsen waar veel wordt gelopen.