Duitse herder en wandelingen
Een Duitse herder zal graag lange wandelingen met je maken, elke dag opnieuw. Goed voor jou en voor hem of haar. Bekijk hier hoe je een Duitse herder leert wandelen:
Duitse herder en wandelen:
Om te voorkomen dat jouw hond bepaalde plekken als zijn domein gaat zien als je telkens op dezelfde plek gaat lopen, is het belangrijk om ook van de bekende route af te wijken.
“De vele nieuwe indrukken en onbekende geurtjes maken hem of haar ook meer moe dan bij het rondje dat de hond blindelings kan lopen”
Duitse herder en wandelen zonder aan de riem te trekken
Ben jij ook zo jaloers als je mensen rustig ziet wandelen met een hond aan de lijn, zonder dat deze trekt? Zonder trekken aan de riem lopen, het is zo belangrijk en prettig voor de hond en voor jou.
De Duitse herder is een sterke hond, het is zaak dat je hem onderweg onder controle hebt, wat je ook tegenkomt. Daarvoor moet je heel veel oefenen en dan nog kan het gebeuren dat de hond blijft trekken. Op speciale hondencursussen wordt aan het keurig volgen naast de begeleider veel aandacht besteed.
Sommige honden echter leren het trekken nooit af. Overweeg in dat geval een hondentuig aan te schaffen. De hond kan daarmee minder kracht zetten. Het is het proberen waard. Een bijkomend doch belangrijk voordeel is dat de nekwervels van de hond minder worden belast.
Duitse herder aangelijnd of onaangelijnd wandelen
Het is zo fijn om de hond heerlijk zijn eigen gang te laten gaan. Hij bepaalt zijn eigen tempo, snuffelt waar hij wil en komt weer naar je toe gerend als je te ver van hem vandaan bent.
Op sommige plekken zal dat kunnen, al moet je die plekken wel gaan zoeken. En ook al is het een rustige plek die je hebt gevonden, dan nog kun je onverwachte dingen meemaken: een konijn dat over het pad schiet, een andere loslopende hond die op jullie af komt, wielrenners die voorbij razen, ruiters met paarden. Hoe reageert de hond in dat geval?
Ken jij je hond goed en weet je dat hij deze prikkels negeert of moet je de hond bij je roepen? Jij bent verantwoordelijk voor de hond en zijn gedrag, neem geen risico. Aangelijnd zul je een stuk meer ontspannen lopen en heb jij de situatie altijd in de hand. Op sommige plaatsen krijg je zelfs een boete voor het los lopen van je hond.
Aan de riem lopen
Leer je hond keurig aan de riem te lopen, daar heb je een hondenleven lang plezier van. Weet dat er altijd onverwachte momenten kunnen zijn dat de hond trekt, ben je daarvan bewust en blijf alert. Kijk goed om je heen om te zien wat er op je af komt.
“Vraag anderen hun hond aan te lijnen op openbare plekken, zodat iedereen er rustig en zonder stress kan wandelen”
Om te wandelen met je hond heb je een halsband, een riem of tuig nodig. Een halsband die goed past, die je eenvoudig om en af kunt doen en die niet te zwaar is. Let er ook bij een puppy op dat een halsband goed past, zodat hij niet ontsnapt. Ook deze halsband mag niet te zwaar zijn ter bescherming van hals- en nekwervels.
Dus ook hierbij geldt: geef de hond een halsband die perfect past. En ja, je moet tijdens de groei van de puppy enkele keren een nieuwe kopen. Let er bij de aanschaf van een riem op dat deze lekker in je hand ligt. Lange lijnen die op- en afrollen worden vaak gebruikt, maar heb je daarmee je hond altijd onder controle?
Tip: ga je een lange wandeling maken, neem voor jezelf en de hond water mee voor onderweg.
Duitse herder en leren wandelen
Goed voor jou en voor je Duitse herder om samen eropuit te gaan. Dat hoeven geen spectaculaire uitstapjes te zijn, wandelen is prima. De buitenlucht opsnuiven en voor de hond betekent het andere geurtjes ontdekken.
Als je aan dat laatste denkt, geurtjes ontdekken, begrijp je ook waarom rustig lopen aan de riem best moeilijk is voor een hond. Ze ruiken nieuwe geurtjes en willen steeds vooruit en verder, op naar de volgende boom of struik.
“Aan jou dan de moeilijke taak de hond te leren netjes aan de riem te lopen, zonder te trekken”
Begin er al op jonge leeftijd mee, als de hond nog een pup is. Oefen enkele keren per dag, dat is veel beter dan eens per dag erg lang. De spanningsboog van een pup is daarvoor te kort.
Sluit een oefening altijd af met een beloning, zorg ervoor dat het einde van de training een goede afloop kent. De hond onthoudt dat en zal de volgende keer weer enthousiast met je mee gaan wandelen.
Leren wandelen met de juiste halsband en riem
Een comfortabele halsband is een voorwaarde dat de hond zich prettig voelt met deze band om zijn hals. In het begin proberen alle puppy’s de halsband af te schudden. Het is iets vreemds en ook nog erg onwennig.
Laat de puppy na aankoop van de halsband eraan snuffelen en doe hem rustig om, niet te strak niet te los. Gebruik geen dwang en word niet boos als de puppy tegenstribbelt.
Doe het niet als je zelf wat gestrest bent, wacht op een rustig moment in het belang van allebei. Denk je eens in dat er iemand bij jou iets om je nek/hals hangt, iets dat er precies omheen past, het zal je benauwen, toch!
Leef je in de hond in en je zult het prima aanpakken, zonder gemopper, op de juiste manier. Straks is de hond blij als hij de halsband en riem ziet en veel herders maken zelfs een rondedansje, want de halsband en riem betekenen met de baas eropuit!
Alternatief voor halsband
Zoek je een alternatief voor de halsband tijdens het wandelen met je hond, dan is een tuig(je) of een snuitbandje een optie. Beide zorgen ervoor dat de hond minder trekt.
Een tuigje wordt ook vaak aangeschaft als de huid van de hond in zijn hals/nek geïrriteerd raakt door de halsband. Een tuig zorgt voor meer comfort dan een halsband.
Een snuitband zorgt ervoor dat de hond niets van de straat kan opeten, dat hij niet kan bijten, maar ook dat hij minder trekt aan zijn riem, omdat trekken voor hem niet het gewenste resultaat oplevert. Een snuitband is een hulpmiddel, het trekken zal zeer waarschijnlijk weer gewoon doorgaan als je het niet meer gebruikt.
Leuke wandelroutes voor je Duitse herder en jou!
Er zijn online fraaie wandelroutes per provincie te vinden voor jou en je hond. Haal jij deze info liever uit een boek? Inspiratie voor interessante boeken met wandeltips vind je ook online en in de boekwinkel.
Houd rekening met de leeftijd van de hond wanneer je het aantal af te leggen kilometers bepaalt. Ook de weersomstandigheden dien je in acht te nemen als de hond met je op pad gaat. Bij heet weer laat je jouw hond niet lang lopen, zeker verharde wandelpaden worden gloeiend heet.
“Neem altijd water mee voor onderweg, voor jezelf en de hond. Leer de hond op jonge leeftijd uit een speciaal flesje te drinken, dat je bij de dierenspeciaalzaak kunt kopen”
Let op kloofjes die in de voetzooltjes kunnen ontstaan, controleer na elke wandeling. De hond kan zijn zooltjes verwonden als hij ergens intrapt (een doorn, glas).
Ook in de winter houd je rekening met het weer. Bij sneeuwval kan er strooizout en ijs tussen de tenen gaan zitten. Er vormen zich dan ijsklompjes. Als het glad is kan ook een hond uitglijden en een poot breken. Gooi niet met stokken als het glad is, houd hem aangelijnd, laat hem niet rennen.
Het leren wandelen
Je dient er tijd en energie in te steken voordat jouw puppy keurig met je mee zal wandelen. Het begint al met het wennen aan de halsband. Vervolgens moet de pup wennen aan al die indrukken onderweg.
Het is moeilijk de aandacht op jou gericht te houden en toch is dat het doel, want als jij de aandacht hebt zal hij keurig naast je blijven lopen en meteen reageren op je stem.
“Om dat resultaat te bereiken dien je vooral vaak te oefenen. Beter 5 keer per dag kort, dan 2 keer per week lang”
Begin achter je huis op eigen terrein als je daarvoor de plaats hebt en ga pas daarna de straat op. Telkens als de puppy naar je kijkt als je hem aanspreekt beloon je hem uitbundig met braaf en af en toe een koekje.
Leer hem tijdens de oefening volgen om te gaan zitten als je stopt met lopen en ook dan weer telkens belonen met je stem, een koekje, een aai of even spelen.
Enkele tips als het even mis gaat
Als je geen aandacht krijgt van de hond, probeer je zijn aandacht te trekken door:
- om te draaien;
- op je hurken te gaan zitten;
- te gaan fluisteren of op een spannende toon te gaan praten;
- eerst thuis te oefenen en als dat goed gaat, ga je buiten de poort met die vele prikkels.
Jij moet voor de hond interessanter zijn dan alles wat er om je heen gebeurt (en dat is moeilijk), dan krijg je de aandacht en om dat resultaat te behalen moet je vaak oefenen. Zorg dat je beloningskoekjes in je zak hebt.
Nog enkele tips om het wandelen te leren en het leuk te houden:
- Leer de hond om of links of rechts te lopen, zo voorkom je dat je zelf valt als hij gaat zigzaggen.
- Telkens als de riem strak staat, dus als de hond trekt, stop je met wandelen. Dit zul je vaak moeten doen, maar hij gaat het begrijpen dat trekken niet loont en dat hij dan juist niet meer vooruit gaat.
- Probeer enkele verschillende momenten uit om met de hond te wandelen, bijvoorbeeld na het spelen als hij de meeste energie al kwijt is. Dit om te voorkomen dat hij te enthousiast is en geen rem heeft. Dan moet je continu corrigeren en dat maakt een wandeling niet echt gezellig.
- Ga niet trainen of oefenen als de hond te moe is.
- Neem verschillende routes zodat hij op jou moet letten welke richting hij op moet.
- Je kunt onderweg spelletjes doen. Je komt van alles tegen dat je kunt gebruiken of je neemt zelf wat mee: een balletje, wat lekkers. Heb je een heupriem dan kun je wandelen afwisselen met een stukje hardlopen of joggen, goed voor allebei.
- Neem altijd een poep opruimzakje mee, zodat je anderen geen overlast bezorgt.